Grønne Planter Inne – De 10 Beste Alternativene!

Grønne planter er bevist å være bra for inneklimaet, og dessuten ser det flott ut i ethvert hjem. Det trenger heller ikke å være så vanskelig å ta vare på disse. For eksempel trenger kaktuser og lignende planter særdeles lite vedlikehold. Det finnes også en rekke andre flotte, grønne planter du kan ha inne, som er lette å stelle og ser pene ut.

Det er fint å ha grønne planter rundt seg. Fremfor nok en dekorgjenstand, kanskje du skal investere i en grønn plante? Det kan være vanskelig å navigere seg rundt i det store utvalget av forskjellige planter. Tross alt finnes det tusenvis av forskjellige grønne planter hos gartneren. I denne artikkelen gir vi deg våre 10 beste tips til grønne planter inne.

Pilea som en grønn inneplante

1. Kaktus

Kaktus er den enkleste grønne planten å ta vare på. Den trenger helt minimalt med vanning, og kan gå i lange perioder uten det. Det er fordi den lagrer vann selv, slik at den kan livnære seg på det ved behov. En annen stor fordel med kaktusen, er at den kommer i så utrolig mange unike varianter.

Opprinnelig kommer kaktusen fra varmere strøk. Du må derfor gjerne sette den i vinduskarmen året rundt, så den får så mye varme og sol som mulig. Dessuten tåler kaktusen mye tørr luft også. I norske stuer, hvor det fyres en del på vinteren, blir luften ofte tørr.

2. Sukkulenter

Faktisk regnes kaktus som en sukkulent. Dette er en type plante som lagrer vann i seg, fremfor å sluke alt vannet på en gang. Kaktus har allikevel sitt særpreg i at den kan stikke. Generelle sukkulenter vil ikke være noen fare, og det er en flott plante for både store og små.

Dette er igjen en grønn plante som krever ganske lite stell. Det går fint om du bare vanner den hver gang jorden tørker. Hvordan vet du at jorden er ordentlig tørr? Stikk fingeren ned i jorden og kjenn etter! Om det er tørt, gir du sukkulenten litt vann igjen. Gjenta denne prosessen, så vokser sukkulenten fint.

3. Pilea

Ønsker du deg en noe mer utfordrende plante, er pilea et godt alternativ. Det er fortsatt en plante som tåler å tørke ut, men som du gjerne skal gi litt mer stell enn sukkulenter og kaktuser. Pileas behov for sol avhenger av hvilken type du kjøper. Her er det mange forskjellige å velge mellom.

Dersom du er usikker, er gjerne bladene en god indikasjon. Pilea som har store blader, vil trives best i skyggen. Til motsetning vil pilea med mindre blader trives best i solen. Om du uansett plasserer dem i et opplyst rom, men ikke direkte i sollyset, vil nok planten trives godt i hjemmet ditt.

4. Elefantøre

Elefantøre er en populær grønn plante å ha inne. Ikke bare er navnet morsomt, men planten ser jo også veldig fin ut. Navnet kommer av de store bladene. Disse er vakre og sverdformede, noe som gjør planten fin å ha som dekor i hjemmet ditt. Denne er den mest kravstore på listen så langt.

Planten skal helst ha temperaturer på 15 grader og opp, slik at denne forblir innendørs året rundt. Fukt planten jevnlig, og tilfør gjødsel en gang i måneden under vekstsesongen. Om vinteren kan du godt la planten stå å hvile, og bare vanne den med sparsommelige mellomrom.

5. Draketre

Draketre er en minst like populær plante inne som de nevnt ovenfor. Denne får sitt navn av den blodrøde harpiksen som pipler ut ved kutt i stammen. Dette regnes som drakeblod, og innen naturmedisin er dette kjent som en tilnærmet magisk medisin. Du skal kanskje ikke bruke den til det, men det er fortsatt en kul bakhistorie.

Planten gjør seg fint både i lys og skygge, så du ikke trenger å planlegge så mye hvor du kan sette den. Da kan du sette de som trenger enten lys eller skygge på sine respektive plasser, og draketreet setter du der det er gjenværende plass.

draketre som en grønn inneplante

6. Stuevin

Ønsker du en utfordring? Det vil si, kanskje ikke en så veldig stor utfordring, men en plante som ser ut som det? Mange lar seg fascinere av vinranken. Dette er en flott plante som slynger seg, ofte nedover husvegger. Stuevin er et flott alternativ som du kan plante i en veggpotte innendørs.

Den slynger seg flott ut av potten og nedover. Stuevin trives best i sollyset, og da også gjerne direkte lys. Du må derimot passe på at den ikke blir tørr, så vann den med jevne mellomrom. Dette er garantert en plante som vil imponere besøkende. Blant grønne planter inne, er den kanskje den kuleste.

7. Bajonettpalmen

Bajonettpalmen er en annen unik grønn plante du kan ha inne. Denne krever litt mer vedlikehold enn andre på listen, men det er verdt det. Blant annet liker den ikke høy luftfuktighet. Skal du ha optimale vekstforhold, bør du derfor velge riktig rom til denne planten.

Verken frost, for store potter eller overvanning er noe bajonettpalmen heller liker. Sett bort ifra alt dette, bør det derimot nevnes at denne planten er rimelig hardfør. Den tåler en del, som for eksempel perioder der du ikke vanner den. Det er altså en av plantene du lett kan overvanne, men ikke lett drepe uten vann. Perfekt for deg som glemmer å vanne ofte!

8. Svigermors tunge

Svigermors tunge får sitt navn fra de spisse, tungeformede bladene. De minnet tydeligvis noen om deres svigermor. Fullt så farlige er derimot ikke disse plantene. De er vakre og kan strekke seg høyt og bredt. Ønsker du å investere i grønne planter inne, bør svigermors tunge være på listen din.

Faktisk regnes svigermors tunge som en del av familien til bajonettpalmen. Allikevel skiller vi på de to. Sandholdig jord, regelmessig vanning og næring er nøkkelord for stellet her. Det er ikke all verdens med stell, men det er noe mer enn nevnte kaktuser og sukkulenter. Forbered deg derimot på vakre resultater om du legger inn en innsats.

Svigermors tunge som en grønn inneplante

9. Fingeraralea

Fingeraralea er kanskje ikke en plante alle har hørt om enda, men den har gjort sitt inntog sterkt i Norge. Dette er en fin plante med sine dype, grønne farger. Fingeraralea passer best på badet ditt, da denne originalt kommer fra regnskogen. Den foretrekker altså et fuktig klima for at den skal vokse best mulig.

Når du skal vanne den, er det fint å bare holde den under springen. Fingeraralea skal helst være fuktig til alle døgnets tider. Stikk fingeren ned i jorda, så kan du kjenne etter om den holdes fuktig nok. Et tips å tenke på, er at fingeraralea ikke liker å flyttes for mye på. Finn derfor en plass til den på badet, og la den stå der.

10. Bjørkefiken

Bjørkefiken er sist ut på listen vår, som egentlig kunne gått videre i det uendelige. Denne planten gjør seg fortjent til en plass, fordi det er en flott grønn plante å ha inne. Den minner om et lite tre, og den er veldig fin å se på.

Merk at denne krever en del stell. Bjørkefiken skal vannes på morgenen om sommeren og på kvelden om vinteren. Det er ikke mange planter en finner som er så kravstore. Samtidig er det vanskelig å argumentere for at det er mange grønne planter inne som er finere enn bjørkefiken.

Legg igjen en kommentar