Fløyelsblomst trenger planting og stell. Liker du denne blomsten, har vi derimot gode nyheter til deg. Denne blomsten krever særdeles lite stell. Dette er en hardfør plante som tåler både halv skygge og sol, kan stå både ganske tørt og vått, og som tåler at du lar den stå alene en stund. Denne flotte planten er et perfekt tilskudd til din hage.
Det er få blomster som gir oss like store assosiasjoner til bestemor som fløyelsblomsten. Denne er varm, fløyelsmyk og med et klassisk preg. De senere årene er det ikke bare bestemødre som har plantet denne. Blomsten er populær i de fleste hager, og det er ikke bare grunnet det estetiske. Her viser vi deg hvordan du planter og steller med blomsten.
Hvordan skal fløyelsblomst plantes?
Planting er det første og viktigste steget når du skal ta deg av en plante. Om du ikke planter riktig, vil dette påvirke hele livsløpet, til du eventuelt omplanter. Når du har kjøpt et frø for fløyelsblomsten, skal du helst sette dette i godt drenert jord. Velg gjerne her vanlig blomsterjord. Det anbefales også å gi litt ekstra næring for å stimulere vekst.
Et tips er å la fløyelsblomsten gro seg større innendørs i en periode på 6-9 uker. Dersom du setter den ut som frø i hagen, er den veldig utsatt for brunsnegler når den først kommer opp. Disse elsker nemlig de mindre blomstene i hagen din. Du kan selvfølgelig også kjøpe en ferdig pottet fløyelsblomst, men da går du glipp av halve moroa.
De beste forholdene for en fløyelsblomst
Fløyelsblomsten er rimelig hardfør. Der du må være veldig spesifikk på hvor du planter mange blomster, er det ikke så farlig med fløyelsblomsten. Du kan nemlig fint plassere den både midt i sola og et sted som er halvveis skygget. Et tips er likevel å plassere den der det er mye sol, siden fargene da kommer mer til live.
Selv om fløyelsblomsten ikke bryr seg mye om plassering, velger de fleste å bruke denne rundt andre blomster og gjerne grønnsaker. Det er fordi fløyelsblomsten er kjent for å ha gode egenskaper mot nematoder og andre skadedyr. Noen bruker disse også som en form for gjerde rundt ytterkanten av bed.
Vanning er en viktig del av stellet
Vanning er alltid en viktig del av stellet, spesielt om du skal få fargerike og fine blomster. Fløyelsblomsten tåler faktisk både en hel del vann, samt en periode med tørke. Dette er dermed den perfekte blomsten dersom du ikke alltid er like påpasselig med stellet. Blomsten liker allikevel også å bli jevnlig vannet.
Jevnlig vanning er også det beste dersom du ønsker fargerike blomster. Spesielt i ukene etter du har plantet frøet, er det viktig at du vanner regelmessig for best mulig vekst. Dessuten er det fint å vanne regelmessig også i vekstsesongen, og da spesielt på sommeren når det blir tørt. Fløyelsblomsten bør ikke stå tørr altfor lenge, selv om den tåler det i en periode.
Når kan du forvente blomstring?
Når du har sådd et frø, tar det noen uker før spirer kommer opp fra jorda. Deretter må du vente enda litt til før den vokser seg stor og til slutt blomstrer ut. Kjøper du en fløyelsblomst i dag, må du belage deg på å vente mellom 6 og 9 uker på at den skal blomstre. Planter du den i hagen din, vil den blomstre i månedene juni og juli.
Det finnes tre hovedtyper av fløyelsblomsten i Norge: stor, liten og edel. De kommer i forskjellige farger og med forskjellige egenskaper. Primært er det de varme fargene som oransje og gul som kommer oftest, men det finnes også kremhvite nyanser. Liten fløyelsblomst er for øvrig også spiselig når denne blomstrer.
Topp og knip fløyelsblomst for best mulig resultat
Innenfor gartnerfaget snakker en ofte om beskjæring for å få best mulig resultater. Dette handler om å skjære av døde, skadde og syke greiner blant annet. For fløyelsblomsten holder det med enkel topping og kniping. Da sikrer du at planten holder seg pen og sunn i mange år fremover.
Topping handler om å begrense høyden på planten. Ikke alle planter har godt av å bli så høye. Topper du den, så vokser den seg heller ut i bredden. Vi anbefaler å toppe den til 10 cm. Kniper du av visne blomster, kommer det også nye blomster raskt ut. Dermed kan du nyte flotte og fargerike blomster gjennom hele sommeren.
Bytt potter når jorden er nedbrutt
Du bør bytte potter eller jord i hagen når jorden begynner å bli nedbrutt. Det er begrenset hvor lenge vanlig blomsterjord er effektiv. Når du først kjøper jorden er den godt drenert og full av næring, men ettersom plantene dine spiser av jorden, blir den nedbrutt. Planter trenger fersk og god jord, så det er viktig å bytte på.
Merk at noen fløyelsblomster tåler litt frost, men det er best å unngå. Skal du sette dem ut om sommeren, kan du først gjøre dette i potte. Planter du dem i hagen etter hvert, er det en god praksis å ta dem inn om vinteren igjen. Da sikrer du at de kan overvintre innendørs, før du setter dem ut klare til neste sommer.
God næring er viktig for å få fargerike blomster
God og riktig næring sikrer at din plante vokser seg så sterk som mulig, og da også kommer ut i full blomstring i sesong. Dersom planten din ikke får mange blomster, er det mest sannsynlig mangel på vanning eller næring som er problemet. Oftest er det mangel på næring som er problemet med fløyelsblomsten.
Et tips er å tilsette langtidsvirkende gjødsel med den første blomsterjorden du benytter deg av. Da slipper du å stelle med fløyelsblomsten tritt og ofte i forhold til gjødsel. I vekstsesongen kan det også være lurt å jevnlig tilføre ekstra næring. Du kan derimot se bort ifra gjødsling i løpet av vinteren. La heller planten få hvile denne sesongen.
Noen siste tips til stell av fløyelsblomst
Det finnes over 50 ulike varianter av fløyelsblomsten, og flere av disse selges i Norge. Et tips er å lese nøye på frøpakken du kjøper, eller å spørre gartneren om du lurer på noe. Da slipper du overraskelser rundt høyde, farger og så videre.
Videre er som nevnt liten fløyelsblomst spiselig. Denne brukes gjerne som en krydderplante. Du kan benytte den som tilbehør i salater, samt til å sette farge og dekorere matretter. Det er alltid gøy å kunne bruke blomstene til mer enn bare det estetiske i hagen din.
FAQ
Er fløyelsblomsten flerårig?
Ja, fløyelsblomsten er flerårig. Den kommer altså tilbake hvert år, så sant den ikke skades av for eksempel frost. Vi anbefaler å ta inn fløyelsblomsten, selv om noen typer tåler litt frost.
Er tagetes og fløyelsblomst det samme?
Ja, tagetes erecta er det latinske navnet for det vi kaller fløyelsblomst på norsk.
Kan du overvintre fløyelsblomst?
Ja, det går helt fint å overvintre fløyelsblomsten. Et tips er å sette den på et kjølig soverom, i kjelleren eller lignende sted. Pass bare på at den fortsatt har tilgang på lys.