Grønnrenner: Planting og Stell av Chlorophytum

grønnrenner

Enkelte grønne inneplanter har evnen til å overleve det meste, og grønnrenner er utvilsomt blant disse. De langstrakte, grønne bladene med kremhvite kanter er både vakre og dekorative. Samtidig er planten utrolig nøysom og lettstelt!

Her forklarer vi hvorfor grønnrenner er den perfekte planten for deg som ikke har så mye tid til plantestell.

Fakta om grønnrenner

Chlorophytum tilhører aspargesfamilien, og kalles også for ampellilje. Dette er en planteslekt som er naturlig hjemmehørende i Afrika, og består av omkring 160 forskjellige arter. Det finnes også noen arter som hører hjemme i Australia og Asia.

Det er særlig arten grønnrenne som har blitt en populær stueplante, og denne vokser opprinnelig i sørlige deler av Afrika. Planten kjennetegnes av lange, grønne blader med hvite striper, samt at den produserer mindre planter i blomsterstanden sin.

Bladene kan nesten minne om gress, siden de er avlange, flate og smale. Siden bladene blir så lange, er grønnrenner utmerkede å ha som ampelplanter.

Stell av grønnrenner

stell av grønnrenner

Dersom du ikke har «grønne fingre» eller mye tid til plantestell, er grønnrenner et supert valg. I likhet med andre «ungkarsplanter» som smaragdpalme, er planten utrolig nøysom og lettstelt. Det skal mye til for å ta livet av denne tøffingen!

Her er alt du trenger å vite.

Plassering og lysbehov

Grønnrenner trives godt de fleste steder i huset, men vil ha det ekstra godt om den får stå et sted der det er delvis skygge eller lyst. Unngå likevel å sette den i direkte sollys, da dette kan føre til at bladene blir brune.

Aller best plassering gir du planten dersom den plasseres i et nordvendt vindu. Da vil den få mye dagslys, men samtidig ikke utsettes for så mye direkte sollys.

De fleste velger å ha grønnrenner i ampel, og det er derfor planten ofte kalles for ampellilje. Heng for eksempel en ampel i stuetaket, og la de flotte, grønne bladene henge nedover. Alternativt kan du ha planten i en krukke på en pidestall.

Jord og gjødsel

Når det kommer til jord, er ikke grønnrenner spesielt kravstore. Bruk gjerne vanlig blomsterjord (eller annen jord som er ment for stueplanter) dersom du skal potte om planten.

Grønnrenner er heller ikke veldig næringskrevende, men tilsett gjerne litt gjødsel et par ganger i løpet av sommerhalvåret. Det holder å gjødsle sparsomt.

vanne grønnrenner

Vanning

Dersom du har en tendens til å glemme regelmessig vanning av planter, kan grønnrenner være planten som overlever hos deg. Det beste for planten er å sikre jevnt fuktig jord, noe som betyr at du bør vanne ca. én gang ukentlig.


Samtidig tåler planten at jorden tørker ut mellom hver vanning, i motsetning til mange andre planter.

Dersom du ønsker at planten skal trives best mulig, bør du likevel vanne den regelmessig. Og du kan gjerne dusje bladene med en sprayflaske – det setter planten stor pris på!

Om planten står i tørr jord over tid, kan bladene begynne å henge. I så fall er det bare å finne frem vannkannen og fukte jorden godt. Da vil som regel bladene reise seg igjen innen kort tid, og planten ser like fin ut som før!

Ompotting

Grønnrenner vokser veldig raskt, og du kan derfor få en nokså stor plante etter hvert som tiden går. Det kan være greit å potte om planten når rotknollene begynner å fylle potten. Øk da pottestørrelsen med et par cm i diameter, og fyll på med god blomsterjord.

Det at planten vokser så raskt kan være fascinerende å følge med på! Dersom du kjøper et lite eksemplar på hagesenteret, kan du etter et år ha en langt større plante om du steller den optimalt.

Hvordan ta stiklinger av grønnrenner?

hvordan ta stiklinger av grønnrenner

Dersom du har grønnrenner, vil du ofte kunne se at planten produserer avleggere. Disse henger typisk ned fra planten, fra tuppen av blomsterstilkene. Så snart du ser røtter, kan du klippe avleggerne av og sette dem i jord. Vips – så har du en ny plante.

