Hagesmørbukk: Planting og råd om stell!

Hagesmørbukk

Er du på jakt etter en vakker og flerårig høstplante til steinbedet? I så fall er hagesmørbukk et godt valg! Denne sukkulente stauden tar seg fint ut i både krukker og bed, og byr på vakre rosa, hvite eller gule blomster i høstmånedene.

Her er alt du trenger å vite om hagesmørbukk, inkludert stell og planting!

Kort om hagesmørbukk

Hagesmørbukk er en staude (flerårig urt) som tilhører bergknappfamilien. Planten gjenkjennes på sitt blågrønne bladverk med spiralstilte blader. Blomstene vokser i klaser, og har en vakker rødlilla farge. Det finnes også sorter med gule eller hvite blomster.

De store blomsterklasene gjør planten til et blikkfang i bedet om høsten. Hagesmørbukk blomstrer vanligvis ikke før i august måned, men holder fargeprakten gående helt til oktober.

Stenglene og bladene er saftige og kjøttfulle, noe som gjør at hagesmørbukk defineres som en sukkulent. Den vokser gjerne der det er litt tørt, veldrenert og sandholdig. Opprinnelig stammer planten fra Asia, Sør- og Mellom-Europa, men den finnes også forvillet i Norge.

Planten er teppedannende, og kan fungere godt som bunndekker på eller langs tørrmurer og berg.

Planting av hagesmørbukk

plante-hagesmørbukk

Hagesmørbukk plantes først og fremst i steinbed og bed med litt skrinn jord, ettersom det er en sukkulent. Det er også mulig å plante den herlige høstplanten i krukker med veldrenert jord. I så fall må du passe på at potten har hull til vanndrenering i bunnen.

Selve planten kan kjøpes ferdig utvokst hos en rekke hagesentre i sommermånedene. Så snart du har funnet en velegnet vokseplass til planten, trenger du bare å klargjøre en grop der planten skal stå.

Sørg for at rotklumpen kommer i god kontakt med underlaget, slik at planten enkelt kan slå rot og etablere seg.

Stell av hagesmørbukk

Hagesmørbukk er en hardfør tøffing, og det er derfor ganske enkelt å få den til å trives. Med litt stell kan du få en flott staude som kommer tilbake år etter år med vakre blomster. Her er noen grunnleggende stelletips!

Plassering og solforhold

Når du skal plante hagesmørbukk bør du velge et voksested med litt tørr og karrig jord. Det kan for eksempel være i et bed langs husveggen eller i et steinbed. Husk at planten gjerne vil stå i full sol om den får lov til det.

Du kan også plante hagesmørbukk i krukker dersom du bruker jord som er litt skrinn og steinholdig. I så fall kan du enkelt endre på plasseringen dersom du merker at planten ikke trives optimalt.

Jord og gjødsel

Når det kommer til jordsmonn, er det best å bruke sandholdig og veldrenert plantejord. Du kan for eksempel blande vanlig plantejord med litt sand eller grus, noe som bidrar til god drenering.

Hagesmørbukk trenger kun beskjedne mengder gjødsel i vekstsesongen. Bruk gjerne flytende plantenæring til dette formålet, eller strø litt kugjødselkompost på plantestedet.

stell-av-hagesmørbukk

Vanning

I likhet med sukkulenter flest, liker ikke hagesmørbukk å bli stående i våt jord. Som regel trenger du ikke å vanne planten, da den får vannet den trenger gjennom nedbør. Er det veldig tørt og/eller varmt ute, kan du likevel vanne planten i beskjedne mengder.

Siden planten er sukkulent, vil den lagre både næring og vann i de saftige bladene sine. Dette sikrer at hagesmørbukken har tilgang på vann selv om det er tørt i jorden rundt.

Beskjæring

Sent på høsten vil hagesmørbukken visne ned, noe som er helt naturlig. Bladene faller da av, og kun stilken vil bli stående igjen til slutt. Mange liker å rydde i bedene på høsten, siden visne blomster kanskje ikke er noe særlig å se på.

Vent imidlertid med å klippe ned visne plantedeler til våren. Da kan du klippe planten helt ned, slik at det blir plass til årets ny vekst. Ved å vente til våren kan næringen som er igjen i stengelen føres tilbake til roten i løpet av vinteren.

