Grønne Uteplanter – De 9 Fineste Og Beste Alternativene

Grønne uteplanter kan opplive uteplassen din, enten det er på verandaen bak huset eller ved inngangspartiet for eksempel. Grønnfargen har en egen evne til å live opp, da den er selve symbolet på livet. Selv om det er fint med fargerike blomster, foretrekker mange de grønne plantene. De er både fine og enkle å stelle med, og mange tåler å stå ute.

Uteplanter setter prikken over i-en på uteplassen din. Her kan du velge mellom utallige typer planter, fasonger, størrelser og ikke minst farger. De fleste velger en rekke grønne uteplanter, da denne fargen gir liv i uteplassen din. Dessuten er grønne uteplanter rimelige og ofte også enkle å ta vare på. I denne artikkelen gir vi deg noen tips til grønne uteplanter.

myrt som en grønn uteplante

1. Bregner

Bregner er særegne, flotte planter. Disse finner du ofte i naturen, i diverse fasonger og størrelser. Allikevel har de et særegent preg som gjør at du vet at det er snakk om bregner. Siden planten vokser i naturen, sier det seg kanskje selv at dette er en av de grønne uteplanter som tåler all slags vær.

Selv om en bregne tåler mye, vokser den jo ikke overalt i naturen. Det er fordi den har noen få sære preferanser. Blant annet liker ikke bregnen å stå i direkte sollys over tid. Dessuten skal en bregne helst ikke ha uttørket jord i potta si. Sikre derfor at jorden er jevnt fuktig. La derimot ikke vann stå igjen i potta, da bregnens røtter i verste fall kan råtne.

2. Fredslilje

Fredslilje er en typisk grønn potteplante. Denne har et naturlig og fredelig utseende, i stil med navnet sitt. Planten bør vannes regelmessig, slik at den vokser best mulig. Vi anbefaler at du bruker romtemperert vann. Selv om den skal vannes regelmessig, er det fortsatt anbefalt å la jorden tørke opp litt mellom hver gang du vanner den.

Videre gir lys plassering bedre vekst. En plassering midt i solsteiken er derimot ikke bra for denne planten. Sett den gjerne opp mot en vegg der den får sol deler av dagen, så den kan heller hvile på andre deler av dagen. Legger du merke til brune blader eller blader som legger seg ned, har du mest sannsynlig vannet for lite eller latt den stå i for mye sol.

3. Eføy

Eføy er en populær uteplante for slynging. Denne kan enkelt formes til å vokse dithen en vil, for eksempel i ringer, firkanter og andre former og fasonger. Med sine mange små blader fyller eføy godt ut formene den lager. Eføy kan for øvrig stå ute hele sommeren, så den er perfekt som en grønn uteplante.

Det anbefales å gi eføy en dusj minst én gang i måneden. Du trenger ikke vanne denne så altfor mye, og én gang i måneden er tross alt mindre enn mange av de andre plantene på listen. Skal du få skikkelig fin eføy, er det derimot verdt å investere tid i beskjæring. Fjern gamle blader, så vokser din eføy seg mer tett og full.

fredslilje som en grønn uteplante

4. Gullranke

Gullranke får sitt navn av bladene sine, som ofte kalles ranker. Selv om disse primært er grønne, har de hint av gult på seg. Dette er blitt en veldig populær plante de senere årene. Mange velger å ha gullranke som hengeplante på veggen, mens andre bruker dette som en typisk klatreplante som de styrer den veien de ønsker.

La gullranken stå på lyse steder, men helst ikke i direkte sollys for lenge. Da kan du finne et sted på verandaen, gjerne opp mot en vegg for eksempel, som bare får lys deler av dagen. Stuetemperatur er best for gullranken, og den liker gjerne litt høyere luftfuktighet. Derfor må du gjerne dusje denne planten med spray en gang imellom.

5. Sitrus

Sitrusplanter er en relativt stor familie av forskjellige grønne uteplanter. Noen av disse er også trær. Disse har mørkegrønne, ovale blader, og grunnet sine frukter er de meget populære å ha som uteplanter. Disse kan selvfølgelig plantes i bakken, men de er også fine bare som potteplanter.

Plantene hører opprinnelig hjemme i sydligere og varmere strøk. Nettopp derfor er de ikke særlig hardføre i forhold til været. En sitrusplante skal generelt sett bare stå ute om sommeren. Den må tas inn om vinteren. Allikevel fortjener den en plass blant grønne uteplanter, da den er en fryd å ha ute om sommeren.

gullranke som en grønn uteplante

6. Grønnrenner

Grønnrenner er en flott, grønn uteplante av flere grunner. Den kanskje største grunnen for folk flest, er at den er så lett å forplante. Da kan du over et par år få en rekke grønnrenner som du kan pynte uteplassen din med. Disse kan plasseres i indirekte lys eller lett skygge, og helst da ikke i direkte sollys, spesielt ikke over lengre tid.

Denne planten trenger god jord med drenering. La den tørke ut mellom vanning, men ikke vær for kjip på vannet. Et tips er å gi planten en liten dusj med sprayflaske med jevne mellomrom. Tar du godt vare på grønnrenner, vil disse bli en av dine favoritter på uteplassen.

7. Myrt

Myrt er en typisk kroneplante. Det finnes mange sorter av denne planten, men de norske er gjerne ganske robuste. De er kompakte med en vakker stamme, og ser helt nydelige ut. Her er det derimot en hel del jobb med å få en myrt til å se bra ut. Du må nemlig ut med saksa til stadighet og klippe deg frem til den typiske kroneformen. Den vokser ikke slik selv.

Planten må holdes fuktig jevnlig, men den kan gjerne dusjes, så du ikke må vanne hele tiden. Gi myrten dagslys gjennom vinteren, men skjerm den for solsteiken om sommeren. Etter hvert som denne planten gror, anbefales det å ompotte den til en større potte. En myrts røtter trenger nemlig litt plass for å fortsette å vokse videre.

8. Einer

En liste over grønne uteplanter blir ikke komplett uten einer. Tujaer og gran oppnår det samme formålet. Grunnlaget for å kjøpe slike grønne uteplanter, er at de holder seg like fine hele vinteren gjennom. Dette er nordiske planter som tåler det kjølige klimaet. De trenger ikke tas inn om vinteren, og de trenger ikke gå i noen form for dvale.

De trives best i lett og tørr jord. Ikke la jorden bli for våt. Vann med regelmessige mellomrom, men stopp med dette når einen blir større. En voksen eine sørger nemlig for å få tak i sitt eget vann gjennom jorden. Snakk om vedlikeholdsfri plante!

9. Rhododendron

Rhododendron forbindes av folk flest med masse farger. Dette er også en plante som du kan få i grønt. Rhododendron er den ultimate uteplanten blant vanlige potteplanter. De er så hardføre at de er rapportert å ha tålt grader helt ned til minus 30.

Blir det kaldere enn det hos deg, må du gjerne ta planten inn. Sannsynligheten er derimot stor for at rhododendron overlever vinteren der du bor. Da har du enda en plante, i tillegg til einer og gran for eksempel, som tåler vinteren her til lands. Rhododendron tåler også en del direkte sollys om sommeren, men da skal du helst vanne den en del også.

Legg igjen en kommentar