Gjødsel til jordbær: Alt du må vite om jordbærgjødsel!

Det å velge riktig gjødsel til jordbær er viktig om du skal få sunne og produktive planter med smakfulle bær. Samtidig bør du vite når jordbærplantene skal tilføres næring, og ikke minst – hvor mye. Dersom du gjødsler feil, kan dette gi dårligere avling og syke planter.

Her gir vi deg oversikten du trenger!

gjødsel-til-jordbær

Velg riktig næringssammensetning når du gjødsler jordbær

Plantevekster trenger sollys, vann og næring for å vokse og trives. Den optimale sammensetningen av næring i gjødsel kan imidlertid variere fra plante til plante. Dette gjelder særlig blandingsforholdet mellom nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K).

Når du kjøper gjødsel, vil du ofte se en NPK-verdi på emballasjen. Denne viser til hvor stor prosentandel gjødselen inneholder av disse tre viktige næringsstoffene.

Det som er viktig å ha i bakhodet når du skal kjøpe gjødsel til jordbær, er at jordbærplanten ikke bør få for mye nitrogen. Dette gjelder spesielt på vårparten. Mye nitrogen vil nemlig føre til kraftig vekst av blader, og at planten bruker mindre energi på bærproduksjon.

Samtidig er det ønskelig med rikelige mengder kalium, da dette sikrer god smak og økt holdbarhet på selve jordbærene. Foruten nitrogen, fosfor og kalium, kan det være smart med tilførsel av mikronæringsstoffer som jern, mangan, sink og bor i løpet av sesongen.

Her er anbefalt næringssammensetning (NPK-verdi) for jordbær:

  • Nitrogen: 5–8
  • Fosfor: 1,5–2
  • Kalium: 10–12

Ulike typer gjødsel til jordbærplanter

Det finnes mange forskjellige typer gjødsel på markedet. Dersom du stikker innom et hagesenter, vil du vanligvis finne både dyregjødsel, kunstgjødsel og blandinger av disse to. Gjødsel kan dessuten fås i mange former, fra flytende til pelleterte varianter.

La oss se nærmere på hva slags gjødsel du kan gi til jordbærplanter!

Helgjødsel

Helgjødsel er blant de mest brukte gjødseltypene på markedet, og kan kjøpes hos en rekke forhandlere. Denne langtidsvirkende gjødselen består stort sett av en sammensetning av hønsegjødsel og mineralgjødsel, og skal sikre god vekst hos planter.

NPK-verdi på helgjødsel er normalt sett på rundt 18-1-10 eller 12–2-16. Nitrogenmengden er derfor forholdsvis høy, noe som betyr at man må gjødsle med forsiktighet – særlig om våren.

Helgjødsel er uansett et miljøvennlig alternativ til kunstgjødsel, da det i stor grad består av naturgjødsel. Dette betyr også at gjødselen inneholder viktige mikronæringsstoffer. Bruker du helgjødsel til jordbær, vil du også skape et godt miljø for de gode mikroorganismene i jorden.

Fullgjødsel + kalksalpeter

Yara – som er et norsk gjødselselskap – leverer gjødselprodukter til landbruket, og har egne anbefalinger når det kommer til gjødsel til jordbær. Gjødselprodusenten formidler at beste gjødsel for jordbær er fullgjødsel med NPK 12-4-18 eller 8-5-19, samt kalksalpeter.

Ifølge Yara bør fullgjødsel gis i små mengder på våren, og deretter i noe større mengder på høsten etter innhøsting. Kalksalpeter, som består av nitrogen og kalsium, tilsettes når jordbærplantene blomstrer og før innhøsting.

Fullgjødsel og kalksalpeter er først og fremst et alternativ for de som driver med jordbærdyrking på profesjonell basis. Om du ikke har en hel jordbæråker å gjødsle, vil helgjødsel gjøre jobben.

Kugjødselkompost

Mange sverger til kugjødselkompost i kjøkkenhagen, og du kan også bruke dette til gjødsling av jordbær. En sekk med kugjødselkompost inneholder kompostert kumøkk (som ikke lukter), torv og litt bark.

Blandingen gir jordbærplantene dine nitrogen (500 mg/l), fosfor (300 mg/l) og kalium (1 200 mg/l), samt andre viktige næringsstoffer.

Du kan gjerne blande litt kugjødselkompost eller annen kompostjord sammen med den sandholdige jorden ved utplanting.

Flytende plantenæring

Du kan også gi flytende gjødsel til jordbær. Flytende plantenæring har vanligvis en NPK på 5-1-4, 6-1-5 eller 7-1-5, avhengig av hvilket produkt du velger. Velg gjerne en variant med lite nitrogen dersom du skal tilføre næring om våren.

Når er det best å gi gjødsel til jordbær?

Det er best å tilføre jordbærplantene gjødsel om høsten etter at bærene er høstet inn. Næringen vil gå til plantens røtter, slik at jordbærplanten kan vokse optimalt til neste vår. Du kan også gjødsle litt om våren, men da kun i beskjedne mengder.

Hvor mye jordbærgjødsel trengs?

Anbefalt gjødselmengde til jordbær vil variere etter hvilken gjødseltype du velger. Dersom du velger helgjødsel, som er vanligste gjødseltype til jordbær, bør mengden være på maksimalt 50 gram gjødsel per m2.

Om høsten kan du øke gjødselmengden, men pass på at du ikke overstiger produsentens egne anbefalinger.

En grei tommelfingerregel når du skal gjødsle jordbær, er å heller gjødsle for lite enn for mye. Husk at jordbær ikke er spesielt næringskrevende planter!

Andre smarte tips for stell av jordbær

Foruten riktig gjødseltype og -mengde, er det også andre faktorer som bør tas hensyn til når du dyrker jordbær. Det finnes mange gode tips for jordbærplantestell, og det kanskje viktigste er å unngå overdreven vanning.

Dersom jordbær får for mye vann, vil dette kunne føre til soppsykdommer som gråskimmel og meldugg. Plantene vil heller ikke trives optimalt. Derfor er det viktig å være litt tilbakeholden med vanning, og å sørge for at jorden er veldrenert.

Planter du jordbær i potter eller andre beholdere, er det viktig at disse har dreneringshull. Husk at det også kan være lurt å dekke jorden under plantene med halm eller bark, slik at bærene ikke blir liggende i fuktig jord.

Og sist, men ikke minst: Gi jordbærene en solrik plass! Dette gjelder enten du velger å dyrke jordbær i høyden med ampler eller pallekarmer, eller på friland. Mye sol vil gi søte, røde og velsmakende bær.

Lykke til!

Ofte stilte spørsmål

Hva trenger jordbær for å trives?

Når det kommer til næring, trenger jordbær både nitrogen, fosfor og kalium, samt andre næringsstoffer. Planten trenger også sandholdig jord, sol og beskjeden tilførsel av vann.

Skal jordbærplanter ha kalk?

Du trenger bare å gi kalk til jordbærplanter dersom pH-verdien i jorden er veldig lav. Jorden kan da tilføres kalk, slik at pH-en når en verdi på 5,5 til 6,5. Jorden skal altså være litt sur!

Hva slags jord liker jordbær?

Jordbær liker best å stå i sandholdig jord, som for eksempel leirjord eller vanlig plantejord tilsatt sand/grus. Sand gjør jorden veldrenert og gunstig for jordbærplanten!

Legg igjen en kommentar