Høstblomster i krukker: 7 Av Høstens Vakreste Blomster

Når sommeren er på hell kan hagen fort se litt pjusk og trist ut. Heldigvis finnes det mange vakre høstblomster, og mange av disse er supre å ha i krukker. Krukkeplanter er praktiske siden de kan pynte opp uteplassen enten du har balkong, hage eller terrasse.

Her presenterer vi noen av våre høstfavoritter, og forklarer hvordan du lykkes!

maleri av en dame som ser på høstblomster i krukker

Noen vakre høstblomster du kan plante i krukker

Trodde du at sesongen for blomster og planter var over i slutten av august? Faktum er at mange blomster og planter er på sitt aller vakreste nettopp om høsten. Det betyr at du kan fylle de tomme krukkene dine med alskens flotte planter.

Hortensia

Hortensia er en av hagens største skjønnheter, og blomstrer med store frodige blomsterklaser sensommer og høst. Det finnes mange flotte varianter av stauden, inkludert hagehortensia og syrinhortensia.

Planten kan komme igjen år etter år, og vil blomstre vakkert så lenge den beskjæres riktig og får stellet den trenger. Husk at mange sorter hortensia foretrekker jord med noe lav pH-verdi, og at plantene er nokså tørste. Jorden bør med andre ord holdes jevnt fuktig.

Du kan fint ha hage- og syrinhortensia i krukke, noe som er både vakkert og praktisk. Husk likevel på at disse høstblomstene overvintrer aller best om de får stå direkte i bakkejorden.

Asters

Asters er utvilsomt en våre mest iøynefallende høstblomster, og kan gjerne plantes i krukker. Dette er egentlig en staude, noe som betyr at den kan komme igjen år etter år om den overvintres. Stauden blomstrer sent – vanligvis i perioden september–oktober.

Blomstene finnes i mange ulike farger, fra hvit, lys fiolett og rosa, til knall rosa, blå og mørkelilla. Veksten trives godt i full sol, og ønsker jevnt fuktig og næringsrik jord.

asiatisk dame som forbereder høstblomster i krukker

Høstlyng

Lyng er en av høstens desidert største favoritter, og finnes i mange flotte farger, former og størrelser. Blomstene har søte farger – fra mørk lilla og rosa, til lyserosa og hvit. Her kan du mikse og matche nærmest i det uendelige!

Erica er en ettårig høstlyng som blomstrer med vakre, intenst rosa eller hvite blomster. Ønsker du heller en flerårig lyngsort, er sorten Calluna et godt valg. Calluna blomstrer noe tidligere enn Erica, men blomstene vil sitte på planten hele vinteren.

Lyng foretrekker jevnt fuktig jord, og du bør derfor vanne dersom det er lite nedbør eller mye høstsol. Plasseringen kan med fordel være solrik, og jorden kan gjerne være litt sur. Velg gjerne rhododendronjord, slik at jordsmonnet får optimal pH-verdi.

Bærmyrt (pernettia)

Bærmyrt er et blikkfang blant høstplantene, da den har vakre rosa eller hvite bær med stor prydverdi. Planten blomstrer om våren, og bærene viser seg deretter på høsten. Veksten er bred og opprett, og planten har mange mørkegrønne, smale blader.

De vakre bærene holder seg fine til langt ut på vinteren, noe som gjør planten til et verdifullt innslag på uteplassen. Planten tåler dessuten noe frost, da den fra naturens side har «frostvæske» i plantecellene.

Plant gjerne bærmyrt sammen med lyng i en større krukke, da også denne planten foretrekker sur jord, og fuktig, veldrenert jord. Den kan stå i både halvskygge og sol.

PS! Bærmyrt kan opptre som flerårig i de mildere delene av landet. Om planten skal overvintres kan du med fordel dekke over den med granbar før vinterkulden setter inn. Det er også smart å isolere krukken.

høstblomster i krukker

Veronica Hebe

Dersom du ønsker en flott høstblomst som også kan by på et friskt og grønt bladverk, er Veronica hebe et supert valg. Denne flerårige og vintergrønne veksten er nydelig enten den er i blomst eller ikke! Planten har nydelige og store lillablå, blå, rosa eller hvite blomster.

Blomstene viser seg sensommer og høst, og blomstringstiden er lang! Det som også er positivt, er at Veronica Hebe tåler noe frost. Behovet for stell er minimalt, men planten ønsker at jorden holdes jevnt fuktig. Den kan med fordel plasseres solrikt.

Skimmia

Skimmia er en nydelig høstblomst med herlige rødrosa eller hvite blomsterknopper som varer hele vinteren. Planten kan også ha flotte bær, dersom du har en pollinert hunnplante. Hannplantene har kun blomster. Det grønne og blanke bladverket er også dekorativt.

Den vanligste sorten kalles Skimmia Rubella, men også Finchy og Temptation er flotte varianter. Bor du i de mildere delene av landet, kan planten til og med overvintre. For de fleste er imidlertid Skimmia en ettårig plante.

Skimmia er en høstblomst man kan ha i krukker, og den vil gjerne plasseres i skygge eller halvskygge. Får planten for mye sol, kan bladverket bli gult. Ellers ønsker veksten sur og jevnt fuktig jord. Du kan gjødsle den med surjordsgjødsel om planten skal overvintres.

yngre damer som nyter lukten av høstblomster i krukker

Prydkål

Pyntekål eller prydkål er en vakker og populær høstplante du kan ha i krukker. Den ettårige veksten har ikke blomster, men utvikler nydelige høstfarger ved lave temperaturer. Fargene blir mer og mer fremtredende i løpet av høstmånedene, og planten trives godt med kulde.

Fordelen med pyntekål er at den holder på fargen også når vinteren melder sin ankomst. Den er samtidig veldig lettstelt, og trenger kun å vannes om det regner lite. Gjødsling trengs ikke. Du kan ha pyntekål både i skygge og sol, noe som gjør veksten anvendelig.

Når det kommer til jord, er ikke prydkålen spesielt kresen. Du kan gjerne bruke vanlig plantejord, men veksten kan også stå sammen med lyng i sur jord.

Plant høstblomster i krukker og gjør det fint!

Høsten trenger ikke å være grå og kjedelig når det finnes så mange fine høstblomster og -planter. Med riktig stell kan du til og med lykkes med overvintring av krukkeplanter, enten det er stauder, lyng eller vintergrønne busker.

Hvilke høstblomster er dine favoritter? Og hvordan får du plantene til å trives i krukke? Del gjerne egne erfaringer i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hva kan overvintre i krukker?

En rekke høstblomster i krukke kan overvintre dersom forholdene ligger til rette. Eksempler på dette er Callum-lyng, asters, hortensia og skimmia.

Hvilke blomster kan tåle frost?

Mange blomster tåler noe frost. Av vårblomster kan både tusenfryd, fioler, påskeliljer og vårlyng nevnes. Blant høstblomster er bærmyrt veldig frosttålig.

Hvor sent på høsten kan man plante?

En grei tommelfingerregel er at du kan plante høstblomster og andre planter så lenge det ikke er frost i bakken.

Legg igjen en kommentar