Hagtorn: Alt du må vite om planting og stell

Hagtorn er en populær hageplante takket være sitt dekorative uttrykk. Med grønne blader og røde bær kan denne busken pryde opp både hager og alléer. Veksten plantes gjerne i grupper, og brukes som hekk. Med riktig stell kan hagtorn komme til glede i mange år!

hagtorn planting og stell

Nyttig å vite om hagtorn

Hagtorn (Crataegus) er en planteslekt som tilhører rosefamilien. Buskene er tornete, og har blader som er flikete. Blomstene er vanligvis røde eller hvite, og opptrer i skjermformede blomsterstander. Fruktene har en kraftig rød farge, og er veldig dekorative.

Planten er dessuten nokså hardfør, og kan derfor plantes i store deler av landet. Parkhagetorn er for eksempel hardfør så langt nord som til Nordland.

Planting av hagtorn

Det beste tidspunktet for planting av hagtorn er om våren. Sørg for at jorden på plantestedet er fri for frost. I mai måned vil telen i jorden som regel ha sluppet taket de fleste steder i landet.

Grav en grop som er noe dypere enn jordklumpen til planten, og omkring 0,5 meter bred. Før hagtorn settes i jorden, kan du med fordel løsne litt på røttene. På den måten kan røttene lettere bre seg i jorden etter planting.

Fyll på med litt god jord nederst i gropen, og sett planten i hullet. Den øvre delen av jordklumpen skal være på bakkenivå. Fyll på med jord i åpningene rundt, slik at planten står stødig. Vann til slutt rikelig. Tilsett mer jord om nødvendig, dersom jorden synker mye.

Dersom du planlegger å anlegge en hekk, bør du sørge for ca. 0,4–0,5 meters avstand mellom hver busk. Husk at buskene kan vokse seg ganske brede (og høye) med årene. Etter ti år er planten vanligvis 1,5 til 2,5 meter bred, og gjerne nærmere tre meter høy.

enkel hagtorn

Stell av hagtorn

Hagtorn krever ikke veldig mye stell etter at planten har fått etablert seg i jorden. Litt stell er likevel å anbefale dersom du ønsker en frisk og robust plante som ser flott ut. Her deler vi våre beste stelleråd!

1. Plassering og solbehov

I likhet med mange andre hageplanter, foretrekker hagtorn plassering i full sol. Med rikelige mengder sol vil planten vokse bedre, og samtidig produsere flere blomster og bær. I skyggen vil planten ofte bli litt mer stusselig. Halvskygge (delvis sol) kan imidlertid fungere bra.

Ellers er plassering av hagtorn ganske «fritt frem». Hagtorn er ganske så robust, og vil for eksempel tåle en vindfull plassering godt. Perfekt for deg som bor i nærheten av kysten eller andre «forblåste» steder!

2. Jord og gjødsel

Hagtorn stiller ikke så strenge krav til jord, og kan gjerne plantes i vanlig plantejord – gjerne med litt kalk i. Det som imidlertid er viktig å huske på, er at jorden bør være veldrenert. Planten vil ikke trives om røttene blir stående lenge i våt jord.

Når det kommer til gjødsel, kan du gjerne bruke rosegjødsel. Husk at hagtorn tilhører rosefamilien, og har mange av de samme preferansene som andre rosebusker. Gjødsel bør tilføres i starten av hver vekstsesong, og et par ganger til utover sommeren.

hagtorn på busk

3. Vanning

Ved planting av hagtorn er det anbefalt å vanne rikelig. Dette hjelper røttene med å få god kontakt med jorden rundt, slik at planten kan etablere seg. Vann jevnlig den første tiden.

Etter at hagtorn har etablert seg på voksestedet, vil vanningsbehovet reduseres. Planten vil i stor grad ta til seg det vannet den trenger på egen hånd. Likevel kan det være lurt å gi busken litt vann dersom det er tørt og varmt ute over lengre perioder.

4. Beskjæring

Det er ikke nødvendig å beskjære hagtorn, men det er fullt mulig. Mange velger for eksempel å formklippe busken, slik at den oppnår et spesifikt utseende. Det kan også være lurt å beskjære planten slik at kryssende og skadde grener fjernes.

