Hydroponisk dyrking hjemme: Derfor bør du prøve det!

Ønsker du å dyrke urter, tomater, salat, chili eller andre smakfulle vekster hjemme i din egen bolig? Da kan dyrking i vann være verdt å teste ut. Dersom du er usikker på hva hydroponisk dyrking er, anbefaler jeg deg å kikke på denne guiden.

Her forklarer jeg deg blant annet hvorfor du bør forsøke hydroponisk dyrking hjemme, og hvilke ulike metoder som finnes!

hydroponisk dyrking hjemme

Hvorfor er hydroponisk dyrking hjemme en god idé?

Tradisjonelt sett har dyrking foregått med jord. Dette kan være vel og bra, men det har også sine ulemper. Hydroponisk dyrking kan by på mange fordeler, og her ser vi nærmere på de viktigste.

Raske og gode resultater

Visste du at du ved å dyrke i vann kan sikre plantene optimal tilførsel av vann og næring? Dyrker man i jord kan det være utfordrende å vite om jorden er tørr, eller om det finnes tilstrekkelig med næringsstoffer til planten.

Hydroponisk dyrking eliminerer dette problemet. Du har full kontroll på vannmengden og næringskonsentrasjonen, og kan vite med sikkerhet at planten får det den trenger. Den gode vann- og næringstilførselen sikrer også raskere resultater og store planter / flere avlinger.

Det er dekorativt og plassbesparende

Hydroponisk dyrking hjemme kan også være veldig dekorativt. Det finnes mange flotte design å velge mellom i butikkene, inkludert det populære Harvy-systemet. Du kan også finne lekre hydrotårn og potter med stilig design.

Om du velger en løsning med plass til flere planter, kan du få mulighet til å dyrke mange vekster på liten plass. Hydrotårn lar deg dyrke i høyden, mens løsninger som dyrkingskasser med flere hull åpner for mange planter i bredden.

Skulle du ha dyrket med jord, ville pottene sannsynligvis ha tatt opp mer plass om du skulle dyrke frem et tilsvarende antall planter.

hydroponisk dyrking-hjemme kjøkken

Færre skadedyr og sykdommer

Er du lei av hærmygg og andre fluer når du dyrker i jord hjemme? Hærmygg er blant insektene som elsker å legge egg i det øvre jordlaget i plantene dine. Fluer i boligen kan være veldig sjenerende, men dette er ikke det eneste problemet.

Når eggene klekker kan du få larver i jorden, og disse kan livnære seg av røttene til plantene dine. Dette er ikke bare ekkelt, men kan også svekke planten. Det finnes generelt mange sykdommer og skadedyr i jord som kan gi pjuske eller visne planter.

Hydroponisk dyrking hjemme gjør det mulig å dyrke helt uten jord, noe som også gjør at du slipper fluer og jordbårne sykdommer.

Det trenger ikke å være dyrt

Noen av de hydroponiske systemene du finner i butikken eller på nett kan være litt dyre. Det finnes imidlertid hydroponiske systemer for hjemmebruk i mange ulike prisklasser.

Det er til og med mulig å lage et hjemmelaget hydroponisk system, noe som gjør det mulig å minimere kostnadene.

Kortreist mat

En annen fordel ved hydroponisk dyrking hjemme, er at du kan se frem til kortreist mat. Selvdyrket mat kan være et bærekraftig og miljøvennlig tiltak sammenlignet med det å handle maten i butikk.

Denne fordelen vil du naturligvis også få om du dyrker i jord. Men husk at du ofte kan oppnå større og flere avlinger ved hydroponisk dyrking. Dette gjør løsningen ekstra smart for deg som vil være mest mulig selvforsynt.

hydroponisk-hjemme

Morsomt for både store og små

Det er alltid morsomt å prøve noe nytt, og det gjelder også i hobbydyrkingens verden. Det å dyrke hydroponisk kan være et morsomt prosjekt for både barn og voksne. Barna kan lære om hvor maten kommer fra, og se hvordan spiselige vekster dyrkes.

Hydroponisk dyrking er kanskje ekstra motiverende og morsom, siden resultatene ofte viser seg veldig raskt.

