Flittiglise: Tips om stell og hvordan du oppnår rik blomstring!

Flittiglise er en ekte klassiker i vinduskarmen, og kan by på vakker og frodig blomstring store deler av året om planten stelles godt. Blomstene finnes i utallige farger, og du kan velge mellom både ensfargede og tofargede varianter.

flittiglise planting og stell

Kort om flittig lise

Flittiglise (Impatiens balsamina), også kjent som «flittig lise» eller «lisespringfrø», er en populær inneplante som tilhører springfrøfamilien. Planten har sin naturlige opprinnelse på Salomonøyene og Ny-Guinea, og er dermed nokså eksotisk.

Det som gjør denne stueplanten så spesiell, er at den blomstrer både rikelig og lenge. Planten kjennetegnes av sine fem flate kronblader og en relativt lang spore i midten. Blomstene er typisk skarlagenrøde, men kan også være rosa, hvite eller lilla.

I de fleste tilfeller har blomstene en klar og flott farge, noe som gjør planten til litt av et blikkfang!

Hvordan så flittiglise fra frø?

Flittiglise kan kjøpes som ferdig blomst på de fleste hagesentre, og disse kan du enten beholde i potten de står i eller potte om. Alternativt kan du kjøpe frø av flittiglise og så planten selv.

Dersom du vil så planten, bør du gjøre dette innendørs i perioden februar til april. Før du setter i gang trenger du frø, såjord, en potte og eventuelt et vekstlys. Slik går du frem:

  1. Fyll potten med såjord
  2. Fukt jorden
  3. Så noen frø i potten
  4. Trykk frøene lett ned i jordoverflaten
  5. Plasser potten lyst (frøene er lysspirende)
  6. Sett lyst og svalt etter at frøene spirer (dette tar ca. 10–20 dager)
  7. Topp plantene regelmessig om du ønsker at de skal bli mer kompakte

Stell av flittiglise

Flittiglise er – som navnet antyder – en flittig blomstrer! Planten er heller ikke noe spesielt kravstor. Ønsker du imidlertid rikelig blomstring, er det lurt å gi den litt stell. Her deler vi våre beste stelleråd!

mange flittiglise

Plassering og solforhold

Flittiglise bør få en lys plassering innendørs, men unngå å la planten stå i direkte solstek. Det beste er å gi planten indirekte eller filtrert sollys, og en noe sval plassering.

Du kan også plassere planten utendørs i vår- og sommermånedene, så lenge faren for frost er over. I så fall er det supert om du kan la den stå et sted der det er halvskygge. Planten kan også stå steder der det er skygge mesteparten av dagen.

Jord og gjødsel

Dersom du skal potte om flittiglise, bør du bruke næringsrik og veldrenert jord. Bruk gjerne hagejord eller blomsterjord. Dersom jorden ikke er tilsatt gjødsel fra før, kan du med fordel tilsette litt langtidsvirkende gjødsel ved planting.

Eventuelt kan du tilføre flytende plantegjødsel. Ifølge enkelte er det smart å gi flittiglise gjødsel som inneholder en høyere andel kalium enn nitrogen. Kalium vil nemlig fremme blomstringen, noe som jo er et pluss.

Når det gjelder hyppighet på gjødsling, holder det som regel å gi flittiglise næring én gang ukentlig i perioden april–september. Om vinteren trenger du ikke å gjødsle planten ekstra.

flittiglise

Vanning

Flittiglise setter pris på jevnt fuktig jord, og bør vannes rikelig dersom det er varmt. Vann gjerne hver tredje dag i sommerhalvåret. Men pass på at røttene ikke blir stående i vann. Dette kan du sikre ved å ha lecakuler i bunnen av potten, samt veldrenert jord.

Det er for øvrig viktig at du planter flittiglise i en potte som har hull i bunnen. Røttene kan råtne dersom planten blir stående lenge i vann.

