Gamle Tomatsorter

Gamle-tomatsorter

I det moderne samfunn har tomatsortene som alt annet – utviklet seg over tid. Med dette menes at tomatene gjennom historien har blitt avlet frem i form av ny teknologi, krysninger og av den grunn blitt modifisert til å bli mer resistente mot sykdommer. Denne typen tomater som selges i butikken kalles for hybridtomater. Dette betyr at en type tomat er nøye avlet frem av krysninger for å oppnå visse egenskaper som utseende, form, farge eller smak.

Gamle tomatsorter (også kalt for heirloom eller heritage på engelsk) er den opprinnelige generasjonen som har blitt dyrket frem uten å blitt kryssavlet. Et annet ord for disse er kulturarvstomater.

Disse type tomatene er også spesielle på den måten at de er ment for å dyrkes i folks hager, og ikke til kommersielle salg. Grunnen til dette er at disse utvikler et tynnere skall og har mykere kjøtt. Dette gjør at enkelte ser på disse tomatene som ugunstige og rare. Det er flere metoder for hvordan du kan dyrke disse herlige sortene, du kan dyrke tomater tradisjonelt, eller du kan dyrke tomatene hydroponisk.

kulturarvstomater

Hvorfor velge gamle tomatsorter? Svaret til dette spørsmålet er enkelt: Smaken – og for noen: historien. De gamle tomatsortene er kjent for å ha mer smak og aroma enn ¨hybridtomatene¨ som dyrkes frem i dag og det sies at når du først har prøvd å dyrke frem disse og tar en bit at denne tomaten, kommer du til å elske den og fortsette å dyrke disse typene. Det spennende her er at det finnes så utrolig mange typer hvor alle er spesielle på hver sin måte at man hver eneste sesong kan prøve ut en ny sort og etter hvert finne sin favoritt!

Vi skal nå dykke ned i denne fantastiske verdenen av Heirloom tomater og fortelle mer om ti forskjellige typer! Hvis du vil finne flere forskjellige typer av gamle tomatsorter, kan du finne en liste her.

Bærekraftig

Å dyrke frem Heirloom tomater eller gamle tomatsorter er en god bærekraftig investering. Disse er ikke bare næringsrike og velsmakende, men også bærekraftig. Dette betyr at om du dyrker en sort Heirloom tomat denne sesongen og samler inn frøene fra disse, kan du dyrke frem samme planten neste år med de frøene du tok fra fjorårets plante! Hvor flott er ikke det?

Hvis man sammenligner med hybridsortene vil frø fra disse være mindre fertile og produserer planter som er litt forskjellige fra moderplanten du tok frøene fra.

Gamle tomatsorter

1. Solar Flare

Solar Flare tomaten er en tomat i gruppen ¨bifftomat¨og produserer store flotte frukter som veier mellom 150-300gram. Skinnet er rødlig med gylne striper og kjøttet inni er rød, tykt, fast og saftig med en fyldig søt og pikant smak.

Denne planten er ubestemt og produserer rikelig med frukter i sesongen som er fra tidlig sommer og litt inn i høsten.

Bruksområde:

Kan brukes i både varme og kalde retter. Som andre bifftomater passer den veldig godt oppskjært i skiver til hamburger eller sandwich og i salater. Ønsker man den i varmretter passer den godt til supper, pasta, chutney eller man kan koke den ned til tomatsaus og hermetisere den.

Matvarer som passer godt sammen med Garden Peach:

Passer godt sammen med balsamico, olivenolje, hvitløk, nøtter, bær, oregano og sitrusfrukter.

Oppbevaring:

Umodne tomater modnes hvis de holdes ved romtemperatur utenfor direkte sollys. Når det er modent, kan kjøling brukes for å forhindre ytterligere modning og redusere forfallsprosessen. Skivede eller hakkede tomater kan pakkes inn eller dekkes, og deretter oppbevares i kjøleskapet i opptil noen dager.

Næringsinnhold:

Inneholder antidioksanten lykopen, kalium og vitamin A, B og C.

2. San Marzano

San Marzano er en type plommetomat som kommer opprinnelig fra en liten by i nærheten av Napoli i Italia. Fun Fact: Den er faktisk en genetisk base for Romatomaten, som er krysning av tre forskjellige typer tomat. På grunn av dette ligner San Marzano på en romatomat, bare med en spissere form på tuppen.