Vi anbefaler deg å klippe hagtorn tidlig på våren før blomstene dannes. Eventuelt bør du klippe i juli, august eller september (JAS-perioden). Da er planten nemlig i full vekst, noe som betyr at sårene etter beskjæring heles raskere.

flott hagtorn

5. Forhindring og bekjempelse av sykdommer

Noen ganger kan man oppleve at hagtorn rammes av sykdommer. Spesielt utsatt er planten for hagtornrust, en soppsykdom forårsaket av en rustsopp. Denne sykdommen viser seg i form av oppsvulmende skudd, blader, blomster og stilker.

Foruten å være estetisk skjemmende, kan hagtornrust føre til svekket vekst. Sykdommen er dessverre vanskelig å bekjempe om den først har rammet planten.

Ved å gi planten riktig stell, kan du begrense forekomsten av soppsykdommer. Fjern tydelig syke blader så raskt som mulig, og unngå at busken blir for tett. Med jevnlig beskjæring kan du få en mer «luftig» vekst som ikke rammes like lett av sykdom.

Hvor stor kan hagtorn bli?

Hagtorn kan bli svært stor om den får vokse fritt – og samtidig får det stellet den trenger. Det finnes eksemplarer som har blitt rundt ti meter høye og seks meter brede! Busken vokser relativt raskt, og er robust nok til å tåle vær og vind.


Samtidig kan hagtornbusker bli svært gamle – gjerne 500–600 år! Om du ønsker en busk som kan stå i hagen og vokse seg både stor og gammel, er med andre ord hagtorn et trygt valg.

Herdighet: Hvor hardfør er hagtorn?

Det finnes mange arter og hybrider av hagtorn, og herdigheten kan variere noe fra sort til sort. Generelt sett er de fleste buskene hardføre til herdighetssone H6–H7. Det gjør at de egner seg som hageplanter i store deler av vårt langstrakte land.

Før du kjøper hagtorn, anbefaler vi å sjekke hvilken herdighetssone du bor i (om du er usikker). Finn deretter en sort som er herdig nok til å overleve vinteren der du bor.

hagtorn

Ulike typer hagtorn

Det finnes rundt 200 arter i hagtornslekten, og både begerhagtorn (Crataegus rhipidophylla) og vanlig hagtorn (Crataegus monogyna) vokser vilt i Norge. Arten parkhagtorn (Crataegus laevigata) finnes også i forvillet tilstand enkelte steder i Sør-Norge.

Det eksisterer dessuten mange hybrider, og disse har gjerne røde blomster. Både rosehagtorn (Crataegus laevigata var. paulii) og glanshagetorn ((Crataegus lavallei) er gode eksempler på dette.

En robust og kraftig busk med dekorativ verdi

Hagtorn er robust som få, og er blant annet kjent for å få sterkere ved jo eldre den blir. Busken bukker ikke under av vær og vind, og kan vokse seg både stor og gammel. Samtidig har den dekorativt bladverk, nydelige blomster og røde, flotte bær.

Enten du ønsker å anlegge en flott hekk eller bare ønsker en enkeltstående busk, er hagtorn et trygt valg. Med litt stell og riktig plassering, er dette en busk som kan bli stående i hundrevis av år.

Har du hagtorn i hagen din? Del gjerne egne tips og erfaringer i kommentarfeltet nedenfor!

Ofte stilte spørsmål

Kan man spise hagtorn?

Ja – både bær, blomster og blader er spiselige. Bærene brukes gjerne til produksjon av vin. Det er vanlig at spiselige plantedeler tørkes før konsumering.

Hva hjelper hagtorn mot?

Hagtorn har hatt mange bruksområder innen folkemedisin, og skal visstnok ha både hjertestyrkende, urindrivende, beroligende og blodåreutvidende effekt.

Er havtorn og hagtorn det samme?

Nei, havtorn og hagtorn tilhører hver sin plantefamilie – og er ikke det samme. De to vekstene forveksles ofte, da de kan ligne en del på hverandre.

Legg igjen en kommentar