Det er med andre ord lekende lett å ta stiklinger eller avleggere av grønnrenner. Perfekt for deg som ønsker stuen full av flotte, grønne vekster!

Hvor store blir grønnrenner?

Grønnrenner kan bli ganske store på kort tid. Når du kjøper planten på hagesenteret, er den typisk 30–40 cm høy. Planten kan imidlertid nå en høyde på rundt 60 cm ganske raskt, og samtidig bli mer omfangsrik.

Siden planten kan bli ganske stor og flott, kan den fort bli stuens blikkfang. Samtidig skaper planten en herlig tropisk stemning innendørs – året rundt!

Andre lettstelte grønne inneplanter

hvor store blir grønnrenner

Foruten grønnrenner, finnes det også andre grønne stueplanter som er veldig lettstelte og takknemlige. Et eksempel på dette er garderobeplante, også kjent som smaragdpalme. Disse plantene trenger minimale mengder vann, og tåler det aller meste.

Dersom du synes at vanning er kjedelig, kan selvfølgelig også kaktuser og sukkulenter være verdt å vurdere. Ved å velge riktige planter, kan du skape en grønn og livlig atmosfære hjemme uten for stor egeninnsats.

Grønnrenner er gode luftrensere

Det mange ikke vet, er at grønnrenner også er kategorisert som svært gode luftrensere. Planten har faktisk plass på NASAs liste over de beste luftrensende inneplantene. Grønnrenner fjerner blant annet giftstoffer som formaldehyd fra luften.

Om du ønsker et godt inneklima, kan med andre ord grønnrenner være et godt valg. Planten avgir også vanndamp, slik at luftfuktigheten øker.

Er grønnrenner giftige?

er grønnrenner giftige

De lange, flotte bladene til grønnrenner kan nok være fristende for både kjæledyr og barn. Heldigvis er ikke disse plantene giftige, noe som gjør dem trygge å ha om du har småbarn, katter eller hunder.

Ifølge HelseNorge kategoriseres grønnrenner som lite farlige, og det er ikke ventet at man får symptomer om man konsumerer planten i små mengder. Samtidig skal det sies at grønnrenner ikke er en plante man vanligvis spiser – så vi ville ikke akkurat hatt den i salaten!

Kan man ha grønnrenner utendørs?

I utgangspunktet er grønnrenner inneplanter. Husk at planten opprinnelig kommer fra varme områder i Afrika. Samtidig kan planten ha godt av en tur utendørs i sommermånedene. Så lenge det er mildt ute, vil ikke dette være noe problem.

Husk at mange grønne inneplanter tåler å stå ute om sommeren. Foruten grønnrenner, kan jeg nevne både eføy, bregner, gullranke, myrt og fredslilje. Med andre ord: Når du synes det er komfortabelt å være utendørs, synes mange av stueplantene dine det samme!

Dekorer stuen med vakre grønnrenner

kan man ha grønnrenner utendørs

Grønnrenner er nesten umulige å ikke lykkes med, noe som gjør planten til et godt valg for de fleste. Heng planten i ampler eller sett den i en vinduskarm. På den måten kan du enkelt skape et livlig, grønt innemiljø – og samtidig oppnå bedre inneklima.

Dette er planten som passer for både nybegynnere og erfarne planteentusiaster!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan stelle grønnrenner?

Grønnrenner trives best lyst (gjerne i et nordvendt vindu) uten direkte sollys. Planten tåler at jorden tørker ut, men vann helst ukentlig og spray bladene med en sprayflaske.

Hva er det som gjør at planter er grønne?

Både grønnrenner og andre grønne planter er grønne fordi de har klorofyll i plantecellene sine. Dette grønne pigmentet trengs for at plantens fotosyntese skal fungere.

Kan man bruke grønnsåpe på planter?

Grønnsåpe iblandet vann som sprayes på planten hjelper planten å holde seg frisk og fin. Du kan blant annet forhindre angrep fra visse skadedyr.

Legg igjen en kommentar