Ulike typer hydroponisk dyrking du kan lykkes med hjemme

Det eksisterer mange forskjellige former for hydroponisk dyrking, og ikke alle er like velegnet for hjemmebruk. Her er noen av de vanligste løsningene for hobbygartnere som vil dyrke i vann hjemme.

Kratky-systemet

Blant de mest anvendte systemene for hydroponisk dyrking hjemme, finner vi Kratky-systemet. Her vokser plantene i plugger av torv eller lignende, mens røttene henter vann og næring fra en underliggende vannbeholder. Mer informasjon finner du her.

Deep Water Culture

Deep Water Culture minner mye om Kratky-systemet, men her er det også en pumpe. Pumpen sørger for bevegelse i vannet, og tilfører oksygen til plantene – noe som kan by på diverse fordeler. I denne artikkelen kan du lære mer!

hydroponisk-dyrking-på-kjøkken

Hydroponisk selvvanningssystem

Hydroponiske selvvanningssystem frakter vann/næring fra næringsoppløsningen og opp til planterøttene via filt eller andre materialer. Dette fungerer som vanlige selvvanningspotter, bare at plantene vokser i torv eller lignende fremfor jord. Lær mer i denne artikkelen.

Hydroponisk DIY-system

De overnevnte systemene for hydroponisk dyrking hjemme kan lages selv. Vi har en egen steg-for-steg-guide om hvordan du kan lage hydroponiske systemer selv, enten det er Kratky eller Deep Water Culture.

Hydroponisk dyrking for profesjonelle

Hydroponisk dyrking har for lengst blitt oppdaget av gartnere som driver med matproduksjon i stor skala. Enten det er tomater, salat eller paprika som skal dyrkes, sikrer dyrking i vann store og friske avlinger.

I matindustrien er både Deep Water Culture og Kratky aktuelt, men det finnes også mer avanserte systemer. Disse er nok ikke spesielt aktuelle for deg som skal dyrke hydroponisk hjemme:

  • Hydroponiske flo og fjære-systemer: Planterøttene senkes og heves opp fra næringsløsningen.
  • Akvaponikk og vanndyrking med levende dyr: Kreps, reker eller andre dyr lever i vannet og er del av et kretsløp. Ekskrementene til dyrene fungerer nemlig som næring for plantene.

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvordan lykkes med hydroponisk dyrking hjemme?

Så lenge du oppfyller plantenes krav til vann, næring, lys, plass og temperatur, vil du som regel lykkes! Hydroponisk dyrking er relativt enkelt, siden systemet sikrer god tilgang på vann og næring. Med en gunstig plassering i vindu eller med vekstlys, kommer du langt.

Hva koster det å komme i gang med hydroponisk hjemmedyrking?

Dersom du kjøper en startpakke for hydroponisk dyrking hjemme, får du alt utstyret du trenger for å komme i gang. Systemer som dette koster typisk mellom 200 og 800 kroner, avhengig av størrelse og tilbehør. Lager du systemet selv kan du spare mye penger.

Finnes det ulemper ved hydroponisk dyrking hjemme?

Det er stort sett bare fordeler ved å velge hydroponisk dyrking hjemme. Det som imidlertid kan være en ulempe, er at noen systemer er litt dyre. Du kan imidlertid finne mange billige løsninger også. En annen ulempe er at rask vekst kan gi svake planter.

Hvor i hjemmet er hydroponisk dyrking best?

Dersom du har mulighet for å sette det hydroponiske systemet ditt i en vinduskarm med god belysning, er dette det aller beste. Kombiner gjerne med plantelys – spesielt om det er lite dagslys ute. Kjøkkenvinduet eller stuevinduet er ofte gode alternativer!

Hvilke planter er enklest å dyrke hydroponisk hjemme?

Det finnes mange ulike vekster som egner seg for hydroponisk dyrking hjemme. Urter som basilikum, koriander og oregano er eksempler på dette. Prøv også å dyrke salat, jordbær, tomater og chili eller paprika. Du kan til og med dyrke prydvekster som ikke skal spises.

Trenger man plantelys for å dyrke hydroponisk hjemme?

Noen ganger kan plantene ha behov for ekstra belysning. Dette gjelder spesielt om det ikke er nok lys i vinduskarmen (f.eks. fordi det er vinter eller tidlig på våren). Ekstra plantelys er også nødvendig hvis du har systemet i et rom uten vindu.

Legg igjen en kommentar