Hvordan bli kvitt blomsterfluer?

hvordan bli kvitt blomsterfluer

Blomsterfluer, også kjent som hærmygg eller soppmygg, er små, irriterende insekter som ofte er en plage for planter. De kan raskt formere seg og dukker opp uten invitasjon. Dessuten vil de også være en plage for deg. Heldigvis finnes det flere effektive metoder for å bli kvitt disse uvelkomne gjestene, uten å ty til skadelige kjemikalier.

Når du skal plante, er det ikke bare å lesse på med jord, vann og gjødsel, så løser alt seg. De fleste som planter støter nemlig på problemer her og der. Skadedyr, eller plagsomme dyr som blomsterfluer, er blant disse problemene. Denne artikkelen vil utforske ulike strategier og forebyggende tiltak for å holde blomsterfluer i sjakk og opprettholde sunne og frodige planter.

Er blomsterfluer skadelige for plantene dine?

Blomsterfluer er utrolig irriterende å ha. Disse svirrer rundt og setter seg ofte på deg eller maten din for eksempel. Men er fluene egentlig farlige? Selv om mange tror at fluene er farlige, stemmer det faktisk ikke. Disse fluene regnes ikke som skadedyr for plantene dine, og de er faktisk heller å regne som gode hjelpere for plantene.

Naturligvis hjelper det fint lite når du har stua full av fluer. Dessuten er det ikke bare snakk om en flue her og der. Når blomsterfluene først kommer, formerer de seg i det uendelige. Dette er de samme fluene som kommer når du lar et glass vin eller en fruktbit stå ute over natta. Har du disse innendørs, vil du ønske å bli kvitt dem umiddelbart.

Start med forebyggende tiltak

Det beste forsvar mot ethvert problem er forebyggende tiltak. Om du skal få bukt med blomsterfluer, er det beste du kan gjøre å jobbe mot at de i det hele tatt kommer. For når de først kommer, er de vanskeligere å bli kvitt enn om du gjennomfører forebyggende tiltak. Nedenfor gir vi deg tips til de beste tiltakene for forebygging.

Er blomsterfluer skadelige for plantene

Velg riktig jord

Bruk godt drenert jord som ikke holder på fuktighet, da blomsterfluer trives i fukt. Vi anbefaler også å kjøpe en potte med hull i bunnen. Sett en skål under, slik at jorden kan drenere seg ved behov. Godt drenert jord kan du få kjøpt hos gartneren din. Over tid er et godt tips å bytte ut jorden, slik at den til enhver tid er godt drenert.

Unngå overvanning

Overvanning fører til at blomsterfluer trives. Som nevnt er det fuktigheten disse trekker etter. Sørg for at plantene får riktig mengde vann, men at overflødig vann ikke samler seg i pottene. Et tips er å kjenne etter i jorden før du vanner. Om det er vått noen centimeter ned i jorden, trenger du ikke vanne videre. Da gjør du nemlig jorden din for fuktig.

Bruk sand eller grus

Legg et lag med sand eller grus på toppen av pottens jord. Dette hjelper til med å tørke ut overflaten raskere og reduserer sjansen for blomsterfluer. Du kan også blande dette inn med jorden ellers for å sikre mer drenering. De fleste planter trives uansett i godt drenert jord, slik at du kan benytte de fleste teknikkene for dette.

Isoler nye planter

Hold nye planter adskilt fra de eksisterende i noen uker. Dette gir deg tid til å oppdage eventuelle problemer før de sprer seg. Så snart du har fått noen få fluer, kan de raskt formere seg. Da hjelper det lite om du får dem bort fra én plante, når de plutselig begynner å trives på en annen. Isolasjon er derfor et fint steg for å unngå spredning i starten.

Naturlige fiender

kjemiske midler mot blomsterfluer

En stor fordel med naturen, er at ethvert dyr har en fiende. Det vil si, det finnes alltid et dyr som spiser et annet dyr. Dette gjelder også blomsterfluer. Introduksjon av naturlige fiender kan være en effektiv måte å kontrollere blomsterfluer på. Nedenfor er to eksempler på naturlige fiender som vil hjelpe deg med å bli kvitt blomsterfluene.

