10 Flotte Gule Blomster å Ha i Hagen

Er du på utkikk etter gule blomster du kan ha i hagen? Gult er en varm og fin farge for å pynte i hagen. Heldigvis finnes det også en rekke blomster som kommer i denne fargen. Fra de best kjente til nyere varianter i det norske markedet, finnes det flust med alternativer. Da er det bare å brette opp ermene og se etter hva en liker best.

En fin hage har blomster i alle typer farger. Her er gul en naturlig farge, spesielt siden så mange blomster enten har denne som hoved- eller delfarge. Ser du deg om etter gule blomster, vil du garantert finne hundrevis, om ikke tusenvis, av forskjellige alternativer. Vi har i denne artikkelen samlet 10 alternativer til flotte, gule blomster å ha i hagen.

pioner som gul blomst å ha i hagen

1. Krokus

Få ting er like vårlig som krokusen. Denne gule blomsten gir oss assosiasjoner til påsken. Det som er fint med krokusen, er at den er helgul. Da blir fargene gjerne ganske så sterke på den. Om du tilfører ekstra næring, stell og jevnlig vanning, vil du også få veldig fargerike krokuser.

En fordel med krokusen, er at du derimot ikke trenger å gi den særlig med stell. Plant den et sted i hagen med mye sol, så kan du la den stå. Vi anbefaler allikevel å vanne jevnlig, spesielt i tørre perioder. Da sikrer du at krokusen blir skikkelig knallgul til våren, så kan du kanskje også sette opp en blomstervase med disse?

2. Lilje

Gule liljer er vakre, og de har en lang historie bak seg. Selv grekerne i antikken beundret disse fantastiske blomstene. Få gule blomster er så fine som liljene. Disse er både populære i norske hager og butikker som gaver. En av de ekstra fordelene ved liljer, er hvor godt de faktisk lukter.

Liljer er enkle å ta vare på. Plant dem slik at de får litt lys, og vann med jevne mellomrom. Du kan fint vanne disse mens du går runden med de andre plantene. Som alltid, om du ønsker ekstra vekst og flere blomster, er det fint med litt ekstra næring. Dette får du kjøpt hos den lokale gartneren.

3. Pioner

Pioner er flerårige blomster som du bør ha i din hage. De er både rimelige og enkle å stelle med. Tross enkelt stell, får du en fantastisk flott blomst. På sommeren lukter denne blomsten fantastisk år etter år. Den går godt med alle de andre blomstene på denne listen, om du ønsker flere innslag av gult.

Denne blomsten er flerårig, så den kommer opp år etter år, uten at du trenger å plante på nytt. Det er mange blomster som er kjempeflotte, men bare ettårige. Et tips er å også ha noen flerårige blomster, så det ikke blir så mye jobb hver eneste vår med planting./bilde

4. Påskelilje

Trodde du krokusen og andre gule blomster var påskens blomster? Da har påskeliljen en høne å plukke med deg. Denne blomsten er jo den desidert mest populære i påsken. Da er det derimot gjerne som et kjøp på nærbutikken, før de går i en vase og står i stua gjennom påsken.

Du trenger derimot ikke å nøye deg med bare en liten vase av disse og et kjøp på butikken. Planter du påskeliljer i hagen din, vil du få flotte, gule blomster opp hver eneste vår. Da kan du dessuten plukke disse og sette i vase, om du absolutt ønsker noen av disse på stuebordet ditt.

5. Solsikke

Vi kan ikke snakke om gule blomster uten å nevne solsikken. Dette er en helt unik plante på mange måter. Naturligvis er utseendet og lukten fantastisk, men det er også andre aspekter ved planten som gjør den så spesiell. Det er veksthastigheten som kanskje er det aller kuleste med solsikken.

En av grunnene til at barna elsker solsikken, er at den vokser så raskt. Innen kort tid begynner den å spire, og du kan nesten se den gro foran deg. Solsikken kan for øvrig bli helt opptil 5 meter, og selve blomsten kan bli så stor som 50 cm i diameter.

6. Tulipan

Tulipanen var en gang handlet for elleville priser, og det var ikke uten grunn. Planten har fascinert folk verden over i flere århundrer. Tulipanen kommer i mange forskjellige farger, inkludert gult. Planter du disse i større grupper, så ser de best ut sammen.

Et tips er å kjøpe gule tulipaner sammen med farger som rød og oransje. Disse varme fargene vil da gå fint sammen. Tulipaner vokser fint ganske tett ved hverandre, og de tåler godt det norske klimaet. De første tulipanene blomstrer allerede tidlig i april, mens de siste kommer i juni en gang.

tulipaner som gul blomst å ha i hagen

7. Akeleie

Akeleie fås som tulipan i nærmest så mange forskjellige farger du ønsker. Her er gul en av de mest populære, så denne er du tilnærmet garantert å finne hos din lokale gartner. Denne flotte blomsten kommer med to forskjellige «ansikter». Selve hovedblomsten har fem flotte blader, mens det utenpå kommer fem lengre blader uten like mye farge.

Merk at dette er en blomst som sår seg selv, så den kan vokse ganske vilt utover hagen din. Om du derimot steller jevnlig, er det ikke noe problem, og du kan unngå overvekst. Er du derimot litt mindre opptatt av stell, er det andre blomster som passer deg bedre.

8. Lupiner

Lupiner er perfekte for deg som liker å lage blomsterdekorasjoner. Ikke bare har den flotte, gule fargen som så mange liker, men de har også et unikt utseende. Mange blomster blir seende ganske så like ut, men denne er i sin helt egen kategori.

Det er et hav av forskjellige sorter, så et tips er å gjøre et godt forarbeid. Du kan kjøpe lupiner som både er ettårige og flerårige. Dessuten er lupiner en av de blomstene som du kan få til å blomstre to ganger om sommeren, men det krever naturligvis litt stell.

lupiner som gul blomst å ha i hagen

9. Marikåpe

Marikåpe er kanskje ikke den mest spektakulære av de gule blomstene. Allikevel er denne å anbefale å ha i hagen, fordi den er såpass hardfør og enkel å ta seg av. Marikåpen blomstrer fint utover sommeren. Den dekker dessuten ganske flott til, akkurat som en «kåpe» altså.

Denne blomsten kan sås året rundt. Så den for eksempel på høsten, sånn at du får se den blomstre neste vår. Dette er en flerårig staude, så den kommer opp år etter år, og du trenger ikke ta den inn om vinteren. Som en bonusfakta, er marikåpen også brukt til sårheling og betennelsesdemping.

10. Ranunkel

Blomsten med det noe spesielle navnet har et flott utseende. Dette er en typisk smørblomst, med en praktfull gulfarge. Kronbladene i blomsten kommer i flere tynne lag, noe som gir den et unikt utseende. De grønne bladene rundt blomsten er dessuten også veldig fine.

Ranunkler er flerårige, og de kan fint både settes i potter og rett i bedet ditt. Det finnes dessuten andre farger enn gult også, dersom du ønsker å kombinere. Tross alt er det fint med en god variasjon av farger i blomsterbedet.

Legg igjen en kommentar