Hvordan få gressløk til å trives?

hvordan-få-gressløk-til-å-trives

Gressløk er en hardfør og robust plante som bør ha en obligatorisk plass i enhver kjøkkenhage. Den smakfulle urten benyttes ofte til eggerøre, men har mange flere bruksområder enn som så. Bruk den for eksempel på røkelaks eller i gratenger!

Det som er så bra med gressløk, er at den kan overvintre utendørs. Den tåler mange minusgrader, og trives godt i norsk klima.

Dersom du ønsker gressløk på verandaen eller i urtehagen, er det nokså enkelt å dyrke urten selv. Så, hvordan få gressløk til å trives? I denne guiden forklarer vi deg hvordan du best tar vare på denne urten med tanke på plassering, lys og hvilke sykdommer du bør være obs på!

Dyrke gressløk?

Dyrking av gressløk er stort sett veldig enkelt, noe som skyldes urtens hardføre egenskaper. Planten er enkel å lykkes med, og du kan dyrke den på ulike måter.

Er du ikke helt kommet til stadiet hvor du skal ta vare på gressløken din fordi du kanskje ikke har sådd den enda? Da bør du først gå inn og lese mer om hvordan du kan dyrke gressløk og hvilke metoder du kan velge mellom. Så sees vi her igjen når du er klar for mer informasjon om hvordan du kan stelle og ta vare på gressløken din!

Stell av gressløk

skal-man-klippe-ned-gressløk

Det er relativt enkelt å lykkes med gressløk, og du trenger ikke å ha spesielt grønne fingre for å få en plante som trives. Skal urten trives best mulig, er det likevel greit å vite hva den foretrekker når det kommer til lys, vanning, jord og gjødsel.

Plassering, lys og temperatur

Gressløk er ikke veldig kresen når det kommer til plassering, og vil klare seg fint både i sol og halvskygge. Denne robuste og lite kravstore veksten vil til og med kunne vokse i skygge! Så lenge du velger utendørs plassering, er det sannsynlig at gressløken vil trives.

Når det kommer til temperatur, kan gressløk fint klare seg utendørs. Planten overlever vintre med mange minusgrader. Den optimale spiretemperaturen er imidlertid mellom 18 og 25 grader. Etter spiring tåler planten fint å stå litt kjøligere!

Hvor mye vann skal gressløk ha?

hvor-mye-vann-skal-gressløk-ha

Gressløk foretrekker jevnt fuktig jord, men unngå at jorden er veldig våt over tid. Dersom planten står utendørs vil den ofte få vannet den trenger gjennom regn og fukt i jorden. I tørre og varme perioder kan det være lurt å gi gressløken litt ekstra vann.

Om sommeren kan du gjerne vanne gressløken omkring fire ganger per uke dersom det regner lite. Kjenn gjerne med en finger i jorden for å avgjøre om jorden er fuktig eller tørr. Dersom gressløken er plantet i potte, bør det være dreneringshull i bunnen av potten.

Jord og næring

stell-av-gressløk

Når det kommer til jord er gressløk lite kravstor, og urten vil stort sett vokse fint i de fleste typer jord. Skal du imidlertid sørge for optimal trivsel, kan du gjerne gå for en kalkholdig jord som er moldrik og sandholdig. Leirejord fungerer ofte veldig bra.

I mange tilfeller vil ikke gressløk ha behov for ekstra tilførsel av næring, men gi den gjerne litt plantegjødsel i ny og ne. Om planten får gjødsel, kan den belønne deg med enda en innhøsting i løpet av sesongen.

Skadedyr og sykdommer

Gressløk er relativt problemfritt men kan som alt annet levende bli angrepet av både skadedyr og sykdommer.

Bladlus

Se etter bladlus, spesielt om våren. Har man hatt problemer med dette tidligere sesonger kan det være lurt å starte behandling av årets avling tidlig – til og med før du ser bladlusen, dette for å forebygge og forhindre at de legger egg og formerer seg.

Har planten din fått bladlus kan den alternativt bekjempes med neemolje eller en grønnsåpeblanding:

  • 10L vann
  • 2dl grønnsåpe
  • 3dl rapsolje
  • 2 dråper oppvaskmiddel
  • 1 ss bakepulver

Gjør dette jevnling og følg nøye med i starten på våren da bladlusen ofte starter sin invasjon. kan fint lage mindre porsjoner om du vil og helle de opp i sprayflasker. Dusj plantnee med blandingen noen ganger så vil kanskje bladlusen forsvinne.

Rustsopp

Rustsopp er en soppsykdom og ser ut som små oransje blemmer som kan komme på plantens blader fra og med mai. Bladene begynner etter hvert å bli gule og i verste fall kan planten dø. Rustsopp kan føre til redusert plantevekst og avling. Har noen av bladene blitt angrepet av rustsopp må bladene fjernes og kastes umiddelbart (ikke i komposten!).

Dersom rustsopp er et problem i hagen din bør du unngå å plante gressløk, purreløk, løk og hvitløk på samme sted da alle disse kan bli påvirket om rustsoppen sprer seg.

Forhindre rustsopp:

Dersom rustsopp er et problem i hagen din bør du unngå å plante gressløk, purreløk, løk og hvitløk på samme sted da alle disse kan bli påvirket om rustsoppen sprer seg.

rustsopp

Dyrk gressløk uten å ha grønne fingre

Noen urter er enklere å lykkes med enn andre, og gressløk er definitivt blant de enkleste. Dette er en urt som ikke krever stort av deg, og som i tillegg smaker veldig godt. Klipp gressløk over eggerøre, laks eller annen mat, og nyt.

Du finner frø hos de fleste hagesentre, og det finnes flere ulike typer å velge mellom. Lykke til!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Skal man klippe ned gressløk?

Dette er ikke et must, men om man klipper ned bladene jevnlig vil man oppmuntre planten til å produsere mer for en stor og frodig plante!

Hvor i verden kommer gressløk fra?

Gressløken har sin opprinnelse fra Asia, men den vokser også vilt i Norge og i mange andre europeiske land. I dag dyrkes gressløk over store deler av landet, fra nord til sør.

Hva brukes gressløk til?

Gressløk passer til mange forskjellige matretter, men brukes kanskje spesielt ofte til retter bestående av egg, fisk eller potet. Eksempler er eggerøre med gressløk. Prøv gjerne urten som garnityr på smøreost også, eller i sauser og supper.

Legg igjen en kommentar