Når tomaten er moden har den en dyp rødfarge og glatt skinn. På innsiden er kjøttet tykt og kompakt som gir den en halvfast konsistens. I motsetning til andre typer tomater har San Marzano kun to lommer inni til frø, mens andre typer ofte har fire til fem lommer.

San Marzano har et lavt fuktighetsinnhold og mild syrlighet som gir en rik, søt og syltetøyaktig smak. Denne tomatsorten er i sesong fra midtsommer til sensommer. I hermetisk form kan du ha denne sorten året rundt!

Bruksområde:

Som Romatomaten egner San Marzano seg godt til å lage hermetiske tomater på grunn av sitt lave fuktigshetsinnhold, som igjen er base for en fantastisk tomatsaus med sin søte og rike aromasmak.

Man kan også bruke denne tomaten stekt eller kokt til bruk i pasta eller pizza, eller man kan servere den i kaldform i salaten, sandwichen.

Om du ønsker å strekke bruken av denne typen litt lenger kan du tørke tomaten, eller bare skinnet hvis du skal bruke tomaten til hermetisering, og male det opp til tomatkrydder for ekstra smakstilsetning i tomatsausen eller andre retter du vil spice opp med litt tomatsmak!

Matvarer som passer godt sammen med San Marzano:

San Marzano passer godt i kombinasjon med urter som: oregano, basilikum og persille. Den smaker også godt sammen med oster som geitost og mozzarella. Vil du servere San Marzano sammen med kjøttretter går den godt i lag med svinekjøtt, biff og kalvekjøtt. Den er også god i kombinasjon med løk, hvitløk og balsamico så denne kan du for eksempel bruke til Bruschetta!

Oppbevaring:

Etter at tomatene er skåret av planten vil de ved oppbevaring i romtemperatur holde i 2-3 dager. Dersom de er oppskåret bør de oppbevares i en lukket boks i kjøleskapet i inntil 7 dager.

Næringsinnhold:

San Marzano er som andre tomater en god kilde til vitamin A og C som bidrar til å styrke immunforsvaret. Den inneholder også litt fiber, kalium og folat.

3. Red Brandywine

Brandywine

Red Brandywine daterer helt tilbake til 1885 og er kjent som en av verdens beste bifftomat! Den er blant de mest saktevokste tomatsortene og bruker mellom 80-100 dager på å utvikle seg helt – til gjengjeld får man store frukter opptil 0,7kg med god og søt aroma. Det finnes forskjellige typer av Brandywine og de kommer i forskjellige farger som for eksempel sort, rosa og gul.

Brandywine er i sesong gjennom alle sommermånedene.

Bruksområde:

Red Brandywine er oftest brukt i fersk form da den er veldig saftig og god til å bare spise rett etter den er høstet! Den passer også svært godt oppskjært i skiver eller båter i salaten og i sandwichen på grunn av sin store runde form.

Man kan også bruke den i oppvarmet form som siderett til en saftig biff – kutt den i to, dryss litt salt og oregano på toppen og eventuelt litt ost om man ønsker og stek den i ovnen til du ser at skinnet så smått begynner å krølle seg nedover. Dette er min personlige favoritt når det kommer til bruk av tomat generelt og den smaker så saftig og godt i lag med en god biff!

Matvarer som passer godt sammen med Red Brandywine:

Red Brandywine passer godt sammen med oster som mozzarella og og cheddarost. Den går godt i lag med urter som koriander, basilikum og oregano. Dersom du vil prøve den med andre grønnsaker, er den god i kombinasjon med rød løk, vannmelon og mais.

Oppbevaring:

For å holde Red Brandywine best mulig bør du oppbevare den på et kjølig og ventilert sted i rommet (ikke i kjøleskapet). De bør oppbevares i bokser eller i papirposer for lengst holdbarhet. De bør også oppbevares i et lag og ikke lagvis oppå hverandre da dette gjør at tomatene kan knuses og bli bløte på deler av tomaten.

Næringsinnhold:

Red Brandywine er som andre røde tomater rik på antidioksanten lykopen som skal hjelpe til med å beskytte cellene våre mot skade. Den er derfor innført i mange studier om å forhindre blant annet kreft. Den inneholder også mye vitamin A og C og kalium. Red Brandywine er også fettfrie og har svært små mengder av sukker og kalorier.

