Fjerne Ugress? Her Er De Beste 6 Rådene !

Like sikkert som at fuglene begynner å kvitre og at staudene titter frem, er det at ugresset melder sin ankomst. Når løvetann, kveke og skvallerkål dukker uønsket opp i bed, helleganger og grus, finnes det heldigvis flere måter å fjerne vekstene på.

Så, hvilken metode er egentlig mest effektiv? Her ser vi nærmere på hvordan du kan fjerne ugress!

damer som fjerner ugress sammen og er fornøyd

Ulike metoder for ugressfjerning

Det finnes mange forskjellige metoder å velge mellom når du skal fjerne ugress. Fra god gammeldags luking, til kjerringråd, kommersielle ugressprodukter og vitenskapelig effektive metoder – valgmulighetene er nærmest uendelige.

La oss se nærmere på de vanligste metodene.

Luking med hender og redskap

Luking er den kanskje eldste og mest kjente formen for ugressfjerning, og innebærer at du fjerner ugresset manuelt for hånd eller med redskaper. Som regel vil man dra ugresset opp med roten, for å forhindre at det spretter opp på nytt.

Hvorvidt luking er effektivt, avhenger av ugresstype og mengde. Luking er først og fremst effektivt mot frøugress – som syre, kamille eller vassarve. Denne type ugress sprer seg med frø, og du kan derfor unngå at ugresset formerer seg ved å fjerne det tidlig i sesongen.

Dersom du har rotugress som skvallerkål, er dette som regel vanskeligere å bli kvitt. Forsøk å dra opp planten med hele roten (du må grave dypt!), og dekk deretter over med duk eller andre barrierer.

PS! Når du skal luke ugress kan det være nyttig å ha å bruke redskaper som ugresshakke, skyffel, spade eller en dedikert ugressfjerner.

Eddikvann

Det er også populært å fjerne ugress med eddikvann. Vi har tidligere forklart hvordan du bruker eddik mot ugress. Sjekk gjerne ut denne om du vil vite hvordan du går frem. Eddikvann lar deg fjerne ugress på en effektiv og enkel måte, og er dessuten økonomisk.

Denne metoden er spesielt effektiv mot frøugress som vokser på asfalt, grus og mellom steinheller. Husk at eddikvannet også kan ta knekken på planter du ønsker å ha, dersom du er litt uforsiktig med sprayflasken.

en mann som fjerner ugress

Gressklipper

Med en gressklipper kan du fjerne ugress på kort sikt, noe som kan være en kjapp og grei løsning. Husk likevel på at ugresset raskt vokser opp igjen, enten det er løvetann eller annet ugress. Dette skyldes at røttene til planten forblir i jorden.

Kokende vann

Dersom du ønsker å fjerne ugress på en miljøvennlig, billig og enkel måte, er kokende varmt vann et godt alternativ. Du heller da vannet (for eksempel fra en vannkoker) direkte på ugresset. Kokende vann ødelegger plantecellene, og ugresset vil visne bort i løpet av kort tid.

Kokende vann er i likhet med eddikvann best å benytte på ugress som vokser i begrensede områder – som på grusstier eller helleganger.

Salt

Et kjent kjerringråd er å strø salt på ugresset. Saltet vil trekke vann ut av planten slik at den etter hvert dør.

Vi har ikke erfaring med denne metoden selv, og vet at enkelte fraråder saltbruk. Saltet kan nemlig trekke ned i jordsmonnet og forårsake skade på mikroorganismene som lever der.

Ugressbrenner eller varmluftpistol

Dersom du ønsker å fjerne ugress med stor presisjon, kan en ugressbrenner være løsningen. Det finnes egne ugressbrennere å få kjøpt i butikk, men du kan også bruke en varmluftpistol.

Bruk brenneren eller varmluftpistolen tett mot ugresset som skal bekjempes, og vær obs på brannfare. Som regel trenger du ikke å svi bort hele planten. Når varmen gjør at planten kollapser, kan du gå videre til neste.

dame som fjerner ugress

Dersom ugresset vokser tett opp mot planter du ønsker å beholde, kan du beskytte sistnevnte med en glassbeholder eller lignende.

Skal du ha en ugressbrenner, kan du regne med at det koster litt. Fjerning av ugress med varme benyttes kanskje først og fremst av profesjonelle gartnere.

Jordfreser

Skulle det være behov for å fjerne ugress over større arealer, kan en jordfreser være et effektivt hjelpemiddel. Jordfresere benyttes hyppig innen landbruk, og kan ta rive opp ugress mellom åkerrader med avlinger.

Det er først og fremst vanlig å bruke jordfreser ved fjerning av frøugress tidlig i sesongen.

Produkter mot ugress kjøpt i butikk

Har du prøvd alt annet uten særlig suksess, kan det være lett å ty til ugressmidler. Det finnes en rekke produkter mot ugress som fås kjøpt på hagesentre og andre butikker. Roundup, Keeper L, Finalsan Spray mot ugress og Trim Plenrens er bare noen av produktene som selges.

Kjemiske ugressmidler kan være veldig effektive, men kan også inneholde stoffer som ikke er så bra for miljøet. Dette gjelder nok ikke alle produkter, så det bør være mulig å finne midler som er både effektive og trygge i bruk.

fjerning av masse ugress

Finn ut hva slags ugress du har

Som du kanskje skjønner, finnes det mange ugressmidler å velge mellom. Hva som passer best å bruke i ditt tilfelle, avhenger i stor grad av ugresstype. Vi skiller vanligvis mellom frøugress og rotugress.

Frøugress er ugress som sprer seg via frø og som dør etter blomstring (kan være både ett- og toårige). Denne ugresstypen er som regel langt enklere å bli kvitt enn rotugresset, som sprer seg via dype rotsystemer eller stengler under jorden.

Er det snakk om rotugress, er det som regel nødvendig å ty til kjemiske midler eller luking og oppgraving av røtter.

Eksempler på frøugress:

 • Løvetann (har ofte et godt utviklet rotsystem selv om det er frøugress)
 • Åkersnelle
 • Åkervindel
 • Krypsoleie
 • Balderblå

Eksempler på rotugress:

 • Kveke
 • Tistler (inkludert åkertistel)
 • Skvallerkål
 • Kjempeturt
 • Brennesle
 • Burot
 • Geitrams
 • Hestehov

Gå til krig mot ugresset – eller la det stå

Ugressbekjempelse kan gjøres på mange måter. Hvilken metode som passer best for deg, avhenger av både budsjett, ugresstype og hvor mye tid du er villig til å bruke.

Husk også på at ugress kan gjøre nytte for seg. Noen varianter er spiselige, mens andre er dekorative eller bra for pollinerende insekter. Sånn sett er det kanskje ingen krise med litt løvetann på plenen?

FAQ

Hvordan bli kvitt ugress på grus?

Ugress på grus kan for eksempel fjernes ved hjelp av eddikvann, kokende vann eller en ugressbrenner.

Hvordan bli kvitt ugress på grus?

Ugress på grus kan for eksempel fjernes ved hjelp av eddikvann, kokende vann eller en ugressbrenner.

Hva er det beste ugressmiddelet?

Det avhenger av ugresstype. Er det snakk om frøugress, kan eddikvann eller brenning være effektivt. Ved rotugress bør du luke og få opp mest mulig av røttene.

Legg igjen en kommentar