Fuchsia: Råd om Planting og Stell av Tårer

fuchsia

Fuchsia er en unik skjønnhet, og elsket av både kultivatorer, hobbydyrkere og den gjengse hageeier. De dråpeformede knoppene og yndige blomstene finnes i mange fargekombinasjoner, og planten er enkel å formere med stiklinger.

Her forklarer vi deg hvordan du lykkes med den populære favoritten!

Fakta om fuchsia

Fuchsia – også kjent som tåre, fuksia, Kristi blodsdråpe eller dråpe – er en planteslekt som tilhører mjølkefamilien. Slekten består av omkring 100 ulike arter, og de fleste av disse er blomstrende trær eller busker.

Planteslekten er naturlig hjemmehørende i Sør- og Mellom-Amerika, og kjennetegnes av sine fargesterke blomster på hengende blomsterstilker. Blomstene består av fargesterke begerblad og kronblad, samt et underbeger som er sylinderformet.

Det eksisterer i dag hundrevis av krysninger mellom de ulike artene, og fuchsia har blitt en svært populær prydplante. Både i Norge og utland finnes det klubber for fuchsia-entusiaster, og her deles gjerne dyrketips og stiklinger rett som det er.

Stell av fuchsia

stell av fuchsia

Fuchsia er en ganske lettstelt plante, men det er viktig å stelle den riktig om du skal få en plante som virkelig trives.

Plassering og solforhold

Fuchsia bør helst ikke plasseres i sterkt sollys, og trives aller best et sted med halvskygge. Det er mulig å plante planten både i krukker, ampler, blomsterkasser og bed. Planting i bed er imidlertid ikke så praktisk, siden det gjør det mer tungvint å ta planten inn for vinterlagring.

Planten kan være fin å henge opp steder der det veksler mellom sol og skygge i løpet av dagen. Det kan for eksempel være i skyggen av et tre eller en bygning. Men litt sol vil planten altså ha godt av.

Jord og gjødsel

Du bør plante fuchsia i jord som er næringsrik og veldrenert. Et godt valg er å bruke helt vanlig plantejord – gjerne tilsatt litt kugjødselkompost. Husk at du ikke trenger å tilsette ekstra gjødsel ved planting dersom jorden er ferdig gjødslet.

Ellers holder det å gjødsle den et par ganger i løpet av vekstsesongen. Pass på å ikke gjødsle for mye, da dette kan virke mot sin hensikt og gi færre blomster. I august kan du slutte å tilføre næring.

Vanning

vanne fuchsia

Fuchsia trives best i jevnt fuktig jord. Husk at det her er snakk om fuktig jord, og ikke våt jord. For å unngå at jorden blir for våt, er det viktig å velge en veldrenert jordtype. Planter du i potter eller ampler må du også passe på at det er dreneringshull i bunnen.

Vanningsbehovet kan variere med vær og vind – og ikke minst, plassering. Jo mer sol og varme, jo tørstere vil planten bli. Kjenn gjerne etter med en finger i jorden, og vann om det virker tørt.

Beskjæring

Innimellom kan fuchsia ha godt av litt beskjæring. Dette gjelder for eksempel før eventuell vinterlagring. Da kan du velge å klippe planten nokså hardt tilbake. Husk at planten vil forgrene seg der du klipper når nye skudd viser seg til våren.

Jo lengre ned en fuchsia beskjæres, jo mer kompakt og buskete vil planten bli neste sesong. Dersom du er usikker på hvor mye du skal beskjære, kan du gjerne klippe tilbake til to–tre bladfester over et forgreningspunkt.

Du kan også klippe bort skudd som er pinglete eller tynne. Det er de friske og sterke skuddene du bør ta vare på.

Er fuchsia flerårig eller ettårig?

er fuchsia flerårig

I Norge er det mange som har fuchsia som en ettårig plante, noe som skyldes at den ikke tåler frost. Det er imidlertid fullt mulig å få glede av én og samme fuchsia-plante flere sesonger på rad. Dette krever imidlertid at du overvintrer den riktig.