4. Sweet Pea Currant

Sweet pea currant tomaten er like liten som en rips eller en ert. Det gjør den til en av verdens minste tomater! Sweet pea currant er en busktomat som egner seg godt til å dyrkes beskyttet i drivhus og vel så godt ubeskyttet ute. Planten er en ubestemt type som gjør at den vokser seg stor – over 2 meter! Planten bruker mellom 75-80 dager å modne disse herlighetene!

Denne tomaten er saftig og søt, noe som gjør at den passer veldig godt til snacks eller i salaten.

Sweet-pea-currant

Sweet Pea Currant er i sesong gjennom hele sommeren.

Bruksområde:

Sweet Pea Currant tomaten kan anvendes i retter på samme på som cherrytomater. Et lite tips er å beholde de hele for å bevare de gode egenskapene. Bruk tomaten i kreative forretter eller bruk dem hele i salaten. Man kan også bruke de som topping i suppen, det vil gi en ekstra ¨popp¨i munnen når man tygger over de! Man kan også bruke de til å lage sauser.

Matvarer som passer godt sammen med Sweet Pea Currant:

Denne tomaten passer godt til couscous, basilikum, oregano, salt og pepper. Man kan også friske opp med sitrusfrukter.

Oppbevaring:

Oppbevares i romtemperatur for å bevare på den gode smaken, men dersom de er oppkuttet må de bevares i en lukket boks i kjøleskapet. Om de har blitt godt moden på kjøkkenbenken og man ikke har rukket å spise de bør man også putte de i kjøleskapet for å bevare dem lengst mulig.

Næringsinnhold:

Sweet Pea Currant er en veldig god kilde til antidioksanten lykopen.

5. Green Zebra

Green-Zebra-Tomat

Green Zebra tomat er en flott tomatplante med en frisk fargekombinasjon av grønt og gult. Planten gir små runde frukter på mellom 2-5 cm i diameter. Når frukten er på sitt unge tidlige stadie, har den en litt syrlig smak. Når den er helt moden har smaken gått over til en balansert smak av sødme. Innvendig er tomatkjøttet fast, saftig og har en svak grønn og gul farge.

Denne tomatsorten er i sesong fra senvåres og frem til høsten.

Bruksområde:

Green Zebra kan brukes til så mangt! Den passer best til å serveres i rå form på grunn av sin sterke og fremtredende sødme og passer derfor svært godt til salaten. Delt i to eller skiver gjør den estetisk spennende å se på og vil gi salaten et flott særpreg. Tomaten kan også varmebehandles, bli panert eller stekt i ovnen, på grunn av at kjøttet er såpass solid vil ikke tomaten smuldre opp ved en slik behandling. Man kan også bruke denne type tomat til sylting eller kokes ned til konserver eller sauser.

Matvarer som passer godt sammen med Green Zebra:

Green Zebra smaker godt i kombinasjon med urter som: mynte, basilikum, oregano og koriander. Den smaker også godt sammen med forskjellige oster som feta, risotto, parmesan og mozzarella. Vil du prøve tomaten i kombinasjon med frukter, kan du teste den i kombinasjon med fersken, kiwi, melon eller aprikos – her er det fantasien som setter grenser!

Har du prøvd denne type tomat før? Hvilken tilberedningsmetode brukte du og hvilke retter har du prøvd den i? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet under, da vi setter stor pris på tips og kreative måter å bruke tomat på!

Oppbevaring:

Etter at tomatene er skåret av planten vil de ved oppbevaring i romtemperatur holde i 3-7 dager. Dersom de er oppskåret bør de oppbevares i en lukket boks i kjøleskapet i inntil 2 dager.

Næringsinnhold:

Green Zebra tomaten er en god kilde til kalium, som er et mineral som bidrar til en normal hjerte- og muskelfunksjon i tillegg til å opprettholde væskebalansen i kroppen (Kilde: NHI.no). Denne type tomat er også en kilde til vitamin A og C, som er bra for immunforsvaret .

6. Yellow Pear

Yellow Pear er en ubestemt type tomatplante som vil gi deg smakfulle frukter gjennom hele sommeren. Den har fått navnet sitt fra sin farge og pærelignende fasong. Denne planten kan bli opp til 2,5m høy!

Denne planten er i sesong i sommermånedene.

