Hvordan dyrke persille? En Dekorativ og Smakfull Urt

hvordan-dyrke-persille

Persille er en dekorativ krydderurt som også smaker veldig godt. Den kan brukes som smakstilsetter på alt fra grønnsaks- og fiskeretter, til kokte egg, poteter eller sauser. Om du ønsker å ha tilgang på den friske urten, kan du relativt enkelt dyrke persille selv. En annen urt du enkelt kan dyrke selv er koriander, les hvordan du kan dyrke koriander her!

I denne guiden ser vi nærmere på hvordan. Vi forklarer deg også hvordan du tar best mulig vare på persillen etter dyrking!

Slik kan du dyrke persille – steg for steg

Siden persilleplanten er både dekorativ og smakfull, er det mange som ønsker å dyrke den frem på egen hånd. Dette gir deg frisk og kortreist persille som kan brukes til både varme og kalde retter.

Du kan hovedsakelig velge mellom fire forskjellige alternativer, og disse er beskrevet under.

Alternativ 1: Dyrke persille fra frø (med forkultivering)

dyrke-persille-fra-frø

Mange synes det er kjedelig å måtte vente med å dyrke persille helt til faren for frost har gitt seg. Heldigvis er det mulig å tjuvstarte prosessen innendørs, noe som også kalles for forkultivering. Dette kan du gjerne starte med allerede i mars-april.

Forkultivering innebærer at persillen dyrkes tidlig, for deretter å plantes ut i kjøkkenhagen etter siste frostdag. Slik gjør du det:

 1. Kjøp inn frø, pluggbrett (eller små potter), jord og vermikulitt
 2. Fyll pluggbrett/potter med jord
 3. Så et tynt lag persillefrø på jordoverflaten
 4. Dekk frøene forsiktig med litt jord (sådybde ca. 0,5 cm) og gjerne litt vermikulitt (sistnevnte sørger for at jorden holder bedre på fuktigheten slik at frøene ikke tørker ut)
 5. Spray forsiktig med vann og hold jorden fuktig
 6. Etter 2-4 uker spirer persillen (noen ganger tar det enda lengre tid)
 7. Tilvenn plantene livet utendørs gradvis når faren for nattefrost er over, ved å la dem stå ute et par timer daglig

Alternativ 2: Direktesåing av persille

direktesåing-av-persille

Dersom du synes at forkultivering virker litt tungvint, kan du også så frøene direkte på voksestedet utendørs. I så fall bør du vente til faren for frost er over, noe som vanligvis vil si mai måned. Du kan så persillefrø helt frem mot midten av juni.

Direktesåing er enkelt og vil som regel fungere fint, så lenge du ikke sår frøene for tidlig på våren. Slik går du frem:

 1. Kjøp persillefrø
 2. Bløtlegg gjerne frøene i to-tre døgn før såing om du vil oppnå raskere spiring
 3. Vann såfuren godt
 4. Så frøene i jorden
 5. Dekk forsiktig med et tynt lag jord (0,5 cm)
 6. Etter ca. 2 til 4 uker vil du se spirene

Alternativ 3: Kjøp ferdig persille

hvor-lang-tid-tar-det-før-persille-spirer

Det enkleste og raskeste alternativet er å kjøpe ferdig persille i butikken, selv om dette kanskje ikke er like positivt for deg som synes såing er halve moroa. Uansett – dersom du kjøper ferdig utvokst persille, kan du plante denne over i en større potte.

Husk at urter du kjøper i butikk ofte har vokst veldig raskt i drivhus, og at plantene ofte er sådd altfor tett. Dette kan gjøre plantene svake og pinglete. Derfor er det luft å tynne planten og gi den mer boltreplass.

Er du heldig, kan persillen vokse seg stor og fin. Etter hvert kan du også dele opp planten og få enda flere eksemplarer.

Alternativ 4: Dyrke persille hydroponisk

Denne metoden går ut på å dyrke uten jord. Det vil si at man kun dyrker frem urten via vann og riktig næring. På denne måten slipper du potensielt jordsøl på kjøkkenbenken. Ønsker du å lære mer om denne metoden kan du lese denne mer utfyllende artikkelen om hydroponisk dyrking av krydderurter.

