Hydroponisk dyrking av jordbær: En guide fra A til Å

Hydroponisk dyrking egner seg supert for jordbær, og er perfekt når du ønsker å kunne plukke de søte bærene fra egen kjøkkenbenk. Ved å dyrke i vann fremfor jord slipper du fluer og jordsøl, og jordbærplanten får all næringen den trenger fra næringsoppløsningen.

Her er en steg-for-steg-guide som forklarer deg hvordan du gjør det!

Hydroponisk-dyrking-av-jordbær

Hvordan dyrke jordbær hydroponisk?

Før du kan sette i gang med hydroponisk dyrking av jordbær må du sørge for å ha et hydroponisk system klart. Vi har tidligere sett nærmere på hva slags utstyr du trenger for å dyrke hydroponisk. Ta gjerne en kikk på denne før du går videre.

Så snart du har jordbærfrø og et hydroponisk system klart til bruk, går du frem på følgende måte:

 1. Så frø i plantepluggene (frøene skal sås tynt)
 2. Spray overflaten forsiktig med litt vann
 3. Plasser det hydroponiske systemet et lyst sted som holder 15–18 grader (jordbær trenger ofte lys for å kunne spire)
 4. Bytt vann i beholderen ved behov
 5. Etter ca. 14 dager vil di se spirene
 6. Det kan ta noen måneder før du får modne bær, avhengig av jordbærsort

Husk på at enkelte jordbærsorter kan bli ganske store. Det å dyrke jordbær hydroponisk kan derfor være litt upraktisk dersom du har et system med flere tette plugger. Du kan eventuelt potte om de små jordbærplantene i egne potter etter hvert, om de blir for store.

PS! Vi har tidligere laget en guide om planting av jordbær. Her kan du se hvordan du går frem.

Stell ved hydroponisk dyrking av jordbær

Enten det er snakk om tradisjonell eller hydroponisk dyrking av jordbær, er det viktig å oppfylle jordbærplantenes krav til næring, lys, temperatur og vann. Gjør du det, kan du se frem til mange søte jordbær.

Her er noen tips!

Plassering og solforhold

Jordbær ønsker å stå lyst, og utendørs bør plantene stå i full sol. Når du skal dyrke jordbær hydroponisk innendørs, bør du også sørge for lys plassering. Sett gjerne det hydroponiske systemet i vinduskarmen, eller under et godt plantelys.

Siden du kan gi jordbærplantene kunstig lys med plantelys, kan du i prinsippet dyrke jordbær året rundt innendørs. Hvis du ikke har ekstrabelysning, bør du vente med å dyrke jordbær til vårparten. På den måten får plantene utnyttet det naturlige dagslyset best mulig.

Når det kommer til temperatur, bør det hydroponiske systemet plasseres et sted som er noe lavere enn vanlig romtemperatur. Omkring 18 grader er optimalt!

Hydroponisk-dyrking-av-jordbær-i-tårn

Vanning

Når du velger hydroponisk dyrking av jordbær trenger du ikke å tenke like mye på vanning som ved tradisjonell dyrking. Jordbærplantenes røtter strekker seg ned i vannet i beholderen, og suger til seg vannet de trenger.

Pass likevel på å fylle nytt vann på beholderen innimellom. Dette gjelder særlig om du bruker Kratky-metoden, som også er den vanligste metoden. Her er vannet stillestående og det brukes ingen pumpe.

Ved å bytte vannet regelmessig kan du unngå oppblomstring av bakterier.

Næring

Jordbærplantene trenger ikke bare vann og lys, men også næring. Derfor tilsettes det næring i vannet i beholderen. Dersom du kjøper en hydroponisk startpakke, vil det som regel følge med næring.

Næringen gir jordbærplantene det de trenger av næringsstoffer. Det som er greit å vite, er at jordbær ikke er spesielt kravstore når det kommer til næring. Følg likevel anvisningen som står på næringsflasken, og pass på at blandingsforholdet blir korrekt.

Sykdommer på jordbærplanter

En av fordelene med hydroponisk dyrking av jordbær, er at plantene er mindre utsatt for sykdommer. Når du dyrker jordbær på tradisjonell måte i jord, er plantene utsatt for både meldugg, gråskimmel, svartflekksopp og andre sykdommer.