Beskjæring

Flittiglise blomstrer villig og rikelig, og steller du godt med planten kan den blomstre fra vår til høst. Et tips er å knipe eller klippe av visne blomster etter hvert, da dette lar planten bruke mer energi på produksjon av nye knopper.

Dersom planten skulle få stygge blader, kan du gjerne klippe av disse også. Ellers er det greit å vite at du kan oppnå en mer buskete vekst ved å toppe planten innimellom.

Er flittiglise flerårig?

I Norge benyttes flittiglise stort sett som en ettårig sommerblomst. Planten er imidlertid flerårig i utgangspunktet, men dette krever at planten har velegnede forhold i vintermånedene.

Planten tåler ikke frost, noe som skyldes at den ikke er vinterherdig. Ønsker du planter som kommer tilbake år etter år utendørs, kan du vurdere stauder som alunrot, asters, enghumleblom eller blodstorkenebb.

fin flittiglise

Kan flittiglise overvintre inne?

Ja! Dersom du har hatt flittiglise ute i sommermånedene, kan du ta planten inn om du ønsker å overvintre den.

Husk på at vintermånedene er mørke i Norge, og at dette også påvirker mengden dagslys innendørs. Står planten varmt og uten tilstrekkelig lys, vil dette føre til en slapp og lang plante.

Overvintring bør helst skje i et rom (eller en bod/garasje) som holder 8–10 grader, og som er relativt lyst. Sett gjerne planten i en litt kjølig vinduskarm i vintermånedene. Om våren, når faren for frost er over, kan du sette flittiglise utendørs igjen!

Hvor stor blir flittiglise?

Flittiglise blir ikke spesielt stor. Som regel når planten en høyde på omkring 25–30 cm, noe som gjør den til en super potteplante i vinduskarmer og på hyller. Selve blomstene blir normalt sett rundt 4 til 5 cm store i diameter.

Siden planten ikke blir så stor, trenger den heller ikke en spesielt stor potte. Pass likevel på at røttene ikke blir stående for trangt, da dette kan hemme veksten.

flittiglise lilla

Tips: Plant flittig lise sammen med andre planter i krukker

Flittiglise er fin for seg selv, men kan også plantes sammen med andre blomster. Samplantinger kan være skikkelig dekorative, for eksempel i en krukke ved inngangspartiet. Helst bør du plante flittiglise sammen med andre planter som trives i halvskygge.

Et tips er å plante flittiglise sammen med for eksempel eføy. Dette er en helt grønn plante som kan stå der det er en del skygge, og utgjør en flott kontrast til blomstene.

Nyt flittiglise både inne og ute!

Flittiglise er en blomstrende plante som kan bidra til et hyggelig inne- eller utemiljø. Om sommeren kan planten gjerne stå utendørs, men om vinteren overlever den kun innendørs. Enten du ønsker å ha blomsten inne eller ute, kan du forvente et hav av vakre blomster.

For mange vekker flittiglise minner fra barndommen. Kanskje dette er en av blomstene bestemor hadde i vinduskarmen? Planten har lange tradisjoner i Norge, og er like fin nå som den var i gamle dager.

Kjøper du flittiglise sent på vinteren eller tidlig på våren, kan du gi planten en god start på tilværelsen innendørs. Men husk – du kan også så planten selv.

Har du erfaring med stell eller planting av flittiglise? Del gjerne dine tips i kommentarfeltet!

Ofte stilte spørsmål

Hvordan stelle flittiglise?

Du steller flittiglise best ved å gi planten en lys plassering uten for mye direkte sol, og ved å holde jorden jevnt fuktig. Knip gjerne av visne blomster for å fremme ny blomstring.

Hvordan overvintre flittig lise?

Du kan overvintre flittiglise innendørs et svalt og lyst sted. Husk at planten ikke tåler frost, og at den ikke kan overleve vinteren utendørs i Norge.

Når kan flittiglise plantes ut?

Flittiglise kan plantes ut så snart faren for frost er over. Dette vil som regel være i midten av eller i slutten av mai de fleste steder i landet.

Legg igjen en kommentar