6 Flotte Grønne Planter Med Store Blader

Grønne planter med store blader er ettertraktede, fordi de fyller rom og gir god luftkvalitet. Dessuten ser de jo også veldig fine ut i for eksempel stua, som et substitutt til bare vanlig dekor. Det finnes i dag en rekke gode alternativer der ute. Går du til en hvilken som helst gartner, vil du garantert finne noe som passer deg.

Ønsker du deg grønne planter? Da finnes det en rekke forskjellige alternativer. De aller fleste er derimot mindre potteplanter. Det er ikke noe i veien med det, men det koster en del å fylle hjemmet med disse. Da kan det være greit å kjøpe et par grønne planter med store blader for å fylle opp rommet. I denne artikkelen gir vi deg våre beste tips.

Strelitzia Nicolay med store blader

1. Strelitzia Nicolay

Strelitzia Nicolay har blitt en virkelig populær plante i Norge. Det er til dels for dens veldig store blader. Denne planten har et tropisk preg, og den kan bli like høy som et tre. Dette er spesielt en plante som mange bruker som dekor i interiøret. Den er nesten like enkel å ta seg av som resten av dekoret i hjemmet ditt.

Planten liker godt lys, men ikke nødvendigvis direkte sollys. Den bør ikke stå midt i solsteiken døgnet rundt, men den trenger konstant lys grunnet sitt tropiske opphav. Strelitzia Nicolay trenger også riktige temperaturer. Helst skal den ikke stå i under 10 grader, slik at du bør holde denne inne året rundt.

Strelitzia Nicolay er relativt tørst, så du må vanne den med jevne mellomrom. Her er det enkleste å finne en potte med hull og bruke en skål til vannet. Da kan du fylle denne, og så drikker Strelitzia Nicolay fra skålen. Du slipper på den måten å måtte vanne selve planten med jevne mellomrom, og du kan heller fylle opp skålen her og der.

2. Monstera

Monstera er en plante med store blader, men kanskje ikke helt monsterblader. Denne lettstelte planten er blitt meget populær igjen de senere årene. Visste du at planten i seg selv er veldig populær som trykk på duker, puter, tapet og lignende? Hvorfor ikke bare kjøpe planten selv og bruke den som dekor?

Planten bør beskyttes mot det sterkeste lyset om sommeren, så plasser den gjerne opp mot en vegg i et lyst rom. Dette er ikke en plante som egner seg å ha i for eksempel vinduskarmen om sommeren med andre ord. Om vinteren kan den derimot fint stå der og få vintersolen.

Når det gjelder vanning av monstera, skal du la den tørke ut mellom hver vanning. Det kan være vanskelig å vite når den er ordentlig tørket ut. Et godt tips er å bare stikke fingeren i jorda rett og slett. Da kan du føle litt dypere under overflaten om den fortsatt har vann å livnære seg på eller ei.

3. Kokospalme

En artikkel om grønne planter med store blader ville ikke vært komplett uten en kokospalme. Dette er en veldig unik plante, da riktignok ikke i forhold til bladene. Selve bladene er rimelig normale, selv om de er store. Det er heller roten til planten som er meget unik ved kokospalmen.

Den får nemlig sitt navn av det at den vokser ut av en kokosnøtt. Det er et unikt syn som får deg til å sperre opp øynene om du aldri har sett det før. En kan til og med dra det så langt og si at det er litt kokos! For øvrig, som en morsom fakta, kommer ordet kokos på norsk fra det portugisiske ordet cocos, som betyr ape.

Kokospalmen trives i lyse forhold. Den kan både stå i vinduskarmen og opp mot en vegg i et lyst rom. Planten trives best når jorden er lett fuktig. Om du skal få bladene ekstra store, bør du derfor vanne jevnlig, så jorden ikke tørker ut. Det er også et godt tips å spe på med litt ekstra næring for å stimulere mer vekst.

monstera som en grønn plante med store blader

4. Paradisfuglblomst

Paradisfuglblomsten er meget spektakulær. De store, grønne bladene vokser i vifteform og dekker et større område. Planten kan bli rimelig høy, bare så du er oppmerksom på det. Den er derimot absolutt verdt å bruke til å komplementere mindre planter i stua for eksempel.

For at en paradisfuglblomst skal bli stor, trenger den optimale forhold. Dette innebærer blant annet rikelig med lys, men helst ikke direkte sollys. Som med så mange andre planter, kan den brenne seg eller begynne å legge seg ned i solen. Finn derfor et sted i rommet noe bort fra vinduene, der du kan sette den på gulvet.

En ulempe ved paradisfuglblomst er at den krever litt stell i forhold til vanning og næring. Skal du få en fin paradisfuglblomst, må du jobbe litt med den. Gi den flytende gjødsel én gang i måneden om sommeren, og begrens dette til én gang annenhver måned om vinteren. Vann planten fra bunnen når den blir tørr.

5. Calathea

Der alle de ovennevnte plantene er ganske stabilt grønne, vil calathea by på litt variasjon. Dette er også en grønne plante med store blader, men her har bladene innslag av ulike farger og mønstre. Grønt, hvitt, lilla og rosa blandes her sammen til vakre, store blader som kan pryde hjemmet ditt.

Denne planten liker som mange av de andre store plantene å stå i lyset. Allikevel skal den ikke ha direkte sollys. Sett den derfor ikke i nærheten av et vindu, men heller opp mot en vegg i for eksempel stua. Selv om den ikke skal ha direkte sol, skal den derimot stå varmt. Dette er altså dermed en inneplante.

Pass på at jorden her alltid er fuktig. Røttene liker å ha fuktighet å dra av, så du må vanne jevnlig. I vekstsesongen er det lurt å gi den litt ekstra næring, men du kan droppe det på vinteren. Om du tar godt vare på calathea, kan dette bli en av dine flotteste grønne planter med store blader.

Calathea med stort blad

6. Fiolinfiken

Vår siste grønne plante med store blader på denne listen, er fiolinfiken. Denne planten er også et unikt skue. Navnet kommer av nettopp bladene, som kan minne om fioliner. Disse store bladene har gjort planten populær verden rundt, og også her i Norge er det flere hjem som fylles med denne.

Planten trives best i lyse rom, men helst ikke midt i sola. Et obs ved fiolinfiken, er at den bør stå på samme sted året rundt. Dersom du flytter den rundt, vil den merke endringer i temperatur og lys. Da kan det faktisk hende at din fiolinfiken vil gi slipp på bladene sine. Det er veldig synd, så fine bladene på den er.

En fiolinfiken skal helst tørke opp før du vanner den. Riktignok skal du derimot vanne den godt hver gang du gjør det. Det er også lurt å gi den en liten dusj her og der. Om sommeren bør du gjødsle den én gang i uken, mens du kan redusere dette til én gang i måneden om vinteren. Litt jobb er det med fiolinfiken, men for en plante det også er.

Legg igjen en kommentar