Yellow-pear

Bruksområde:

I hovedsak bruker man Yellow Pear til å spises fersk. Disse passer veldig godt til salater eller sandwich. Man kan bruke Yellow Pear i hvilken som helst rett som erstatning til røde tomater og på grunn av fargen vil de gi et lite ekstra preg på retten. Man kan også for eksempel lage gul ketchup eller tomatsaus til hermetisering.

Matvarer som passer godt sammen med Yellow Pear:

Yellow Pear passer godt sammen med sitrusfrukter som lime og sitron, olivenolje, egg, hasselnøtter, fløte, løk, basilikum, koriander og diverse melaktige oster.

Oppbevaring:

Oppbevares i romtemperatur inntil de blir ganske moden. For å sinke forfallsprosessen kan man oppbevare de i kjøleskapet. Dersom de er oppkuttet bør man putte de i en lukket boks i kjøleskapet.

Næringsinnhold:

God kilde til vitamin A og C, kalsium, jern og kalium. I motsetning til røde tomater inneholder ikke gule tomater antidioksanten lykopen.

7. Cherokee Purple

Cherokee-purple

Cherokee Purple har fått navnet sitt fra Cherokeene (en nordamerikansk indianerstamme) og sin lilla farge. Kjøttet inni frukten er dypt rosafarget med saftige røde, noen ganger grønne, lommer med frø i. Denne sorten tilhører gruppen ¨bifftomat¨ som betyr at det er en stor og saftig tomat.

Denne tomaten har en rik kombinasjon av søt og litt syrlig smak. Den har en balansert og gjerne litt røykfylt aroma.

Cherokee Purple er i sesong om sommeren og om høsten og bruker rundt 80 dager på å produsere herlige frukter.

Bruksområde:

Som en tilhører av gruppen ¨bifftomat¨ er Cherokee Purple best egnet til å spises fersk uten å varmebehandles. Den ser veldig bra ut på sandwichen og gløder fint i salaten med litt salt på. Dersom du ønsker å bruke den i en varm rett, kan man fint kutte den opp i terninger og surre den kort i en kasserolle og bruke den til pasta. Kan også brukes som pizzatopp, i burgeren eller oppdelt i to, drysset med salt og oregano, bakt i ovnen servert som siderett.

Matvarer som passer godt sammen med

Cherokee Purple passer godt i kombinasjon med mozzarella, salt, basilikum og oregano.

Oppbevaring:

Cherokee Purple opprettholder smaken best innendørs i romtemperatur. Et ekstra tips er å la stilken og hetten være på tomaten til du skal spise den for da holder den seg fersk enda lenger. Dersom du har skjært opp tomaten må du oppbevare den i en lukket boks i kjøleskapet. Tomat som lagres i kjøleskapet vil fortere miste smaken.

Næringsinnhold:

Cherokee Purple inneholder en god del vitaminer. I den bløte massen rundt frøene som ligger i lommene finnes det store mengder med vitamin C, som er viktig for kroppens immunforsvar i kampen mot virus og bakterier.

Visste du at mennesket er blant de få artene som ikke klarer å danne C-vitamin i kroppen selv og at behovet for C-vitamin øker ved fysisk stress?

Nettdoktor.no

Cherokee Purple inneholder også vitamin K som er bra for skjelettet vårt, og vitamin A som bidrar til immunforsvaret og god øyehelse.

8. Bosque Bumblebee

Dette er en skikkelig særegen tomattype med et unikt utseende. Fruktene har en kul fargesammensetning av lys gul og mørkeblå nyanse. Den blålilla fargen kommer etter hvert som frukten utvikler seg, og jo mer sollys den får, jo dypere blir fargen.

Fruktene er små, men litt større enn en cherrytomat og planten kan bli opptil 2m høy. Planten gir rikelig med frukter gjennom hele sesongen og er tilgjengelig fra midsommer.

Bosque-bumblebee

Bruksområde:

På lik linje som cherrytomaten egner denne tomaten seg svært godt som snacks eller i salaten og vil friske den opp med sitt særegne utseende. Man kan også lage en frisk bruschetta med denne tomaten, ved å kutte den opp og blande den med salt, basilikum, balsamic og olivenolje.

Matvarer som passer godt sammen med Bosque Bumblebee:

Denne typen smaker veldig godt sammen med klassiske italienske smaker som basilikum, mozzarella og hvitløk. Den passer faktisk også godt med parmesan, egg, bacon, løk, sopp og sitrusfrukter.

