Hibiskus: Tips for vellykket planting og stell

Det finnes vel knapt noen planter som har mer praktfull blomstring enn hibiskus. Med denne planten kan du skape eksotisk stemning takket være de store og fargerike kronbladene. Du kan kjøpe hibiskus med alt fra røde og rosa, til gule eller hvite blomster!

Hibiskus

Fakta om hibiskus

Hibiskus (Hibiscus) er en planteslekt som tilhører kattostfamilien, og består av omkring 700 forskjellige arter. Blant disse finnes det både busker, urter og trær, og majoriteten regnes som tropiske arter.

De fleste tenker nok på den vakre hawaiirosen når det er snakk om hibiskus, men det finnes flere ulike arter. Her er de mest populære:

 • Hibiscus rosa-sinensis (hawaiirose eller kinarose)
 • Hibiscus trionum (timerose)
 • Hibiscus cannabinus
 • Hibiscus sabdariffa
 • Hibiscus moscheutos (sumphibiskus)

Stell av hibiskus

Hibiscus rosa-sinensis (altså hawaiirose) er den mest vanlige hibiskusarten her i Norge. Generelt sett er det ikke vanskelig å lykkes med hibiskus, men planten har visse preferanser du bør ta hensyn til.

Plassering og solbehov

Det er kanskje ingen overraskelse at hibiskus elsker sol, siden dette jo er en tropisk og eksotisk plante. Faktisk er hibiskusen så glad i sol, at den er en av få potteplanter som trives i direkte sollys innendørs. Du kan derfor plassere den i en sørvendt vinduskarm om ønskelig.

blå Hibiskus

Noe som er viktig å huske på, er at hawaiirosens blomsterknopper retter seg mot sollyset. Etter å ha kjøpt en ny hibiskus, bør du derfor plassere den slik at knoppene peker mot solen. Hvis ikke risikerer du at knoppene knekker av idet de prøver å vri seg en annen vei.

Skal du oppnå rikest mulig blomstring, bør planten som et minimum få to timers direkte sollys daglig. Du kan ha hawaiirose innendørs året rundt, men planten kan også stå utendørs i sommermånedene.

Jord og gjødsel

Ved ompotting av hibiskus bør du sette planten i god, humusrik blomsterjord som holder godt på fuktigheten. Det er viktig at jorden ikke tørker ut så fort, og du bør derfor unngå lett «pulverjord».

Når det gjelder gjødsling, kan du med fordel tilføre litt blomsternæring én gang ukentlig i vår- og sommermånedene. Dette fremmer dannelse av nye knopper, og sikrer flott blomstring uke etter uke.

Vanning

Hibiskus er en over gjennomsnittet tørst plante og trenger derfor å vannes regelmessig. Hvor ofte du trenger å vanne hawaiirosen din, avhenger av plassering, jordvolum, plantestørrelse og temperatur.

Står planten i en sørvendt vinduskarm trenger den vann hyppig i perioder med mye sol. Kjenn gjerne på jorden om du er usikker på om planten trenger vann. Er jorden hard eller tørr (eller potten kjennes lett ut), er det på tide å vanne planten.

Dersom hibiskusen din blir veldig tørst, vil du se at de grønne bladene begynner å henge. Da haster det å finne frem vannkannen! Merk deg at behovet for vann reduseres i takt med kortere dager om høsten og vinteren.

flamme Hibiskus

Hjelp, blomstene visner!

Mange blir overrasket når det som var en vakker blomst tidligere på dagen plutselig begynner å henge. Her kan du imidlertid ta det med ro – det er nemlig helt vanlig at blomstene visner etter kun en dag eller to.

Hibiskus er en mester i å produsere nye knopper, og snart vil det sprette frem nye, vakre blomster. Men husk: Rik blomstring avhenger av godt stell.

Beskjæring

Etter hvert som blomstene på hibiskusen visner, kan du klippe av disse med en ren saks. Dette vil fremme dannelse av nye knopper. Om du ikke klipper av visne blomster, vil de etter hvert løsne av seg selv.

