Forvelling Av Brokkoli – 7 Tips Du burde Vite Om

Forvelling av brokkoli er en flott teknikk å benytte når du har høstet mer enn du klarer å spise. Teknikken er bevist å bevare næringsinnholdet i grønnsaker, også når du fryser disse ned. I stedet for å gi bort eller kaste overskuddet ditt, kan du heller bevare dette i fryseren din. Da kan du når som helst hente fersk brokkoli ut av fryseren og tine dette opp.

Brokkoli er en deilig grønnsak å ha i supper og som tilbehør til diverse middager. Dette er også en relativt enkel grønnsak du kan gro i egen hage. Velger du å plante brokkoli i hagen, slipper du å kjøpe denne på butikken. Da kan du heller bare gå ut i hagen og plukke når grønnsakene er modne. For å bevare alt du høster, er forvelling en ypperlig teknikk.

forvelling av brokkoli med oppkok

Forvelling av brokkoli er en mye brukt teknikk

Selve teknikken med forvelling er ikke særlig gammel. Legenden sier at europeere oppdaget hvordan eskimoer brukte lignende teknikker for fisk. Forskning i senere år har vist at forvelling er en flott teknikk som bevarer næringsstoffene i grønnsakene. En bekymring mange har ved nedfrysning er nettopp at næringen skal gå ut, men det skjer ikke her.

Når du har plantet din egen brokkoli og høstet resultater, er det kjedelig om du må gi bort og kaste overskuddet. Brokkolien varer jo tross alt ikke særlig lenge etter høsting, spesielt om du ikke har sprayet den. For å kunne bevare brokkolien din, bør du forvelle den. Sylting, tørking og direkte nedfrysning er blant de andre alternativene du har.

Grunnen til at vi ikke fryser ned brokkolien med én gang, er at den da taper seg. Bakterier kan faktisk fortsatt overleve, og ved direkte nedfrysning mister den dessuten næringsstoffer. En fersk brokkoli som fryses ned direkte vil dessuten miste noe av fargen, og den vil også sannsynligvis danne iskrystaller når du fryser den ned.

Hvordan går du frem ved forvelling av brokkoli?

Forvelling av brokkoli er et viktig steg før du skal fryse den ned. Du starter alltid prosessen med å skylle av brokkolien din. Her er formålet å få bort jord og eventuelle innsekter som sitter på brokkolien. Skyll grundig, slik at du er sikker på at alt kommer av. Et tips er å legge brokkolien i en saltlake. La den ligge i rundt 10 minutter, før du så skyller den av.

Når brokkolien er skylt av, koker du opp vann. La vannet fosskoke før du legger brokkolien oppi. Her er det viktig at du ikke koker for mye brokkoli av gangen. Vanligvis anbefales det å koke opp mellom 500 gram og 1 kg. Koker du opp mer, vil vannet ta lengre tid på å koke opp igjen. Etter 3 minutter med koking, fjerner du brokkolien, for eksempel med dørslag.

Nå som du har tatt ut brokkolien, er det viktig at du raskt skylder den med kaldt vann. Rett etterpå legger du den i et isbad. Et tips er å forberede isbadet mens du koker opp brokkolien. Isbadet har det formål å stoppe kokeprosessen i grønnsaksvevet. Husk på at du skal forvelle brokkolien, og ikke ferdig koke den.

rask nedkjøling av brokkoli for bedre forvelling

Nedpakning av brokkolien

Forvelling er til slutt også avhengig av riktig nedpakning. Når du er ferdig med stegene ovenfor, finner du frem et par ziplock-poser. Det er viktig at posene du bruker holder luft utenfor. Selv med ziplock-posene anbefaler vi at du presser ut overflødig luft. Dette er viktig for at brokkolien skal kunne holde seg lenge i fryseren din.

Videre er et godt tips å ikke legge for mye brokkoli i én pose. Legg ut posene du har, og se på mengden brokkoli. Del opp brokkolien i like mange bolker som du har poser. Deretter sprer du brokkolien fint utover i posene. Jo flatere du får lagt dem, jo bedre. Dette er viktig for at brokkolien skal fryse ned raskt og jevnt.

