Japansk blodlønn – 8 Fantastiske Råd Til Planting Og stell

Japansk blodlønn er ett av de vakreste lønnetrærne du kan ha. Det kan dyrkes til å bli et fullvoksent tre, lite tre i en krukke eller en dvergversjon. Dette er ikke noe klassisk lønnetre i formen, og det er nettopp det som gjør det så unikt. Tar du riktig vare på japansk blodlønn, har dette potensial til å bli ett av dine fineste trær.

Det finnes tusenvis av trær du kan plante i hagen din eller i større krukker. Mange er nok for skjermingen og skyggens skyld, men noen er også for det estetiske. Her er japansk blodlønn et særdeles godt valg. Som navnet indikerer, har denne flotte, røde blader. I denne artikkelen gir vi deg råd til planting og stell av japansk blodlønn.

stor Japansk blodlønn

Hvor bør du plante japansk blodlønn?

Noen trær kan stå nærmest overalt, mens andre er mer sensitive for vind, sol og andre naturkrefter. Japansk blodlønn er her av de mer kravstore. Dette treet trenger nemlig å stå i le, da de tynne og skjøre bladene fort blir skadet i vinden. Da mister du det peneste med hele treet ganske raskt.

Forsikre deg også om at japansk blodlønn står relativt lyst. Her kan vi anbefale å sette det øst- eller vestvendt. Pass derimot på at treet ikke får mye sol, for da kan det akkurat som mennesker bli solbrent. Resultatet vil være at bladene svir av, noe som er spesielt vanlig for sortene som har gulgrønne blader.

Valg av jord og næring

Når du planter et tre, er det viktig å undersøke hva slags jord og næring det trenger. Noen trær trives best i sandete jord, mens andre skal ha moldrik jord. Når det gjelder japansk blodlønn, kan denne trives i det meste av jord. Fuktig jord er derimot alltid best, og det gjelder spesielt trær du akkurat har plantet.

Det holder med å bruke restene av gjødselen for andre trær til å gjødsle japansk blodlønn. Dette er nemlig ikke et særlig kravstort tre. Som ung trenger treet bedre jord og næring enn senere i livsløpet. Merk også at det er litt sensitivt mot frost i bakken når det er ungt, så forsikre deg om at frosten i bakken er borte før du planter.

Slik planter du japansk lønn i potte

Ønsker du heller å plante japansk lønn i potte enn i bakken? Dette er også et veldig fint tre å ha i en potte eller krukke på verandaen. Da er det derimot et par ting du bør huske på. For eksempel er det veldig viktig å ha en stor nok potte til at røttene virkelig kan spre seg. Velg en potte som er større enn treet, så trenger du heller ikke bytte på noen år.

Dersom du skal plante japansk blodlønn i potte, er det også viktig å gjøre det med en sort som vokser sakte. Planter du et vanlig tre i en potte, vil det raskt bli for stort og røttene vil ikke få nok plass. En fordel med å plante i potte, er at du enkelt kan ta denne innendørs om vinteren, så du kan beskytte treet ditt mot frost.

Vanning av japansk blodlønn

Vann er essensielt for å overleve, så du kommer ikke unna vanning av din japanske blodlønn. Samtidig er overvanning et problem som vil stoppe vekst og potensielt skade et tre. Hvor ofte skal man egentlig vanne japansk blodlønn? Det er ikke noe fasitsvar på dette dessverre, og det avhenger av flere faktorer.

Et nyplantet tre trenger mer vann et eldre tre. Det samme gjelder et stort tre plantet i hagen sammenlignet med et mindre tre i en krukke. Du må også overveie hvilken årstid det er. En ting er allikevel sikkert, og det er at japansk blodlønn ikke liker å tørke ut. Følg derfor med, og se til at treet får nok vann til at jorden er fuktig, uten at det oversvømmes.

Beskjæring av japansk blodlønn

Beskjæring er en populær teknikk for å få trær til å vokse bedre. Kort og godt går det ut på at en kutter av døde, skadde og syke greiner for å la de sunne greinene få mer næring. Da vil du se at treet vokser raskere, det får flere blomster, og det blir mer frukt (hvis det er et frukttre selvsagt).

Det trenger ikke være så vanskelig å beskjære japansk blodlønn. Se over treet og identifiser om det er noen skadde greiner. Se også etter greiner som gror inn mot midten, eventuelt som står rett opp. Videre bør greiner som kjemper om ressurser og vokser inn i hverandre også beskjæres fra treet.

Når blomstrer japansk blodlønn?

Det er bladene på japansk blodlønn som er blikkfangende. Om våren er bladene lyse, og de har både gule og grønne farger i seg. Utover høsten kommer de flotte, mørkerøde tonene frem. Det er denne perioden japansk blodlønn er best kjent for. I høstlyset kommer virkelig fargene her godt frem.

En japansk blodlønn blomstrer om våren. Dette er da ikke snakk om bladene, men faktiske blomster på treet. Disse er ganske små og lilla. Bladene overskygger blomstene, slik at de ikke er veldig blikkfangende. Det er som nevnt de mørkerøde bladene på høsten som er høydepunktet ved japansk blodlønn.

nærbilde av japansk blodlønn

Hvordan lykkes du med japansk blodlønn i Norge?

Det kan virke skremmende å prøve å lykkes med japansk blodlønn i Norge. Treet koster over 1000 kr, og da er det fort gjort å sette det i en potte. Det er derimot ikke det optimale valget, med mindre du kjøper en liten variant og setter det i en veldig stor potte. Da vil du mest sannsynlig uansett til slutt måtte omplante treet.

Et bedre alternativ er å plante japansk blodlønn i hagen. Plant treet tidlig på våren, så det får godt med tid for at røttene skal sette seg før frosten kommer. Vann godt og mat treet med næring gjennom hele våren og sommeren. Et annet tips er å se på hvilken klimasone du bor i, for det er viktig når du planter et slikt tre.

Er klimasone viktig for planting av japansk blodlønn?

Klimasoner, eller H-soner, er et system som hjelper oss med å forstå blant annet hvor enkelte planter og trær kan vokse. Skalaen går fra H1 til H8, der H1 er der tilnærmet alle planter og trær kan vokse. H8 er det tøffeste klimaet, men noen planter og trær kan jo selvfølgelig også vokse der. Det er kun i fjellsonen at du ikke får plantet noe fra gartneriet.

Japansk blodlønn er gjerne mulig å dyrke opptil H4. Enkelte sorter kan dyrkes i H5, mens andre bare kan dyrkes i H3. Hos enhver gartner du går til i Norge, vil planter og trær være merket sånn at du vet om de kan dyrkes i din sone. En tommelfingerregel er at planter i bakken kan tåle mer enn planter som er i krukker utendørs.

Kort og godt innebærer sonene at en japansk blodlønn kan leve fint de fleste steder i Norge. Tar du vare på treet slik det anbefales, vil du helt sikkert lykkes med det. Da kan du nyte dets flotte farger.

Legg igjen en kommentar