Hortensia stell – slik går du frem

Har du kjøpt en hortensia? Stell er her viktig for å få så fine blomster som overhodet mulig. Mange synes stell av hortensia og andre blomster virker krevende. Dersom du setter deg inn i planting, beskjæring og vanning, er du allerede langt på vei.

Hortensia

Hortensia har i lang tid vært en av de mest populære potteplantene. Her finnes det utallige sorter du kan kjøpe. Folk flest gjør derimot bare et skille på hagehortensia og hortensia som brukes som stueplanter. Planten er rimelig, og den kan kjøpes hos et hvilket som helst gartneri. Skal du få fine blomster, er det viktig at du gir din hortensia stell.

Hvilken jord er best for hortensia?

Det første du må gjøre, er å velge en potte og jord. Finn en potte som gir god nok plass til planten, uten at den blir for stor. Planten skal sitte godt i potten, men samtidig skal den jo også se full ut, med tanke på det estetiske. Du kan selvfølgelig også kjøpe en hortensia fra gartneriet som allerede kommer i en potte.

God jord er selvfølgelig også viktig for hortensia. De aller fleste kjente potteplanter skal ha en næringsrik og fuktig jord. Se etter godt drenert jord hos gartneren. Et tips er å sette hortensia i potten først, for deretter å helle jorden rundt planten. Forsikre deg om at røttene til hortensia får god kontakt med jorden, da det er her næringen tas opp.

Hortensia trives ikke i direkte sollys

Det er fort gjort å tenke at planter trenger sollys for å overleve. Dette er tross alt en kilde til energi, og de fleste har nok lært om blant annet solas rolle i fotosyntese. Vær derimot varsom med planter, fordi det er faktisk mange som ikke tåler direkte sollys over tid. Hortensia er en av disse, og setter du den i direkte sollys over tid, kan det hende du får en brent plante.

hvit Hortensia

Allikevel betyr ikke dette at hortensia ikke liker lys. Tvert imot faktisk. Hortensia liker seg best der det er veldig lyst, men altså ikke direkte i sollyset over lengre tid. Det går fint å la den stå der i en periode, men flytt den om du merker at den ikke tåler det. Finn helst et lyst rom der planten kan stå og nyte lyset, uten at det altså er direkte sollys på den.

Vanning av hortensia

Det er viktig at hortensia får nok vann. Ved stell av hortensia, anbefales det å følge med, slik at den ikke blir for tørr. De aller fleste planter trenger stadig vann, spesielt når de er nyplantede eller midt i sesongen. En hortensia er en av disse plantene. Vær derimot også varsom på at du ikke gir planten for mye vann, så den drukner.

Den enkleste måten å vanne hortensia på, er å fylle en bøtte med lunkent vann. Sett så hortensiaen ned i bøtten, og la den stå der i noen minutter. Ikke la hortensiaen stå i over 30 minutter. Når planten er godt gjennomvannet, kan du ta den ut av bøtten igjen. Det går også fint å spraye bladene med jevne mellomrom for å gi planten litt ekstra vann.

Når blomstrer den egentlig?

Hortensia er i sesong fra mars til september. Akkurat når den blomstrer, er avhengig av hvor i landet du bor, samt hvordan temperaturene er på våren. Dersom du skal plante ut din stuehortensia i hagen, anbefaler vi å gjøre dette etter at frosten er borte. Vær obs på at det ikke er meldt minusgrader i dagene etter plantingen heller.

hvit og rosa Hortensia

En hagehortensia, også kalt en hortensiabusk, kan overleve vinteren før den blomstrer neste år. Er det en spesielt kald vinter, bør du derimot ta hortensiaen med inn. Noe som er veldig spennende med hortensiaen, er at fargen dens avgjøres av jordens PH-verdi. Du kan selvfølgelig selv justere dette, men det er også gøy å bare vente og se hvilke farger du får.

Beskjæring er viktig for hortensia stell

Beskjæring er helt essensielt for hortensia stell, akkurat som alle andre planter. Skal du få en høy, frodig plante, bør du bruke tid på å beskjære. Dette gjelder spesielt etter at planten avblomstrer. Hjelp planten på vei, og fjern de døde blomstene. Beskjær dessuten skadde eller syke stilker mens du gjør annet stell med plantene dine.

Et tips er å beskjære hortensiaen ned til 3. eller 5. bladskudd, dersom du ikke ønsker at den skal bli for høy. Som med alle andre planter, er det derimot lurt å holde beskjæringen til et minimum. Merk at du bør beskjære på høsten, men at du også bør se over planten på våren. Finner du for eksempel frostskader, bør du beskjære dette i løpet av våren.

lilla Hortensia

Bruk ompotting for å få den til å blomstre igjen

Ompotting er spesielt viktig innendørs, dersom du ønsker at din hortensia skal blomstre om og om igjen. Planter tar mye næring fra jorden, og etter hvert blir jorden da ganske så død. Når den er for nedbrutt, kan dette føre til at planten ikke blomstrer, og i verste fall kan planten dø ut. Ompotter du plantene dine, så løser du dette problemet.

Ikke kast dine hortensiaer bare fordi de ikke blomstrer. Det er stor sannsynlighet for at jorden da ikke gjør jobben sin. Om du har hortensia utendørs, bør du grave bort den gamle jorden og fylle på med ny, næringsrik jord, om du ser at planten ikke hevder seg som før. Dette er en god huskeregel å ha for de aller fleste planter.

Er det egen næring for hortensia?

For å få skikkelig flotte hortensiaer, skal du gi disse ekstra næring. Her er det gjødsel som gjelder. Hos den lokale gartneren kan du kjøpe enten gjødsel for hortensia spesifikt, eller den litt mer populære varianten som også gjelder rhododendron. Dette kjøpes gjerne i større sekker på 40 liter, men trenger ikke koste mer enn hundrelappen.

rosa Hortensia

Det er for øvrig anbefalt med surjordsnæring annenhver uke fra februar til oktober. Da dekker du vekstsesongen med god næring. Har du en stuehortensia, egner det seg best med flytende næring. En hagehortensia kan du gjerne bruke granula på.

Flere tips for hortensia stell

Det er flere andre gode tips for hortensia stell. Selv om planten trives i høyere temperaturer, kan det være lurt å la den sitte i litt kjøligere temperaturer etter blomstringen. Da sikrer du nemlig at planten varer lengre.

Et tips her er å ta planten ut på våren når frosten er borte. Utendørs vil det alltid være en del kjøligere i snitt, selv om det selvfølgelig kan bli ganske varmt midt på dagen. Når høsten nærmer seg, kan du om ønskelig ta din hortensia innendørs igjen, men det er ikke nødvendig.

FAQ

Hva er forskjellen på hagehortensia og stuehortensia?

Både hage- og stuehortensia er en gruppe av diverse sorter hortensia. Disse krever samme sånn cirka samme stell. Merk at hagehortensia derimot blir både større og høyere.

Hvor lang tid tar hortensia stell?

Hortensia stell tar ikke særlig mye tid, men det avhenger også av hvor mange planter du har. Selv om det er flere retningslinjer du skal følge, er ikke selve arbeidet med stell tidkrevende

Legg igjen en kommentar