  • Nemotoder: Disse mikroskopiske rundormene lever i jorden og jakter på blomsterfluelarver. De kan kjøpes som en jordbehandling og er ufarlige for mennesker, kjæledyr og planter. De tar seg rett og slett bare av blomsterfluene.
  • Rovmidder: Disse små insektene spiser blomsterfluelarver og andre skadedyr. De er en naturlig og effektiv måte å opprettholde planten på. Unngå bruk av kjemikalier, og kjøp heller inn rovmidder til planten din.
  • Kjøttetende planter: Er en fellesbetegnelse som brukes om planter som tar til seg næring gjennom animalsk føde ved siden av CO2-assimilering. Plantene produserer med andre ord energi gjennom fotosyntese (som planter ellers), men smådyr utgjør et ekstra næringsbidrag.

Fysiske tiltak

Dersom de naturlige fiendene ikke har sin effekt, finnes det andre råd å få. Noen fysiske tiltak kan nemlig også hjelpe deg med å bekjempe blomsterfluer. Og det trenger ikke være så vanskelig faktisk å få bukt med problemene dine. Nedenfor er tre tips til hvordan du kan bli kvitt blomsterfluer med fysiske tiltak.

  • Feller: Plasser feller i nærheten av planten din. Her finnes det mange gode tips, og det er opp til deg hva du velger. Limfeller i gulfarge er kanskje de mest populære. Andre setter ut glass med forskjellige blandinger, gjerne med eddik og Zalo.
  • Støvsuging: Bruk en liten håndholdt støvsuger til forsiktig å suge opp voksne blomsterfluer. Dette kan redusere populasjonen midlertidig. Merk at dette tiltaket derimot ikke vil løse situasjonen, da du mest sannsynlig vil se flere fluer igjen senere.
  • Tørk ut jorda: Tåler planten din en noe tørrere jord? Om du lar jorda tørke ut, vil du bli kvitt mange av fluene rimelig raskt. De tiltrekkes som nevnt av fuktigheten i jorda. Får de ikke fatt på denne, dør de enten ut eller går videre til andre planter og hjem.

Kjemiske alternativer

hva er blomsterfluer

Fungerer ingen av tiltakene vi har nevnt så langt? Hvis problemet med blomsterfluer er alvorlig, kan du vurdere milde kjemiske alternativer. En trenger ikke sterke kjemikalier for å ta seg av blomsterfluer. Her holder det med kjemikalier du finner i hjemmet, eller milde løsninger du kjøper hos gartneren din.

  • Insektspray: Naturlig insektspray kan sprayes på plantene for å drepe blomsterfluer og deres larver. Vær forsiktig, og følg instruksjonene nøye. Unngå overdreven bruk. Du kan lage en spray selv, men det enkleste og tryggeste er å kjøpe en ferdigblandet spray.
  • Neem olje: Dette plantebaserte middelet kan brukes til å behandle infiserte planter. Det har insektdrepende egenskaper og kan også virke som en forebyggende behandling. Produktet kan kjøpes hos de fleste gartnerier i Norge.

Hold hjemmet rent

Å holde hjemmet ditt rent kan også bidra til å redusere antallet blomsterfluer. Husk på hvilke ting fluene tiltrekkes av, og vær sikker på at du i hvert fall fjerner disse tingene ved rengjøring. Nedenfor er et par gode tips til områder du bør tenke på ved rengjøring.

  • Fjern døde blader og organisk materiale: Blomsterfluer tiltrekkes av råtnende, organisk materiale. Fjern døde blader og annet avfall rundt plantene dine.
  • Rengjør pottene: Bytt ut jord, og rengjør pottene med jevne mellomrom for å fjerne eventuell oppsamlet fuktighet.

Ofte stilte spørsmål

Hva er blomsterfluer?

Blomsterfluer, også kjent som hærmygg eller soppmygg, er små insekter som ofte finnes i nærheten av planter. De voksne fluene ligner på små mygg og har lange bein og antenner. De voksne fluene er i seg selv ikke skadelige for hverken planter eller mennesker.

Er det farlig å bruke kjemiske midler mot blomsterfluer?

Milde kjemiske alternativer som insektssåpe eller neem olje kan brukes, men det er viktig å følge instruksjonene nøye for å unngå overdreven bruk. Disse midlene er vanligvis tryggere for mennesker, dyr og planter enn sterke kjemikalier.

Legg igjen en kommentar