Georginer – 6 Tips For Stell Og Vedlikehold

Georginer krever stell, men det er slettes ikke så omfattende som mange skal ha det til. Følger du spillereglene, vokser georginene dine seg fine og store. Det er uten at du trenger å begå tidkrevende vedlikehold av plantene. Riktig jord, planting, vanning og beskjæring er essensielt for å lykkes. Stell av georginer sikrer deg noen av Norges fineste blomster.

Georgin er Mexicos nasjonalblomst, så er det kanskje ikke så rart at en får sydlige assosiasjoner når en ser disse. Denne planten, som elsker sol og varme, blomstrer gjennom hele sommeren. Tar du vare på dine georginer, vil du ha noen av de flotteste blomstene i nabolaget. Det er for øvrig uten at du trenger å begå så altfor mye stell heller.

rosa georgin

Slik planter du georginer

Først og fremst skal du plante dine georginer. Her er jorden du bruker det aller viktigste. Det kan være vanskelig å huske akkurat hvilken jord som går best til hvilken plante. Tross alt er det såpass mange forskjellige planter og sorter der ute. Samtlige georginer trives med næringsrik og godt drenert jord.

Slik jord kan du få kjøpt for rundt hundrelappen hos en lokal gartner. Om du skal sette georginene i potter, kan du også få kjøpt dette hos gartneren eller i en annen lokal butikk. Forsikre deg om at potten er litt bredere enn planten, så den får god plass. Sett georginene ned i potten, og pakk på godt med jord rundt røttene, så de får næring.

Riktig plassering er viktig for alle blomster

Skal plantene ha mye sol, litt sol eller ikke noe sol i det hele tatt? Dette er et annet aspekt ved planting som kan være vanskelig å huske på. Heldigvis har du en enkel jobb med georginene. Bare husk på at dette er Mexicos nasjonalblomst, så er det ikke så vanskelig å forstå at de elsker solen. La de gjerne stå midt i solskinnet hele sommeren.

Der enkelte planter brenner seg og visner i sola, vil georginer elske det. De kommer tross alt fra varmere strøk, så jo nærmere hjemlandet klimaet er, jo bedre. Selv på en ikke så varm sommer, er det fortsatt gode muligheter for at du får flotte georginer. Det viktigste er at de får den mest solrike plassen du kan finne.

Hvor ofte må du vanne georginer?

Dersom du akkurat har plantet georginer, skal du være forsiktig med å vanne disse for mye. Vann bare med en liten skvett vann. Det går også fint å unngå å vanne georginer de første to ukene, men etter dette bør du begynne å vanne dem. Hovedproblemet med vanning av georginer, er at folk flest vanner for mye, og knollen råtner bort.

Når du har investert noen hundrelapper i knoller, god jord og kanskje gjødsel, er det kjedelig om knollen råtner med en gang. For å unngå dette, bør du være forsiktig når du vanner georginer. Etter et par uker bør du derimot begynne med vanningen, fordi planten da vil være tørst. Vann gjerne så jorden blir litt fuktig, men ikke så knollen står i vann.

Hvor lenge må du vente før blomstring?

Dersom du har georginer, er du så heldig at planten din vil blomstre gjennom hele sommeren. Denne prosessen begynner gjerne sent på våren, eller tidlig i juni. Den nøyaktige datoen for blomstring avhenger av hvor du bor i landet og hvor fin sommeren er der. Jo mer sol og jo høyere temperaturer det er, jo raskere vil georginer også blomstre.

Merk at de små sommergeorginer kun er ettårige. Dermed vil de bare blomstre den første sommeren. Skal du ha georginer som blomstrer hele sommeren i flere år fremover, bør du kjøpe knollgeorginer. Uansett vil georginene dine blomstre helt til kulda setter inn, slik at du kan nyte de vakre blomstrene i lang tid.

lilla georgin

Tips til beskjæring av georginer

Beskjæring er en flott teknikk for å få mest mulig ut av planter. Denne teknikken kan du også bruke ved stell av georginer. Stell georginer med beskjæring her og der, så vil mest mulig energi gå til de gode stilkene. Beskjæring handler om å fjerne de skadde, syke og døde stilkene, så ressursene fordeles kun ut på stilker som vil bære blomster.

Du trenger ikke beskjære georginer særlig ofte. Stell med georginer kan gjerne tas mens du går runden med andre planter du har. Beskjærer du knopper på georginer, vil for øvrig nye knopper danne seg med en gang, så sant du har knollgeorginer riktignok. Dermed kan du nyte blomstene i mange år fremover, bare du gir planten litt kjærlighet her og der.

Ompotting bør utføres ved nedbrutt jord

Når du ser at jorden i potten begynner å synge på siste verset, er det på tide å bytte på jorden. Da ompotter du bare dine georginer, så de får ny jord med ny næring. Jorden har sin levetid og brukstid, før den blir nedbrutt og ikke kan tilføre mer verdifull næring til planten. Du får neppe så fine georginer i årene fremover om du lar disse stå i den samme jorden.

Du kan også ta georginer ut av potten og sette disse ut i hagen, om ønskelig. Da er det viktig at du velger den plassen i hagen som har mest sol. Siden knollgeorginer er flerårige, kommer de opp igjen neste sesong, da vanligvis tidlig i juni. Merk igjen at såkalte sommergeorginer kun er ettårige, så disse er det ikke noe vits i å sette ut i hagen.

Er det nødvendig med ekstra næring?

Georginer har godt av ekstra næring, og spesielt dersom de står i potter, trenger de dette. Potteplantede georginer skal helst ha tilført næring annenhver uke. Her kan vi anbefale gjødselvann som en enkel løsning. Dette helles altså inn sammen med vanning av georginene dine.

Står dine georginer i hagejorden, trenger du ikke tilføre like mye næring. Her anbefales det derimot å tilføre noe næring på våren og sensommeren. Da sikrer du deg at dine georginer vokser seg ekstra store og fine. Ikke bekymre deg for å overgjødsle georginene. De tar selv opp den næringen de trenger.

røde flotte georginer

Ekstra tips til stell av georginer

Visste du at det finnes omtrent 50 000 varianter av georginer? Nå er riktignok ikke alle å få i Norge, men det er fortsatt mange alternativer her. Et tips er å lese seg opp om akkurat din sort.

Dersom du ønsker å plante ut georginer, er et annet tips å følge med på været. Gradestokken skal helst ha bikket 0, og det må ikke være tele i bakken lenger. Dessuten bør du sikre deg at det ikke er meldt minusgrader i dagene som kommer.

FAQ

Kan du spise georginer?

Ja, du kan faktisk spise georginer! Både blomstene og røttene er spiselige, og dette gjorde indianere i flere århundrer. Hvorvidt du faktisk liker å spise georginer, er noe helt annet.

Skal man knipe georginer?

Georginer må knipes/beskjæres for at nye blomster skal komme frem. Dette innebærer å knipe bort de gamle og visne blomstene. Da kommer det nye, fargerike blomster frem bak de gamle og døde.

Hva er gall på georginer?

Gall er det vi på norsk kaller bakteriesvulst. Ser du dette eller noe lignende på dine georginer, bør du beskjære delen med dette.

Legg igjen en kommentar