Giftige planter – en komplett guide

Giftige planter er noe en bør se opp for, spesielt om en har dyr eller barn. Planter er en vakker og mangfoldig del av naturen som beriker våre liv på mange måter. De gir oss oksygen, mat, medisiner og estetisk glede. Imidlertid er ikke alle planter like vennlige. Noen planter inneholder giftige stoffer som kan være skadelige eller til og med dødelige.

giftige planter

Dersom du har barn eller dyr i hjemmet, har du sikkert gjort flere tiltak for å sikre hjemmet. Men har du tenkt over plantene du har? Noen av disse kan nemlig være giftige. I denne guiden vil vi utforske ulike giftige planter. Vi ser på deres farlige egenskaper, symptomer på forgiftning og hvordan du kan beskytte deg selv og dine kjære.

Hvorfor er noen planter giftige?

Naturen er full av giftige stoffer som planter produserer for å beskytte seg mot skadedyr og for å overleve i naturen. Disse giftstoffene kan variere fra én plante til en annen. Giften kan også finnes i ulike deler av planten, som blader, stengler, røtter eller frukt.

Giftige planter har utviklet seg gjennom generasjoner, for å avverge trusler fra planteetende dyr og andre skapninger som kan true deres overlevelse. Noen ganger kan disse giftstoffene være så potente at selv små mengder kan forårsake alvorlig skade. Det er derfor viktig å forstå hvilke planter som er giftige, og hvordan man kan unngå kontakt med dem.

giftige planter råd

Hvilke giftige planter finnes i Norge?

Det finnes ekstremt mange giftige planter. Heldigvis er det ikke så mange av disse som finnes i Norge i forhold til totalen rundt om i verden. Allikevel er det en rekke kjente planter som faktisk er giftige. Når sant skal sies, må det i de fleste tilfeller en god dose av planten til før det blir farlig. Nedenfor har vi listet opp noen av de vanligste giftige plantene.

Belladonna

Belladonna, også kjent som «dødsbær», er en av de mest giftige plantene som finnes i naturen. Alle deler av planten inneholder giftige alkaloider som kan forårsake alvorlig forgiftning. Symptomer inkluderer dilaterte pupiller, forvirring, kramper og til og med døden.

Oleander

Oleander er en vakker, blomstrende busk, men den inneholder kardiotoksiske glykosider. Disse kan påvirke hjertet og nervesystemet. Selv små mengder av oleander kan forårsake alvorlige hjerteproblemer, kvalme og oppkast.

Rhododendron

Rhododendron er en vanlig hageplante som inneholder giftige stoffer kalt grayanotoksin. Symptomer på forgiftning inkluderer magesmerter, oppkast, diaré og i alvorlige tilfeller hjerteproblemer.

giftige planter tips

Digitalis

Digitalis, også kjent som revebjelle, er kjent for sitt innhold av digitoksin og digitalin, som påvirker hjertet. Selv små mengder av denne planten kan føre til hjerteproblemer, inkludert forstyrrelser i hjerterytmen.

Dieffenbachia

Dieffenbachia er en populær inneplante. Den inneholder oksalater som kan forårsake alvorlig irritasjon i munnen, svelget og halsen. Dette kan føre til hevelse og pusteproblemer.

Sypress

Sypressplanter inneholder toksiske alkaloider. Disse kan føre til alvorlige symptomer som kvalme, oppkast, svimmelhet, og i noen tilfeller døden.

Symptomer på forgiftning

Hvis du tror du eller noen du kjenner kan ha blitt eksponert for en giftig plante, er det viktig å gjenkjenne symptomene på forgiftning. Symptomene kan variere avhengig av hvilken plante som er involvert. Nedenfor ser du noen vanlige tegn på forgiftning.