I det hele tatt er det ikke noe særlig behov for beskjæring, men du kan altså klippe planten om ønskelig.

Overvintring av hawaiirose

Hibiskus vil ikke overleve vinteren utendørs her til lands, og bør derfor overvintres inne. Når du setter planten inn, bør den plasseres et sted som er litt svalt – men ikke kaldere enn 15 grader. Sørg også for at planten får nok lys, enten fra et vindu eller gjennom plantelys.

Om vinteren trenger hawaiirosen mindre vann enn om sommeren, og du trenger ikke å gjødsle den.

lilla Hibiskus

Planting av hibiskus

Dersom du kjøper hibiskus på et hagesenter, står planten ofte i en litt trang plastpotte. Siden hawaiiroser er ganske tørste og næringskrevende, kan du med fordel potte planten om i en større potte.

Ved ompotting tilfører du litt ny, god blomsterjord. Bruk gjerne en potte som er et par cm bredere og høyere enn nåværende potte. Pass også på at det er dreneringshull i pottebunnen, slik at overflødig vann kan renne bort.

Kort om ulike hibiskusarter

Hawaiirose kjennetegnes på sine store, vakre blomster som fra naturens side er blodrøde. Det finnes imidlertid ulike varieteter av planten, og du kan derfor få kjøpt den med både rose, gule og hvite blomster. Bladene er mørkegrønne og blanke.

Selv om hawaiirosen er veldig vakker når den blomstrer, varer ikke hver blomst spesielt lenge. Etter en dag eller to vil blomsten begynne å visne. Heldigvis er planten flittig til å danne nye knopper etter hvert som de gamle blomstene faller av.

Timerose er også en spennende art, og har gule blomster med svarte flekker. Denne er ganske hardfør, og kan dyrkes på friland visse steder i Norge.

Hibiscus cannabinus blir opptil tre meter høy, og har blader som minner om hamp. Arten Hibiscus sabdariffa kan også strekke seg opptil tre meter i høyden, og har gule blomster. Tørkede blomster brukes gjerne i te.

rosa Hibiskus

Mulig å så hibiskus fra frø

Det er mulig å kjøpe frø av visse hibiskussorter, slik at du kan så dine egne planter. Jeg har blant annet sett at det selges frø til sumphibiskus, altså Hibiscus moscheutos. Dette er en sort med store, nydelige blomster som kan bli opptil 25 cm brede blomster.

Så frøene innendørs i perioden januar­­­–mai. Du kan da forvente flotte blomster i sommermånedene juli–august. Slik gjør du det:

 1. Fyll små potter med såjord
 2. Fukt jorden
 3. Så 1­­–2 frø i hver potte
 4. Dekk frøene lett med litt perlitt eller grus
 5. Plasser pottene et sted som holder ca. 22–30 grader
 6. Etter 14 til 35 dager vil du se spirer!
 7. Sett pottene svalt og lyst etter spiring
 8. Prikle de små plantene over i egne potter etter at de har vokst litt

Få en følelse av paradis med hibiskus!

Hibiskus er en vakker og eksotisk plante med imponerende blomster. De store blomstene kan være gule, rosa, røde, hvite eller oransje. Finn din favoritt, og drøm deg bort til palmesus og hvite strender.

Spør du meg er det få blomster som gir en like sommerlig stemning som hibiskus!

Ofte stilte spørsmål

Hva er Hibiscus godt for?

Innen folkemedisin sies det at Hibiscus-basert te kan redusere blodtrykket og hjelpe dem med urolig mage. Det høye vitamin C-nivået skal også virke også immunstyrkende.

Kan Hibiscus stå ute?

Ja, men i Norge bør du kun la planten stå utendørs i sommermånedene. Planten trives ikke i temperaturer under 15 grader. I vill tilstand vokser hibiskus seg til store busker eller trær ute!

Hvordan stelle Hibiscus?

Du bør gi hibiskusplanten din en solrik plassering innendørs (eller utendørs i sommerhalvåret). Vann den også rikelig, og gjødsle ca. 1 gang ukentlig om sommeren.

Legg igjen en kommentar