Fjerne kløver i plen? Slik Får Du En Gressplen Fri For Ugress!

Både rødkløver og hvitkløver kan være veldig søte og dekorative, og har dessuten spiselige blader. Samtidig er det kanskje ikke ønskelig å ha en gressplen med andre vekster enn nettopp gress. Heldigvis er det fullt mulig å fjerne kløver i plenen.

Her er våre beste tips!

dame som Fjerner kløver i plen

Hvordan fjerne kløver fra plenen?

Kløver er kjent for å ha et dypere rotsystem enn gress, og vil derfor kunne utkonkurrere gresset der den etablerer seg. Samtidig er kløver en nokså seiglivet plante, og det gjelder derfor å finne de riktige metodene om veksten skal fjernes.

Gjødsling med ammoniumsulfat

Dersom du har en plen med mye kløver, kan det være verdt å forsøke gjødsling med ammoniumsulfat. Årsaken til dette er at gress og kløver har noe ulike næringsbehov, noe som betyr at du kan få kløveren til å trives dårligere.

Jorden vil få en lavere pH-verdi og bli sur, noe som fører til at kløveren ikke lykkes like godt med næringsopptak som tidligere.

Siden gjødsel med ammoniumsulfat inneholder nitrogen, sikrer dette at veksten av gress kan fortsette. Innimellom kan man likevel oppleve at også plenen blir litt «slapp» etter å kun ha gjødslet med denne type gjødsel.

Men ved å tilføre litt ordinært hagegjødsel i etterkant, vil som regel gresset kvikne til igjen. Samtidig vil kløveren som regel være såpass svekket at den etter hvert forsvinner.

Luking av kløver

Det er også mulig å forsøke å luke kløveren bort. Problemet er at kløver ofte vokser veldig spredt, noe som kan bety at du må luke opp store deler av plenen. Siden røttene strekker seg nokså dypt ned i jorden, må du også belage deg på å erstatte store mengder jord.

Luking er altså et alternativ, men kan være både tidkrevende og tungvint akkurat når det gjelder kløver i gressplen.

Gressklipper

Et alternativ til å fjerne kløver i plen, er å gjøre den minst mulig synlig. Ved å gå over plenen med en gressklipper i ny og ne, vil du kunne sørge for at den holder seg grønn og pen.

Kløveren vil imidlertid vokse opp igjen relativt fort, så denne behandlingen må kanskje gjentas ganske ofte.

maleri av jente som fjerner kløver i plenen

Fungerer kjemiske ugressmidler mot kløver?

Kjemiske ugressmidler fungerer dårlig mot kløver, og vil ikke ha samme effekt som det har på for eksempel løvetann. Skal du lykkes med ugressmidler mot kløver, vil du sannsynligvis måtte gjenta behandlingen mange ganger før veksten eventuelt bukker under.

Vi vil derfor fraråde kjemiske ugressmidler til dette formålet. Det beste vil nok være å fjerne kløver ved hjelp av målrettet gjødsling med ammoniumsulfat over tid.

Skal du først bruke et middel mot kløver, finnes det likevel noen produkter som visstnok skal hjelpe. Trim plenrens skal ifølge enkelte skade kløveren, samtidig som gresset ikke tar skade. Vi har imidlertid ikke forsøkt dette selv, og er usikker på om det faktisk har noe for seg.

Gode grunner til å ikke fjerne kløver fra plen

Hvorvidt man skal betrakte kløver som ugress eller ikke er opp til hver enkelt. Ugress er kort og godt de vekstene du ikke ønsker å ha i hagen. Når det er sagt, er det mange som faktisk vil ha kløver i hagen.

Mange sår kløver i hagen frivillig, da blomsten kan by på mange fordeler. Her er noen av de viktigste:

Bra for pollinerende insekter

Både alsike-, rød- og hvitkløver produserer pollen som utgjør viktig næring for pollinerende insekter. Ifølge studier har bestanden av insekter blitt redusert med 75 % de siste 30 årene, og pollinerende insekter som humler og bier blir stadig færre.

Dersom du lar kløveren være i plenen din, kan du bidra til at mange av insektene våre får maten de trenger.

mann som Fjerner kløver i plen

Kløver gjødsler plenen din

Kløver, og da særlig hvitkløver, er en vekst som har evnen til å fiksere nitrogen fra luften. Av den grunn vil kløver ha et symbiotisk forhold med nitrogenfikserende bakterier, noe som tilfører viktig næring i jorden.

Du trenger derfor ikke å gjødsle plenen like mye dersom det vokser kløver der, siden jorden allerede er næringsrik. 

Plenen blir grønnere

Kløver har flott, grønt bladverk. Dersom du klipper plenen vil som regel bladene til kløveren bli værende igjen, siden de er forholdsvis lave. Siden kløver også tåler tørke nokså godt, vil den bidra til at plenen ser grønn og fin ut selv om du ikke har vannet gresset nok.

I mange tilfeller vil faktisk en plen med kløver være enda grønnere og finere enn en plen med kun gress.

Noe «ugress» er bra å ha!

Enten du sliter med løvetann, engkarse, tusenfryd, vårkål, hestehov eller kløver i plenen, finnes det gode grunner til å la blomstene stå til de er ferdig avblomstret. I enkelte botaniske hager har gartnere de siste årene valgt å ikke klippe gresset.

Ved å la de ulike blomstene stå, tilrettelegger man for et større mangfold av insekter og småkryp. Husk at ulike blomster ofte pollineres av ulike insekter. Kløver er en favoritt for noen bier, mens andre foretrekker andre blomster.

Samtidig har kløver spiselige blader, og nydelige blomster som kan brukes til å dekorere desserter og kaker med.

Før du velger å fjerne kløver eller andre blomster fra gressplenen din, kan det være greit å ha dette i bakhodet. Samtidig er det ingen tvil om at ville sommerblomster kan være veldig dekorative. Tenk å ha sin egen blomstereng i hagen?

FAQ

Hvorfor er det så mye kløver i plenen?

Dersom du har mye kløver i plenen skyldes dette som regel at forholdene ligger til rette. Kløver vokser i hele Norge, og vil fort vokse frem igjen etter at den klippes ned.

Hvordan bli kvitt løvetann i hagen?

Løvetann kan lukes bort med en løvetannklo eller ugressfjerner, der du drar opp hele roten. Du kan også bruke eddikvann, kokende vann, ugressmidler eller en ugressbrenner.

Når skal man ha på plenrens?

Du kan bruke plenrens hele sesongen. Middelet vil imidlertid virke best mens ugresset er i vekst. Skal du bli kvitt løvetann, bør du bruke plenrens når planten er i knopp.

Legg igjen en kommentar