Gummifiken tre: Guide til Planting og Stell

gummifiken-tre

Gummifikentre, også kjent som bare gummifiken, er en fortryllende plante med sine store, glinsende blader. Enten du er en erfaren hageentusiast eller en nybegynner, er denne planten gøy å dyrke. Dette er en plante du vil være virkelig fornøyd med, uavhengig om du startet fra frøet eller kjøpte en ferdig pottet plante.

Ønsker du å dyrke et gummifikentre? Da er det mange ting du skal tenke på. Fortvil derimot ikke! I denne guiden går vi over alt fra riktig valg av plantingsted og jordblandinger som gir optimale vekstforhold, til den rette vanningen for å opprettholde trivselen til treet. Vi ser også på blant annet beskjæring og gjødsling av gummifikentre.

Hvor trives et gummifikentre best?

hvor-trives-et-gummifikentre-best

Gummifikentreet trives best i lyse omgivelser. Det er viktig å unngå direkte sollys midt på dagen. Det gjelder spesielt gjennom et vindu, fordi det kan forsterke solens intensitet og føre til skader på bladene. Et tips er å sette planten litt lengre inn i rommet på en lys plass. Da blir den konstant utsatt for lys, men ikke direkte solskinn.

Ideell temperatur for et gummifikentre ligger på 18°C til 24°C. Det tåler vanligvis temperaturer helt ned til 10°C. Sørg for å holde treet borte fra kaldt trekk, da dette kan påvirke trivselen. Du kan gjerne ta gummifikentre ut om sommeren, men ta det altså inn om gradestokken kryper under 10 grader.

Beste jord for planten

Gummifikentre trives best i en godt drenert, næringsrik og litt sur jord. Du kan fint blande din egen jord, eller gjøre det enkelt og kjøpe ferdig pottemiks. Denne kan gjerne være blandet spesielt for gummifikentrær eller andre fikenplanter. Spør din lokale gartner om det beste alternativet for din plante.

Når du skal plante gummifikentre, bør du forsikre deg om at potten har hull i bunnen. Disse er med på å drenere potten, for å sikre at overflødig vann kan renne ut. God drenering er avgjørende for å unngå at røttene råtner opp. Da er det fint å ha en liten skål under planten som fanger opp drenert vann.

Riktig vanning er viktig

plante-gummifikentre

Riktig vanning er viktig for trivselen til et gummifikentre. Dette hjelper treet med å vokse optimalt, og du unngår vanlige problemer som overvanning eller uttørking. Du skal verken la dette treet stå uvannet over lang tid, eller drukne det. Dersom du drukner et gummifikentre, er det å håpe at det drenerer gjennom hullene i potten.

Om det ikke drenerer godt nok, vil røttene til slutt råtne. Lar du planten tørke ut, vil det til motsetning dø og visne bort. Vann derfor én til to ganger i uken, når du kjenner at jorden er tørr opptil 3 cm dypt. Om vinteren kan du nedtrappe vanningen din noe. Merker du at bladene i seg selv virker tørre, kan du gjerne spraye disse med litt vann.

Slik gjødsler du et gummifikentre

Når du gjødsler et gummifikentre, er det viktig å bruke en gjødsel som er spesielt laget for inneplanter. Følg produsentens anbefalte dosering, og påfør gjødselen i henhold til instruksjonene. For å unngå overgjødsling, som kan skade røttene, bør du ikke gi treet mer gjødsel enn det trenger.

Gummifikentre har vekstsesong om våren og sommeren. Dette er dermed perioden hvor det vil ha størst nytte av gjødsel. Om vinteren, når veksten er lavere, bør du redusere eller stoppe gjødslingen. Det er også verdt å merke seg at jorden i potten over tid vil miste næringsstoffer. Derfor bør du muligens vurdere ompotting.

Ompotting av gummifikentre

ompotting-av-gummifikentre

Selv om gummifikentre kan vokse relativt sakte, vil de over tid trenge større plass og frisk jord for å trives optimalt. Et godt tidspunkt for ompotting er vanligvis om våren eller tidlig sommer, når treet er i vekstsesongen. Ompotting på dette tidspunktet gir treet muligheten til å dra nytte av den ekstra plassen og næringsrik jord i den aktive vekstperioden.

Når du velger en ny potte, bør du gå for en som er omtrent 20-30% større enn den forrige. En for stor potte kan føre til overvanning og dårlig drenering, noe som kan være skadelig for røttene. Sørg for at den nye potten har gode dreneringshull i bunnen for å unngå at vannet blir liggende. Da kan nemlig røttene til treet råtne.