Vi anbefaler også at du fryser ned brokkolien i porsjoner på noen hundre gram. Om du fryser ned brokkolien i porsjoner på flere kilo, vil du også måtte tine opp brokkolien i porsjoner på flere kilo. Dette vil neppe være aktuelt for deg, med mindre du skal ha middag for store selskaper. Individuelle porsjonsposer er derfor det beste alternativet.

Kan du ha brokkolien lenge i fryseren?

Et spørsmål mange lurer på rundt forvelling av brokkoli, er hvor bra det egentlig er for den å være i fryseren. Realiteten er at det er mye feilinformasjon ute og går om nedfrysning. Mye fryst mat er usunn, men det gjelder sjeldent grønnsakene. De fleste fryste grønnsaker er nettopp forvellede, slik at næringsstoffene holder seg i grønnsakene.

Allikevel anbefaler vi at du benytter deg av grønnsakene innen 6-12 måneder. Ligger ting lengre enn dette i fryseren, blir det gjerne frostskadet. Dette gjelder ikke bare brokkoli, men også andre grønnsaker og matvarer. Dersom du ikke får brukt opp brokkolien innen 6-12 måneder, kan du planlegge slik at du får gitt den bort til familiemedlemmer eller venner.

Et viktig poeng ved nedfrysning av grønnsaker som brokkoli, er å kjempe mot dannelsen av iskrystaller. Her er det beste rådet å fryse ned brokkolien så raskt som overhodet mulig. Iskrystaller er ikke noe særlig, da de ødelegger for både smak og tekstur. Forsikre deg om at fryseren har en stabil temperatur, og sjekk gjerne innom brokkolien her og der.

brokkoli klar til forvelling

Tørke eller forvelle brokkolien?

Mange lurer også på om de bør tørke eller forvelle brokkolien. Dessuten kan du også for eksempel sylte den, om du ønsker det. Det finnes i dag en rekke forskjellige teknikker for å bevare mat, og det kan være vanskelig å bestemme seg for hvilken som er best. Forvelling er en populær teknikk, rett og slett fordi det er veldig enkelt.

Dessuten er det en teknikk som altså bevarer næringsstoffene. Det samme kan ikke sies om alle teknikker, selv om noen teknikker riktignok lar grønnsakene stå mye lengre enn forvelling. Forvellet brokkoli bør helst bare være i fryseren i 6-12 måneder, mens syltet brokkoli kan vare i evigheter. Men spørsmålet er jo om du liker syltet brokkoli.

Tørket brokkoli er også et alternativ, men da er spørsmålet bruken etter tørkingen. Dersom du forveller brokkolien, kommer den ut av fryseren som om den var nyplukket. Da kan du bruke den til supper, som tilbehør til middag og som snacks. En tørket brokkoli brukes nok helst bare til supper. Nettopp derfor foretrekke vi å forvelle brokkoli.

FAQ

Er nedfryst mat usunt?

Mange matvarer i frysedisken på butikken er usunne, men det gjør ikke fryst mat i seg selv usunn. Forvellede og nedfryste grønnsaker har for eksempel tilnærmet samme næringsverdier som helt ferske grønnsaker.

Hvorfor er isbadet så viktig?

Isbad er en viktig del av forvelling. Dersom du ikke isbader brokkoli og andre grønnsaker etter de har kokt i en kjele, fortsetter de faktisk å koke videre. Grønnsaksvevet endrer dermed struktur, og det blir som om du skulle fortsatt å koke brokkolien din.

Hvor lang tid tar forvelling?

Tidsbruken avhenger av mengden du skal forvelle. Sett av et par minutter til skylling for hver kilo med brokkoli. Deretter skal hver kilo kokes opp i 3 minutter. Sett også av et par minutter til ny skylling og isbad, og enda et par minutter per kilo til nedpakning. 

Legg igjen en kommentar