 • Kvalme og oppkast
 • Diaré
 • Magesmerter
 • Svimmelhet eller besvimelse
 • Uvanlige endringer i hudfarge eller temperatur
 • Hodepine
 • Hjerteproblemer, slik som uregelmessig hjerterytme
 • Pustevansker
 • Tap av bevissthet

Det er viktig å merke seg at symptomer på forgiftning kan variere i alvorlighetsgrad. Noen ganger kan det ta tid før de vises. Det er viktig å søke medisinsk hjelp umiddelbart hvis du mistenker forgiftning.

farlig plante

Fem gode tips til beskyttelse mot giftige planter

Det er viktig å være klar over de potensielle farene giftige planter utgjør. Samtidig er det også enkelt å beskytte seg selv og dine kjære ved å ta noen enkle forholdsregler. Nedenfor gir vi deg fem gode tips for beskyttelse mot giftige planter.

1. Lær å gjenkjenne giftige planter

Det første skrittet i å beskytte deg mot giftige planter, er å lære deg å gjenkjenne dem. Det finnes mange ressurser tilgjengelige, inkludert bøker, nettsteder og apper. Disse kan hjelpe deg med å identifisere giftige planter i ditt område.

2. Hold giftige planter utenfor rekkevidde

Hvis du har små barn eller kjæledyr, er det viktig å sørge for at giftige planter er plassert utenfor deres rekkevidde. Dette kan inkludere å plassere plantene på hyller eller henge dem opp for å unngå utilsiktet inntak.

3. Bruk hansker når du håndterer ukjente planter

Hvis du er usikker på om en plante er giftig eller ikke, er det en god praksis å bruke hansker når du håndterer den. Dette vil bidra til å redusere risikoen for hudkontakt med potensielt farlige stoffer.

4. Ikke smak på ukjente planter eller bær

Selv om en plante ser spiselig ut, betyr det ikke nødvendigvis at den er trygg å spise. Aldri smak på ukjente planter eller bær, med mindre du er sikker på at de er spiselige.

5. Vask hendene grundig

Etter å ha håndtert planter, spesielt hvis du har vært i kontakt med ukjente planter, er det viktig å vaske hendene grundig med såpe og vann. Dette er for å fjerne eventuelle giftstoffer som kan være på huden.

stikkeplante

Hva du skal gjøre hvis du mistenker forgiftning?

Hvis du mistenker at noen har blitt utsatt for en giftig plante og viser symptomer på forgiftning, må du umiddelbart ta følgende skritt:

 1. Ring nødnummeret (113 i Norge) for å få øyeblikkelig medisinsk hjelp
 2. Mens du venter på hjelp, forsøk å identifisere den giftige planten, og noter deg hvor mye som kan ha blitt inntatt
 3. Prøv å holde personen rolig og i en komfortabel posisjon
 4. Unngå å gi personen noe å spise eller drikke, med mindre du har fått instruksjoner fra helsepersonell
 5. Følg nøye med på personens pust og bevissthet
 6. Gi all relevant informasjon til medisinsk personell når de ankommer

Giftige planter er ikke noe å tulle med

Giftige planter er en del av vår naturlige verden. Det er viktig å være oppmerksom på deres potensielle farer. Ved å lære å gjenkjenne giftige planter, ta enkle forholdsregler og vite hva du skal gjøre i tilfelle forgiftning, kan du bidra til å beskytte deg selv og dine kjære mot de potensielle risikoene disse plantene utgjør.

Naturen er vakker, men den kan også være farlig, så vær alltid forsiktig når du utforsker den. Det beste er å unngå å kjøpe giftige planter. Men vi forstår at flere av disse ser veldig fine ut. Skal du kjøpe disse, må du ta forholdsregler. Det gjelder spesielt dersom du har barn eller dyr i hus.

Ofte stilte spørsmål

Kan jeg selv behandle forgiftning fra en giftig plante?

Nei, selvbehandling av forgiftning fra en giftig plante kan være farlig. Det er viktig å søke medisinsk hjelp umiddelbart hvis du mistenker forgiftning. Medisinsk personell har kunnskap og utstyr for å håndtere forgiftningssituasjoner på en trygg og effektiv måte.

Hva er en giftig plante?

En giftig plante er en plante som inneholder kjemiske forbindelser som kan være skadelige eller dødelige for mennesker, dyr eller andre organismer. Disse kjemikaliene kan være til stede i ulike deler av planten, slik som blader, stengler, røtter eller frukt.

Legg igjen en kommentar