Grønne tomater – 7 Kreative Måter å Håndtere De!

Grønne tomater på høsten er frustrerende for mange. De skulle en jo helst ha fått modnet og røde, så en kunne brukt dem. Men er det egentlig noe i veien med grønne tomater? Disse kan modnes, brukes i maten eller syltes ned for eksempel. Det finnes også tomater som faktisk er modnet når de blir grønne.

Det er morsomt, rimelig og givende å dyrke sine egne tomater. Gjennom hele sommeren vil tomatplanten gi deg saftige og store tomater om du tar godt vare på den. På høsten vil det derimot unektelig henge igjen noen grønne tomater som enda ikke er modnet. Hva bør du gjøre med dem? I denne artikkelen gir vi deg svarene du søker.

grønne tomater på tomatbusk

Noen tomatsorter modnes grønne

Først og fremst må vi avklare én ting: Noen tomater skal faktisk være grønne når de er modnet. Det betyr at du kan bruke disse slik de er, og de trenger ingen videre bearbeidelse. Green Sebra, Green Grape, Green Cherry, og Lime Green er alle tomater som modnes grønne.

Det som er felles for de fleste grønne tomater, er at de har en veldig kraftig smak av nettopp tomat. Dersom du er glad i tomatsmaken, bør du kanskje prøve ut en av disse. Om du heller ønsker deg røde, modnede tomater, skal du lese videre i denne artikkelen.

Slik modner du grønne tomater

Har høsten kommet, og tomatene dine enda ikke er modnet? Da finnes det flere teknikker du kan benytte for å sette i gang modningsprosessen. Nedenfor har vi listet opp et par alternativer.

  • Legg tomatene i en bøtte med epler
  • Pakk tomatene i avispapir
  • Heng tomatene på et fuktig sted (kjelleren for eksempel)

Dette er bare et fåtall av teknikkene folk bruker for å modne grønne tomater. Selv om det finnes mange forskjellige teknikker, er ingen av disse tomatene like gode som de som modner på stammen. Skulle ikke tomatene modne i tide for din del, kan du bruke disse i maten, selv om de er grønne.

Er det farlig å spise grønne tomater?

Mange tror at grønne tomater er farlige å spise. Det ligger selvfølgelig noe i denne myten, men det er ikke helt korrekt å si at disse er farlige å spise. Grønne tomater har et giftstoff som heter alfa-tomatin. Dette er et giftstoff som primært vil gi deg magesmerter om du spiser for mye.

Nyere forskning har avdekket at giftstoffet ikke er farlig i mindre mengder. Du kan derfor nyte grønne tomater i maten din, så lenge det ikke tar helt overhånd. Det er gode nyheter for deg som liker å bruke grønne tomater i maten, for det er jo så veldig godt.

flotte grønne tomater

Er grønne tomater godt i maten?

Grønne tomater har en veldig syrlig smak. De smaker rett og slett mer av tomat enn det de modne tomatene gjør. Det er nettopp fordi de ikke er modnet at syrligheten er såpass høy. Om du virkelig er glad i tomater, vil du like grønne tomater. Om du så vidt tolererer tomater, er nok ikke grønne tomater noe du vil like.

De grønne tomatene passer i flere retter, men grunnet syrligheten er det ikke overalt at de får innpass. Få ting kan derimot slå stekte grønne tomater og syltede grønne tomater. Dette er virkelig gode tomater som kan brukes som tilbehør til diverse retter.

Hvordan bør du sortere tomater?

På høsten, når temperaturen faller, slutter tomatplanten å modne seg. Da er det ingen vits i å la tomatene henge igjen på planten. Ta av tomatene og sorter disse i tre forskjellige bolker.

  • Modne: Disse kan ligge rå på kjøkkenbenken i en bolle for eksempel. Da kan du enkelt spise dem på brødskiva eller bruke de i en rett som trenger tomater.
  • Delvis modne: Om tomatene ikke er for grønne, kan du la dem ligge til ettermodning. Når de så modner, kan du legge disse også på kjøkkenbenken.
  • Helt grønne: Helt grønne tomater er det mye strev med å få til å modne. Da kan det være like greit å bare bruke de grønne rett i maten. Det finnes mange gode oppskrifter der ute.

Fordelene med ettermodning

Det kan være frustrerende å måtte høste umodne tomater. Allikevel finnes det flere fordeler med dette. Gjennom sommeren har du fått ferske tomater fra planten, men på høsten stopper dette opp. Eller gjør det egentlig det? Hvis du legger tomatene dine til sakte ettermodning, vil du ha ferske og modne tomater helt frem til februar.

De grønne, umodne tomatene er nemlig på forskjellige stadier. Ved sakte ettermodning vil noen modne i løpet av høsten, mens andre modner utover vintermånedene. Dermed vil du ha en moden tomat å ta av her og der mens tiden frem mot neste sommer går. Det er ikke verst å ha modne tomater helt frem til februar!

halvgrønne tomater som er våte av nylig regn og vokser på en tomatbusk

Slik unngår man råte på tomatene

Visste du at tomater ofte rammes av det som kalles tørråte? Det kan være vanskelig å se på grønne tomater. Først når du har høstet tomatene og latt de modne en stund, kan det hende at du opplever at én av tomatene dine er råtne. Her må du handle raskt, for før eller siden vil alle de andre råtne også.

Dersom én av tomatene råtner, må du enten fryse ned eller bruke de andre tomatene i maten. Tørråte vil slå til før eller siden i de andre tomatene også. Det er dessverre ingenting du kan gjøre i ettermodningen for å motvirke det. Her er det kun et tidsspørsmål om når alle dine ettermodnede tomater kommer til å råtne.

Tips til lang ettermodning

Om du benytter deg av lang ettermodning, vil du som nevnt få tomater gjennom hele høsten og vinteren som er modne. Dessuten vil en forlenget ettermodning også gi deg mye bedre smak på tomatene, enn om du prøver å haste prosessen. Varme og lys er det som får tomatene til å modne raskest, så prøv å unngå dette.

Den beste fremgangsmetoden er å legge de grønne tomatene mørkt og i et svalt rom. Selv om det helst skal være litt kjølig, skal du unngå den kaldeste temperaturen. Tomaten skal tross alt modne videre. Et tips er å sette tomatene dine på et brett eller lignende, i tilfelle en av de skulle sprekke. Da slipper du tomatsafter overalt.

Hvor lang tid tar ettermodning?

I utgangspunktet tar det cirka 75 dager fra en tomatplante blomstrer til tomatene er røde og modne. Det kan derimot gå en hel del raskere for deg, siden tomaten du har plukket er langt mer enn bare en blomst. Den er faktisk bare en kort periode i varmt vær og sollys unna å modne. Da har du raskt modne tomater du kan bruke rett i maten.

Du vil som nevnt derimot kunne nyte godt av å utsette modningsprosessen noe. Her kan den utsettes til rundt 3 måneder, dersom forholdene er ideelle. Det gjelder bare å finne et sted med en del skygge og lavere temperaturer. Merk derimot at de grønne tomatene ikke skal ligge i minusgrader heller. Du må derfor være litt obs om du lar tomatene modne utendørs.

Legg igjen en kommentar