Oppbevaring:

Oppbevares i romtemperatur eller i kjøleskap dersom den er oppkuttet.

Næringsinnhold:

Bosque Bumblebee er mest kjent for sitt høye innhold av antidioksanten anthocyanin som gir frukten den blålilla pigmenteringen man også finner i blåbær. Den inneholder også vitamin C og lykopen som tidligere nevnt er med å bekjempe skade på cellene våre. Andre næringsstoffer man får gjennom tomaten er kalsium, jern, kalium, vitamin A og B.

9. White Queen

White-queen

White queen er en sort som tilhører gruppen ¨bifftomat¨og gir av den grunn store frukter. Som navnet tilsier er denne frukten hvit både utvendig og innvending.

Planten er litt treg i starten av groprosessen, men når den først har begynt å vokse produserer de mange herlige frukter.

Frukten er tykk og kraftig og har en svært søt og fruktig aroma.

Den er i sesong fra midsommer til høsten, og på grunn av sin trege vokseprosess varer den lenger i områder hvor somrene er litt lenger.

Bruksområde:

Som andre bifftomater egner denne tomaten seg svært godt til bruk kald servering. Det være seg om man vil spise den direkte, kutte den i skiver eller båter til salaten eller sandwichen. Uansett vil den også være svært dekorativ på grunn av sitt spesielle utseende.

Matvarer som passer godt sammen med White Queen:

White Queen passer godt i kombinasjon med mozzarella, salt, basilikum og oregano.

Oppbevaring:

White Queen bør oppbevares på et kjølig sted i rommet og ikke i kjøleskap, da den fort mister sin gode smak. Oppbevares i romtemperatur fire til syv dager. Ikke oppbevar dem i en lagvis klynge da den fort vil bli bløt, ha dem i et lag i en boks eller i papirpose for lengre holdbarhet.

Næringsinnhold:

White Queen er rik på antidioksanter, vitamin A, B, C og kalium.

10. Old Norway

Denne flotte tomaten er en norsk kulturarvsort hvor fruktene er rødrosa og hjerteformet. Innvendig er kjøttet lys rød og kompakt. Den har få lommer slik at den inneholder veldig lite frø. Old Norway gir fra seg smaksrike store frukter!

Old Norway er i sesong i sommermånedene og gir en sen høsting av fruktene.

Bruksområde:

Denne type tomat egner seg godt til å lage hermetiske tomater av, som igjen er en god base til supper og sauser.

Matvarer som passer godt sammen med Old Norway:

Som alle tomatsorter passer også Old Norway godt sammen med krydre som salt, pepper, basilikum og oregano. Den er også god i kombinasjon med ulike typer oster som for eksempel mozzarella og parmesan.

Oppbevaring:

Oppbevares i romtemperatur eller i kjøleskap dersom fruktene er oppkuttet.

Å dyrke Heirloom tomater eller gamle tomatsorter er fantastisk spennende da man kan dyrke så mange forskjellige typer som hver sort har sitt eget særpreg på både smak og utseende. Det finnes så mange flere typer av Heirloom enn de som er nevnt i artikkelen og det er et univers der ute på nettet av alle sortene! Her kan man virkelig fordype seg i denne fantastiske verdenen og prøve alt man måtte ønske. Har du nå kommet til det punktet hvor du har valgt type tomat du ønsker å dyrke? Da er neste steg å så tomatene – les hvordan du lykkes med dette her!

Har du prøvd å dyrke noen av de sortene som er nevnt i denne artikkelen eller har du dyrket noen andre typer heirloom sorter? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet under og del din erfaring med oss!

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Hva er Heirlooms?

Gamle tomatsorter (også kalt for heirloom eller heritage på engelsk) er den opprinnelige generasjonen som har blitt dyrket frem uten å blitt kryssavlet. Et annet ord for disse er kulturarvstomater.

Hvordan ta vare på tomatfrø?

Dette kan enkelt gjøres ved å dele tomaten i to, grave ut den bløte massen som inneholder mye frø og legge den i tørkepapir. Når det bløte har tørket kan du ta frøene og legge de i en papirpose eller et glass. Husk å skrive på hvilken type sort du har!

Er det frø i tomat?

Ja! Det er masse frø inni tomaten. Disse kan man sanke og ta vare på, så de på nytt og dermed vokser det helt nye tomatplanter av akkurat den sorten!

Legg igjen en kommentar