Stell av persille

Skal du få glede av persillen din lengst mulig, er det viktig å dekke plantens behov når det kommer til både vanning, gjødsel, temperatur og belysning.

stell-av-persille

Plassering, lys og temperatur

Persille er en urt som er veldig glad i sol, og du kan med fordel plante den på et solfylt område i hagen. Den foretrekker også å stå litt lunt, så unngå å plassere den i de mest trekkfulle delene av uteområdet ditt.

Urten kan også plantes i potter, noe som gjør det enklere å endre på plassering ved behov. Er det for eksempel meldt storm, kan du da sette persillen i ly for vinden.

Om du skal dyrke persille og la planten stå inne, er det også viktig å la planten stå så lyst og solfylt som mulig. Pass likevel på å beskytte planten dersom det er veldig varmt – da kan det bli tøft for den å stå i direkte sollys i vinduet.

Vanning av persille

Persille liker ikke at røttene blir stående for lenge i vann, og dette kan i verste fall føre til at røttene råtner. En godt drenert potte med hull i bunnen er derfor et godt valg. Planter du persille i bed, bør jorden være veldrenert.

La gjerne persillen tørke lett opp mellom hver vanning om den er dyrket i potte. Vokser persillen i bed utendørs, er det som regel ikke nødvendig å vanne med mindre det er lite nedbør over lengre tid.

Jord og næring

Persille trives godt i næringsrik jord med god drenering. Jorden kan med fordel være moldrik, noe som betyr at du godt kan velge en typisk grønnsaks- eller urtejord.

Merk deg at persille kan være følsom for fersk gjødsel (f.eks. kugjødsel). Velg heller en type gjødsel som avgir næring sakte, men sikkert (pellets eller lignende).

dyrke-persille

Er du klar for å dyrke persille?

Du kan dyrke persille enten direkte utendørs (dersom årstiden tillater det), eller starte prosessen innendørs med forkultivering. Alternativt kan du kjøpe en ferdig persille i butikken, og plante denne om i en ny potte.

Uansett hva du velger, kan du se frem til en nydelig og smakfull urt som passer til mange forskjellige matretter!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hvilke ulike typer persille finnes?

Det finnes ulike typer persille, og vi skiller hovedsakelig mellom kruspersille og bladpersille. Sistnevnte omtales også som glattbladet persille. Kruspersille har krusete, taggete og mer sprø blader, samt en noe mildere smak. Bladpersille er litt skarpere på smak.

Hvor lang tid tar det før persille spirer?

Normalt sett kan det ta alt fra 2 til 4 uker fra du sår persille til den spirer. Merk deg at bladpersille (flatbladet persille) som regel spirer raskere enn kruspersille. I noen tilfeller kan det ta hele to måneder før persillefrø spirer. Bløtlegg frøene for raskere spiring.

Må du ha vekstlys for å dyrke persille?

Dersom du skal dyrke persille på den tiden av året hvor det er lite dagslys og sol, bør du ha et vekstlys til planten din. Hvis ikke risikerer du at planten ikke vokser eller trives.

4 kommentarer om “Hvordan dyrke persille? En Dekorativ og Smakfull Urt”

 1. Hei, tenkte jeg ville gi deg beskjed om at jeg dyrker persille i et kaldt drivhus. Jeg sår de i februar. De spirer nå. Så det er ikke riktig at fu må vente til faren for frost er over. Bare til info 🙂

  Svar
  • Hei Anita.

   Takk for tilbakemelding, vi retter delvis opp i teksten vår. Det er fortsatt anbefalt, men man kan dyrke persille tidligere enn skrevet i artikkel.

   Svar
 2. Hei, sådde persille midt i januar og de spirer godt , men tross vekstlys synes jeg de er litt lange. Vil de tåle å få et lag med jord for å få dem dypere, eller vil stengelen da råtne?

  Svar

Legg igjen en kommentar