Du slipper også å bekymre deg for at fluer skal bosette seg i jorden og legge egg. Fluer kan være til stor irritasjon, og særlig innendørs. Siden jordbærene ikke dyrkes i jord, eliminerer du dette problemet effektivt.

Husk også på at dyrking innendørs gjør at du slipper at planten angripes av den glupske brunskogsneglen. Og ikke minst – du slipper å måtte luke ugress. Dyrker du i jorden utendørs, må det påregnes en del luking.

Hydroponisk-dyrking-av-jordbær-ilustrasjon

Innhøsting av jordbær

Når jordbærene er røde er de som regel klar for å høstes inn. Husk at det også finnes gule jordbær, og at disse ikke vil få den karakteristiske rødfargen. Uansett, tidspunktet for innhøsting avhenger av både dyrketidspunkt og jordbærsort.

Noen jordbær er remonterende, og disse vil produsere blomster og bær flere ganger i løpet av en sesong. Andre jordbærsorter produserer bær kun én gang per sesong.

Dersom du ønsker å dyrke jordbær som er remonterende, kan du for eksempel kjøpe frø av Ruby Ann, Toscana, Ostara eller Elan.

Er hydroponisk dyrking av jordbær enkelt?

Når det kommer til hydroponisk dyrking, er kanskje ikke jordbær den enkleste planten å lykkes med. Først og fremst kan det være ganske tidkrevende å dyrke jordbær fra frøstadiet, og det kan ta måneder og år før plantene produserer noe særlig med bær.

Om du har litt tålmodighet og er villig til å stelle jordbærplantene over tid, vil du likevel kunne få mye glede av dyrkeprosjektet! Velg gjerne kompakte og småvokste jordbærsorter som ikke er så plasskrevende.

Ulike sorter jordbær du kan dyrke hydroponisk

Det finnes mange spennende og velsmakende jordbærsorter, og du kan i utgangspunktet dyrke alle hydroponisk. Hvilken sort du bør velge, avhenger i stor grad av hva slags hydroponisk system du har.

Står pluggene tett, er det lurt å gå for kompakte og små sorter. Har du derimot plass, kan du dyrke akkurat de jordbærene du ønsker. Her er noen forslag:

 • Rügen
 • Aurora Karima
 • Regina
 • Temptation / Fragaria Vesca
 • Malling Supreme
 • Alexandria
 • Yellow Wonder
 • Grandian
 • Korona
 • Rainbow Treasure
 • Elan
 • Ruby Ann
 • Toscana
 • Ostara

Er jordbær flerårige?

Ja! Dersom du dyrker jordbær hydroponisk kan du derfor få glede av planten i flere år. Husk at planten ofte produserer mer bær år nummer to. Dette er med andre ord en plante for de litt tålmodige.

Dersom du ønsker å kunne plukke jordbær uten å måtte vente så lenge, kan du alltids kjøpe en ferdig jordbærplante på et hagesenter. Eller hva med å plukke ville markjordbær ute i naturen? Mm, det er smaken av sommer, det!

Dyrk jordbær hydroponisk, du også!

Jordbær er for mange synonymt med sol og sommer, men kan i prinsippet dyrkes året rundt innendørs. Med et hydroponisk system kan du dyrke jordbær fra frø, og se frem til lettstelte og sunne planter.

Hydroponisk jordbærdyrking kan riktignok være tidkrevende, men den som venter på noe godt venter ikke forgjeves. Det å kunne plukke jordbær fra sin egen kjøkkenbenk er nesten litt magisk, er du ikke enig?

Lykke til!

FAQ

Hva kan dyrkes hydroponisk?

Du kan dyrke både spiselige vekster og prydplanter hydroponisk. Av spiselige vekster kan både jordbær, salat, tomat og urter nevnes.

Hvor mye vann trenger jordbær?

Jordbær trenger rikelig med vann ved utplanting, men bør ikke vannes for mye før blomstringsperioden. Dette kan nemlig føre til at planten produserer mye bladverk og lite bær.

Hvordan dyrke jordbær i plantekasse?

Begynn med å fylle omkring 5 cm leca-kuler i bunnen av kassen. Legg deretter en fiberduk over, og fyll på med næringsrik plantejord. Jordbærplantene plantes med 30 cm mellomrom.

Legg igjen en kommentar