Giftige planter for katter

giftige-planter-for-katter

Katter er nysgjerrige og eventyrlystne skapninger som ofte utforsker verden rundt dem. Dessverre kan denne nysgjerrigheten noen ganger føre dem til farlige situasjoner, spesielt når det kommer til planter. Mange planter som vi mennesker anser som vakre dekorasjoner i hagen eller hjemmet, kan være giftige for katter.

Giftige planter for katter finnes i mangfold, men bekymre deg ikke. Denne artikkelen tar for seg noen av de mest vanlige giftige plantene for katter. Vi ser på deres farlige komponenter, symptomer på forgiftning, og viktigst av alt, hvordan du kan beskytte katten din fra disse potensielle truslene. Les videre for informasjon om giftige planter for katter.

Vanlige giftige planter for katter

Det finnes en rekke giftige planter for katter. Mange av disse er derimot ikke vanlige å ha i Norge. Det ville tatt flere artikler å oppsummere alle de giftige plantene. Nedenfor går vi gjennom ni populære planter i Norge som alle er giftige for katter.

Dieffenbachia (Dumbcane)

Dieffenbachia

Dette er en populær innendørs plante som inneholder kalsiumoksalatkrystaller. Når katten tygger på bladene, kan disse krystallene forårsake irritasjon og hevelse i munnen og svelget.

Liljer

Lilje

Liljer, spesielt påskeliljer og tigerliljer, er ekstremt giftige for katter. Inntak av selv små mengder av disse plantene kan føre til nyresvikt.

Einer

Einer

Einerbusken inneholder et stoff kalt taxin, som kan være dødelig for katter hvis de inntar det.

Oleander

oleander

Oleander er en vakker, men dødelig plante for katter. Alle deler av planten inneholder kardiotoksin, som påvirker hjertet og kan føre til alvorlige problemer.

Aloe vera

aloe-vera

Selv om aloe vera er kjent for sine medisinske egenskaper for mennesker, kan det forårsake diaré og oppkast hos katter hvis de spiser planten.

Poinsettia (Julestjerne)

poinsettia-julestjerne

Denne populære juleplanten inneholder melkesaft som kan irritere kattens munn og mage. Selv om den sjelden er dødelig, kan den føre til ubehagelige symptomer.

Philodendron

philodendron

Philodendron-planten inneholder oxalater som kan forårsake brennende smerter og hevelse i kattens munn og svelg.

Yew Barlind

yew-barlind

Yew er en giftig busk som inneholder taxin, som er farlig for katter, selv i små mengder.

Azalea

azalea

Alle deler av azalea-planten er giftige for katter og kan føre til alvorlig forgiftning. Symptomer inkluderer oppkast, diaré og hjerteproblemer.

Typiske symptomer på planteforgiftning hos katter

Hvis du mistenker at katten din kan ha spist en giftig plante, er det viktig å kjenne igjen symptomer på forgiftning. Disse symptomene kan variere avhengig av planten og mengden som er inntatt. Noen vanlige tegn på planteforgiftning hos katter ser du nedenfor.

  • Oppkast
  • Diaré
  • Økt tørste
  • Slapphet eller overdreven tretthet
  • Skjelving
  • Tap av appetitt
  • Halthet
  • Unormale pustemønstre
  • Endringer i urinering

Hvis du observerer noen av disse symptomene hos katten din, og har mistanke om at den kan ha blitt utsatt for en giftig plante, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for råd og behandling. Dette kan tross alt være symptomer på andre problemer også. Derfor er det like greit å få det sjekket av veterinæren.

Slik forebygger du planteforgiftning hos katter

planteforgiftning-hos-katter

Det beste tiltaket mot planteforgiftning hos katter er forebygging. Når katten først er forgiftet, kan det være utfordrende å løse situasjonen. Bruk derfor tid på å forebygge, slik at du slipper stresset med forgiftning. Forebygging er mye enklere enn det mange tror. Her er noen tips du kan iverksette for å beskytte katten din.