Hvor hardfør er hagesmørbukk?

Det finnes ulike typer hagesmørbukk, og disse kan ha noe varierende hardførhet. Noen er vinterherdige til H4, mens andre er herdige til H5. Alt i alt er hagesmørbukk en nokså hardfør staude, og den kan derfor plantes flere steder i landet.

Så lenge du bor i klimasone H5 eller lavere, er det gode sjanser for at hagesmørbukk vil kunne overleve vinteren i hagen din.

Vanlige typer hagesmørbukk

Hagesmørbukk (Hylotelephium telephium) tilhører planteslekten Hylotelephium. Det finnes ulike varianter av planten, og blant de vanligste finner vi Hylotelephium ‘Herbstfreude’ og Hylotelephium telephium ‘Seduction Green Leaves Rose’.

Sjekk også ut Hagesmørbukk ‘Emperors Wave’, som skal være herdig helt til H6. Denne robuste varianten er et godt valg om du bor i sone H5 eller H6.

Kombiner hagesmørbukk med andre stauder

typer-hagesmørbukk

Hagesmørbukk er nydelig når den står for seg selv i et steinbed eller andre bed. Du kan imidlertid også kombinere den med andre stauder som trives i karrige og litt tørre forhold. Ha for eksempel kryptimian i front, og se frem til et vakkert rosalilla teppe om sommeren.

Du kan også plante hagesmørbukk sammen med andre arter i bergknappfamilien. Det finnes mange flotte typer sedum å få kjøpt hos hagesentrene. Plant gjerne de ulike sortene i grupper på 3–5, da dette gir et mer helhetlig uttrykk.

Ta høyde for at hagesmørbukk har en teppedannende vekst når du planter andre planter i bedet. Det kan med andre ord være lurt å ha litt avstand mellom plantene, slik at de får rom til å spre seg litt.

Foruten steinbedsplanter, er det også mange andre flotte høstplanter du kan ha i krukker og bed. Noen populære favoritter er høstanemone, høstfloks, aster, praktsolhatt og purpursolhatt.  

En nytteplante i gamle dager

Opp gjennom årene har ikke hagesmørbukk bare vært en dekorativ hagevekst. Den har også blitt verdsatt for sine spiselige blader og røtter. Planten skal visstnok ha utgjort et viktig supplement til kosten under krisetider.

Det sies også at hagesmørbukk har blitt mye brukt innen folkemedisin. Planten skal blant annet ha blitt brukt som lindring hos pasienter med brannsår.

Siden stauden har hatt så mange bruksområder, er det kanskje ikke rart at mange spesielle kallenavn har oppstått. For mange er hagesmørbukk også kjent som «hårvokster», «skopuss», «kalvedans» og «feidebokk».

Se frem til en fargerik høst med hagesmørbukk!

er-hagesmørbukk-spiselig

Om sensommeren og høsten er det mange hageplanter som takker for seg. Da er det fint å ha noen flotte høsteplanter å glede seg over. Har du steinbedspartier eller bed med skrinn jord, er hagesmørbukk et utmerket valg.

Hagesmørbukk er ikke spesielt kravstor, og kan dessuten klare seg mange steder i landet. Samtidig kan den vise til vakker blomsterprakt til langt ut på høsten. Den fås i mange nydelige rosatoner, men finnes også i hvitt og gult.

Har du plantet hagesmørbukk i bed eller krukker? Del gjerne dine erfaringer! Ønsker du andre forslag til flotte planter som ikke krever så mye av deg? Les denne artikkelen om 10 lettstelte planter da vel!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan plante et staudebed?

Før du planter stauder i bedet, bør du klargjøre jorden ved å fjerne ugress og røtter. Når jorden er bearbeidet og gjødslet, kan du gjerne plante tre eller fem like stauder i grupper.

Er hagesmørbukk spiselig?

Ja – hagesmørbukk har spiselige blader og røtter. Det er først og fremst bladene som spises, og disse smaker litt som sukkererter og asparges.

Hvor høy blir hagesmørbukk?

Hagesmørbukk blir normalt sett ikke høyere enn maksimalt 60 cm. De fleste blir ikke mer enn 20 til 50 cm høye.

Legg igjen en kommentar