En fuchsia kan faktisk bli flere år gammel om den stelles riktig. Det er derfor ingen grunn til å kaste planten om høsten!

Overvintring

Fuchsia bør overvintres et frostfritt sted, og aller helst i et rom som holder mellom 5 og 10 °C. Planten kan gjerne få en lys plassering under vinterlagring, men veletablerte planter kan overvintre selv i mørke – gitt at det er kjølig nok.

Er det varmere enn 10 °C, bør du benytte kunstig belysning (plantelys). Sørg også for at rommet planten står i har god ventilasjon. Er luften veldig stillestående eller fuktig, kan planten fort bli utsatt for soppangrep.

Fjern helst visne eller stygge plantedeler før planten settes til overvintring. Dette kan forhindre at eventuelle skadegjørere ikke skader planten ytterligere.

Under vinterlagringen kan du vanne planten sparsomt, slik at den ikke tørker helt ut. Ved en temperatur på 5 °C, holder det å vanne litt ca. 1 gang i måneden. Jo varmere og lysere planten står, jo mer vann trenger den.

Merk deg at noen sorter av fuchsia er vintergrønne, mens andre vil felle bladene sine om vinteren.

Planting av tåre

planting av tåre

Du kan kjøpe flotte eksemplarer av fuchsia på hagesentrene vår og sommer. Disse er klare til å henges opp i en ampel eller å plante i krukker. Alternativt kan du kjøpe stiklinger om våren, og forplante dem. Da kan du få frem større planter av stiklingene frem mot sommeren.

Stiklinger kan selvfølgelig også deles, dersom du kjenner noen som har en flott fuchsia. Uansett – planting av fuchsia er ganske rett-frem. Begynner du med stiklinger, bør disse pottes over i større potter med god jord.

Ha gjerne flere stiklinger per potte om du ønsker en stor og buskete plante. Sett stiklingene i samme jordhøyde som de sto i opprinnelig, og vann godt.

Hvordan ta stiklinger av fuchsia?

hvordan ta stikling av fuchsia

Dersom du ønsker flere fuchsia, kan du enkelt ta stiklinger av plantene du har. Husk at frøene til planten ikke vil gi avkom som er sortekte. Forplanter du derimot gjennom stiklinger, kan du være trygg på at sorten vil være helt lik morplanten.

En stikling er kort fortalt en del av en plante som plantes for seg selv, slik at den kan slå rot og bli til en selvstendig plante. Genetisk er planten altså den samme som morplanten. Slik går du frem om du vil ta stiklinger av fuchsia:

  1. Klipp av en gren med et par bladpar (fjern eventuell blomst, da plantens energi skal brukes på å lage røtter – ikke blomster)
  2. Sett grenen i et glass med litt vann
  3. Etter to–tre uker kan du se at stiklingen har fått røtter, og du kan da plante den i jord

Du kan også plante stiklinger direkte i fuktig jord, men det kan være litt morsomt å følge med på hvordan røttene utvikler seg!

Er fuchsia spiselig?

Ja. Det finnes mange spiselige blomster, og fuchsia er faktisk blant disse. Det betyr at du kan bruke blomstene som pynt på kaker og desserter, eller til og med i salater.

Dyrk fuchsia selv, og få glede av planten – enten du vil spise den eller bare ha den som pynt. Og husk – med riktig stell kan du få glede av tårene dine i mange år fremover! For andre spiselig blomster, les her!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan overvintre fuchsia?

Fuchsia overvintres ved å sette planten et kjølig sted (5-10 grader), gjerne med litt lys. Planten vannes kun minimalt, og bør stå et sted med god luftsirkulasjon for å unngå sopp.

Hvor trives fuchsia?

Fuchsia trives godt i krukker og ampler, og den optimale plasseringen er et sted med halvskygge. Unngå sterk sol, vind og frost!

Skal fuchsia toppes?

Dersom du har fuchsia-stiklinger bør disse toppes. Hvis ikke vil du bare få én lang gren. Der planten toppes vil den forgrene seg. Med topping får du en mer fyldig busk!

Legg igjen en kommentar