Kunnskap om giftige planter for katter

Lær å gjenkjenne de vanligste giftige plantene for katter, og unngå å ha dem i hjemmet eller hagen. Om du skal kjøpe en ny plante, er det lurt å raskt sjekke om disse er passende for katter. Det finnes massevis av informasjon på nett. Kanskje kan også gartneren svare på dette spørsmålet, da det er mange katteeiere som lurer på dette.

Oppbevar planter utilgjengelig for katter

Plasser potteplanter og hageplanter utilgjengelig for katten din. Katter er nysgjerrige og kan hoppe opp på høye hyller, så vær forsiktig med plasseringen. Det beste er å ha en dør mellom katten og den giftige planten. Det hjelper fint lite å ha en giftig plante selv høyt oppe i vinduskarmen. Katten finner frem, så vær obs her.

Overvåk katten

Hold et øye med katten din når den er ute i hagen for å sikre at den ikke spiser ukjente planter. Eventuelt kan du velge å trene opp katten til å være en innekatt. Da slipper du bekymringer for at den skal spise dine og kanskje til og med naboens planter. Du kan tross alt ikke styre hvilke planter naboen din har i hagen.

symptomer-forgiftning-katt

Fjern giftige planter

Hvis du oppdager giftige planter i hagen din, fjern dem umiddelbart. Det finnes helt sikkert alternative planter som ligner. Da kan du bytte ut de giftige plantene med nye, ikke-giftige planter. Om du skal flytte inn i et nytt hus, er det en god ide å gjøre litt forarbeid og se etter hva slags planter som står i den nye hagen din.

Alternativer til potteplanter

Velg kattesikre planter som kattegress eller kattemynte. Disse kan gi katten en trygg kilde til å tilfredsstille sitt naturlige behov for å tygge på planter. Katter elsker tross alt å tygge på planter, så dette blir nærmest som en godbit for dem. Plasserer du disse på kattens nivå, vil den mest sannsynlig ikke bry de andre plantene du har.

Rengjør løse blader og planterester

Fjern eventuelle løse blader eller planterester som kan ha falt på gulvet. Det hjelper fint lite å sette en plante utilgjengelig for katten, dersom planterester faller ned på kattens nivå. Vær obs på at planterester fortsatt kan ha aktive giftstoffer i seg. Nettopp dette er en annen grunn til at å sette planter i høyden ikke nødvendigvis beskytter katten din.

Opplæring av katten

Lær katten din hva som er akseptabelt å tygge på ved å tilby leker og annet katteutstyr. Mange tenker at en katt ikke kan læres opp, men den gang ei. En katt kan lære seg vaner. Om den lærer seg vanen å bite og tygge leker, vil den sannsynligvis ikke bite og tygge i plantene dine.

Førstehjelpskunnskap for katter

Lær grunnleggende førstehjelp for katter. Vit hvordan du hjelper katten til oppkast (under veiledning fra veterinær) hvis du mistenker at katten har spist noe giftig. Førstehjelp er like effektivt på katter som det er på mennesker. Om katten har spist noe giftig, er det fint å vite hva en kan gjøre før en eventuell veterinær får sett på katten. Les mer om giftige planter for katter på Helsenorge.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke planter er mest giftige for katter?

Noen av de mest giftige plantene for katter inkluderer liljer, einer, oleander, azalea og yew. Disse plantene inneholder stoffer som kan forårsake alvorlige helseproblemer og til og med død hos katter. Det beste er nok å styre unna disse, dersom du har en katt.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg tror katten min har spist en giftig plante?

Hvis du mistenker at katten din har spist en giftig plante, bør du umiddelbart kontakte en veterinær for råd. Veterinæren kan gi deg instruksjoner om hva du skal gjøre. Slik kan du hjelpe katten med å kaste opp eller kjøre den inn til en nødbehandling.

Er alle deler av en giftig plante farlige for katter?

Nei, ikke nødvendigvis. Noen ganger er bare visse deler av en plante giftige, for eksempel bladene eller stammen. Det er derfor viktig å vite hvilke deler av en plante som utgjør en trussel for katter, slik at du kan ta nødvendige forholdsregler.

Legg igjen en kommentar