Tips til beskjæring av gummifikentre

Beskjæring av gummifikentre er en viktig del av stellet for å sikre at treet vokser bedre og beholder ønskelig form. Gummifikentre har en tendens til å vokse langsomt sammenlignet med andre planter. Allikevel kan beskjæring bidra til å fremme en sunn og kompakt vekst, forbedre estetikken og redusere risikoen for overvekst.

Det er best å beskjære treet om våren eller tidlig sommer, når treet er i vekstsesongen. Dette vil gi treet tid til å komme seg og begynne å vokse på nytt etter beskjæringen. Bruk rene og skarpe verktøy til å beskjære. Vann så godt etter beskjæring, og tilfør gjerne litt ekstra næring. Da hjelper du treet med å vokse godt tilbake igjen.

Går det an å dyrke gummifikentre utendørs?

hvordan-toppe-gummifiken

Ja, det er mulig å dyrke gummifikentre utendørs i visse klima og omgivelser. Gummifikentreet er opprinnelig fra Sørøst-Asia. I tropiske og subtropiske regioner kan det dyrkes som en stor prydplante utendørs. Da blir gummifikentreet mye større enn den relativt lille planten som vi nordmenn har i våre hjem.

Norge har et relativt kjølig klima med kalde vintre og begrenset mengde sollys gjennom året. Det er ikke gunstig for denne planten. Gummifikentre tåler ikke lave temperaturer godt. Det vil ikke overleve de kalde vintrene som er typiske for Norge. Selv om planten kan vokse som en innendørsplante i Norge, bør den plasseres i områder med nok lys.

Hvor vanskelig er dyrking av gummifikentre?

Å dyrke gummifikentre kan variere i vanskelighetsgrad avhengig av ditt erfaringsnivå og vekstforholdene. Generelt sett regnes gummifikentre som relativt enkle å ta vare på. Det gjelder spesielt som en innendørsplante. Så lenge du følger rådene i denne artikkelen, går det helt fint. Det er også greit å falle for en tabbe her og der.

Det skal godt gjøres å ta livet av et gummifikentre. Kontrollering av vanning er gjerne nøkkelen til trivsel. Gummifikentre liker jevn fuktighet, men overvanning kan føre til råtne røtter. Å la jorden tørke litt ut mellom vanningene vil hjelpe til med å unngå dette problemet.

5 tabber ved dyrkeprosessen

vanne-gummifikentre

Det finnes flere tabber selv den mest erfarne gartner begår ved dyrking av gummifikentre. Nedenfor har vi samlet de 10 mest vanlige, slik at du kan lese dem og helst unngå dem.

  1. Plassere treet i direkte sollys i de varmeste delene av dagen, noe som kan føre til solbrenthet og skade på bladene.
  2. Overvanning av treet, noe som kan føre til rotrot og andre røtterelaterte problemer.
  3. Plassere treet i et trekkfullt område, da gummifikentre ikke liker kalde utkast.
  4. Bruke en jordblanding som ikke er godt drenerende, som kan føre til vannstagnasjon og råtning av røttene.
  5. Ignorere behovet for beskjæring, noe som kan føre til at treet vokser uregelmessig eller blir overfylt.

Ved å unngå disse vanlige tabbene, vil du kunne oppnå vellykket dyrking av gummifikentre. Da kan du glede deg over en sunn og vakker plante i ditt hjem!

Gummifiken er på vår liste over flotte stueplanter. Ønsker du mer inspirasjon om andre planter som passer bra i stuen, kan du se hele listen vår her!

Ofte stilte spørsmål

Kan gummiplante stå ute?

Gummifikentreet er opprinnelig fra Sørøst-Asia. Norge har et relativt kjølig klima med kalde vintre og begrenset mengde sollys gjennom året, noe som ikke er gunstig for denne planten.

Gummifikentre tåler ikke lave temperaturer godt. Det vil ikke overleve de kalde vintrene som er typiske for Norge. Selv om planten kan vokse som en innendørsplante i Norge, bør den plasseres i områder med nok lys.

Hvordan stelle gummifiken

Gummifikentreet trives best i lyse omgivelser. Det er viktig å unngå direkte sollys midt på dagen.

Kontrollering av vanning er gjerne nøkkelen til trivsel. Gummifikentre liker jevn fuktighet, men overvanning kan føre til råtne røtter.

Legg igjen en kommentar