Grønne poteter – Hva Skal En Gjøre?

Grønne poteter skal i utgangspunktet ikke spises. Det finnes derimot unntak, og en kan også iverksette tiltak neste sesong for å unngå grønne poteter. Der andre grønnsaker (som faktisk skal være grønne) kan spises umodne, gjelder ikke dette for poteten. Den har nemlig en del giftstoffer som du helst skal unngå.

Mange grønnsaker kan spises relativt umodne, slik som grønne tomater for eksempel. De kan dessuten også ettermodnes om du ønsker det. Det som gjelder for en tomat, gjelder derimot ikke for en potet. Å spise grønne poteter er nemlig ikke bra for deg, og det kan føre til store mageproblemer. Så, hva kan du egentlig gjøre med grønne poteter?

kurv med poteter og dårlig grønn potet

Derfor er grønne poteter dårlige for deg

Grønne poteter er ikke bra for verken mennesker eller dyr å spise. De inneholder nemlig stoffet solanin. Dette stoffet er giftig, og dermed bør det ikke spises. Du vil ikke dø av å spise det, men mageproblemer er nærmest garanterte, og andre fysiske plager kan også medfølge.

Solanin gir en bitter smak på potetene. Det gjør at grønne poteter rett og slett ikke er veldig gode uansett, som er nok en grunn til å unngå dem. For øvrig kan vi nevne at det også finnes lilla poteter, og disse er veldig gode og sunne å spise. Det er altså bare de grønne potetene som en bør styre unna for enhver pris.

Kan man bare fjerne grønne partier?

Dersom poteten bare er grønn rundt knollen og litt innover, kan du fint fjerne denne delen. Om det grønne strekker seg lengre inn i poteten, er det derimot best å bare kaste den. Det kan være synd å måtte kaste poteter som en sikkert har jobbet hardt for, men det er bedre enn en skikkelig magesjau.

En potet som er i utvikling til å bli morpotet utvikler groer. Dette er små knoller som etter hvert spirer fra skallet. Disse bør du også fjerne, og deretter se om poteten er grønn på innsiden. Kutt opp potetene i midten, og se nøye etter grønnfarge. Det er ikke noen vits i å ta noen sjanser her.

En moden potet kan også bli grønn

Det er fort gjort å tenke at grønnfargen på en potet har med modenheten å gjøre, men det vet vi at ikke stemmer. Tross alt kan du kjøpe en helt moden potet på butikken, og to uker senere kan den være rimelig grønn eller med grønne flekker. Dette skjer som et resultat av for dårlig oppbevaring av potetene.

Mange av de mest populære potetene i Norge kommer gjerne i en innpakning som dekker dem fra lyset. På den måten vil de ikke så enkelt utvikle solanin. Men dersom du tar dem ut av pakningen, eller om du kjøper bare poteter, kan disse fort bli grønne. Alt som trengs, er lys og varme. Oppbevar derfor heller potetene mørkt og kjølig.

poteter i en kurv

Hva er egentlig solanin?

Solanin er altså navnet på giften i grønne poteter. Dette regnes som et glykoalkaloid. Det naturlige giftstoffet finnes i diverse matplanter, deriblant tomater, paprika, chili og altså poteter. Solanin finnes for øvrig også i tobakksplanter. Selv om det er giftig, spiller det en viktig rolle.

Grunnen til at poteten utvikler solanin, er for å beskytte seg selv. Giftstoffet holder nemlig insekter, sopp og andre lignende trusler unna. Da kan potetene få modnes videre i fred. Selve grønnfargen kommer fra klorofyll. Dette danner seg der solanin dannes, og lyset aktiverer produksjonen.

Hva skjer om du blir forgiftet?

Dersom du har hatt grønne poteter til middagen, tar det 8-12 timer før konsekvensene inntreffer. Giften vil føre til mageknipe, diaré, kvalme og oppkast blant annet. Dette er naturligvis veldig ubehagelig, men solanin er ikke livsfarlig sånn sett. Det er heller de nevrologiske forstyrrelsene som gjerne bekymrer.

For dersom du tar i deg solanin, kan dette i enkelte tilfeller føre til nevrologiske problemer. Du kan miste balansen og synet, og også oppleve lammelser i kroppen. Det er i det hele tatt skumle bivirkninger, og gode nok grunner til å kaste de grønne tomatene. Verken potetfrukten eller groer bør spises om de er grønne.

Kan du fryse ned poteter?

Så klart du kan fryse ned poteter. Det er også en fin måte å unngå at modne poteter blir grønne. Det er allikevel noen regler du bør følge dersom du skal fryse ned poteter. Den viktigste er at du faktisk bør koke dem og avkjøle dem før du legger dem i fryseren. Du trenger ikke koke potetene mer enn fem minutter.

Hvorfor skal du ikke fryse rå poteter? Jo, fordi de har et høyt vanninnhold. Dette gjør at de lett krystalliserer seg i fryseren din. Når du da tar dem ut og tiner dem, vil de bli meget myke. Smaken endrer seg også på krystalliserte poteter. I det hele tatt er ikke slike poteter noe særlig å spise.

poteter på en benk

Unngå grønne poteter i avlingen

Skal du sette dine egne poteter? Da er det ønskelig å unngå grønne poteter i selve avlingen. For å unngå dette, trenger en bare å forstå hvorfor potetene blir grønne. Dette er nemlig grunnet lyset som aktiverer både solanin og klorofyllet. Fjerner du tilgang til lyset, vil du også fjerne muligheten for at potetene dine skal bli grønne neste gang.

Derfor bør potetene dekkes med minst 8 cm jord, bare for å være på den sikre siden. Se gjerne til at ikke smådyr har gravd opp jorden, eller at regn kan ha skylt det bort. Det er allikevel lurt å utsette poteten for litt lys før den settes, men så altså dekke over denne.

Kan man sette grønne poteter?

Så lenge de grønne potetene ikke har tydelige sykdommer slik som skurv, kan du sette disse. Det er et fint alternativ til å kaste potetene. Settepotetene lagrer du kaldt over vinteren, men frostfritt. Første gang du setter poteter, bør disse være sertifiserte poteter derimot.

Potetene som fås kjøpt på matbutikken, er ikke sertifiserte. Disse egner seg også sjeldent som settepoteter for øvrig. En skal ta poteter på alvor, siden dette er en av våre viktigste matplanter. Bakterier og sykdommer kan spre seg videre, så vær spesielt påpasselig om du skal gro mange poteter.

Noen siste råd

Til slutt kan vi blant annet nevne at det ikke hjelper å bare koke grønne poteter. Vi er kanskje vant til at bakterier og giftstoffer kan kokes bort, men dette virker ikke med solanin. Dette giftstoffet tåler nemlig å kokes. Gå derfor ikke i denne fellen. Merk at solanin heller ikke bare kan fryses vekk, slik som noen bakterier og giftstoffer også altså kan.

Det er flere problemer ved poteter å se opp for enn grønne poteter. Dette kan til og med være vanskelig å se noen ganger, så ikke vær for bekymret for bare litt grønnfarge. Du kan heller sortere ut de verste som du ser med en gang. Se også etter andre sykdommer, da poteter er særlig utsatte. Følger du disse rådene, får du sortert gode og sunne poteter.

Legg igjen en kommentar