Fikentre – De Beste Tipsene for Dyrking

Fikentre

Fikentre har med sitt rike historiske bakteppe og fortryllende frukter begeistret mennesker i århundrer. Det er et tre som er fullt av myter, symbolikk og ikke minst nytelse i matveien. Fra sivilisasjoner i antikken og til moderne hager, har fikentre vært populære. Det er flere grunner til det. Treet ser fint ut, er lett å ta vare på, og frukten smaker fantastisk!

Fikentre er ett av de mest populære trærne å dyrke i potter i Norge. Disse er lette i stell, og frukten smaker godt. Dessuten ser trærne flotte ut, så de er et fint tilskudd til dekoret i hjemmet. I denne artikkelen skal vi først kort utforske fikentreet gjennom historien. Deretter gir vi deg noen morsomme fakta, før vi ser på dyrking og stell av dette unike treet.

Et tre som er viktig i historien

kan-fikentre-stå-ute

Fikentreet har en fengslende historie som strekker seg tilbake til antikken. Fiken ble for første gang nevnt i den sumeriske teksten fra rundt 2500 f.Kr.. Da var fiken allerede kjent som en viktig matkilde i oldtiden. Tidlige sivilisasjoner, slik som egyptere, grekere og romere, dyrket fikentrær og benyttet fruktene både som næring og som et religiøst element.

Blant annet er fikentreet ofte nevnt i Bibelen og andre religiøse tekster. Dette er ikke bare et hvilket som helst tre. Historien har et langt bakteppe som ikke får plass i denne artikkelen.

Fire interessante fakta om fikentreet

Før vi ser på dyrking og stell av fikentre, skal vi se på fire interessante fakta om treet. I tillegg til historien bak, er det nemlig flere interessante ting du bør vite om ditt neste tre.

  1. Blomster inne i frukten: Fikener er faktisk ikke «frukt» i tradisjonell forstand. De er en type «invertert blomst» som utvikler seg på innsiden av en hul struktur. Den delen vi spiser er egentlig en samling av små blomster.
  2. Historisk betydning: Fikentreet er nevnt i mange religiøse tekster og mytologier. I Bibelen dekket Adam og Eva sine nakne kropper med fikenblader, og Buddha ble opplyst under et fikentre.
  3. Flerfoldig bruk: Bortsett fra å være en deilig frukt, har fiken også blitt brukt som søtningsmiddel, medisin og til og med som fargestoff.
  4. Larven og pollinatoren: Fikentreet har en unik symbiose med en spesiell type veps som pollinerer blomstene inne i frukten. Disse vepsene kaster sine vinger for å komme seg inn i fikenen, og de bidrar dermed til pollineringen.

Et annet eksotisk frukttre er sitrontreet. Dette treet kan være et fint tilskudd i frukttresamlingen ute i hagen, drivhuset eller innendørs. Vil du vite mer om hvordan du mestrer denne planten kan du lese om sitrontre her!

Dyrking og stell av fikentre

Stell-av-fikentre

Én av de tingene sivilisasjoner før oss har likt så godt med fikentreet, er at det er lett å ta vare på. Allikevel krever det litt arbeid her og der for å lykkes. Nedenfor går vi gjennom de viktigste punktene for dyrking og stell av fikentre.

Planting

Hvis du ønsker å dyrke fikentrær i Norge, må du gjøre dette i store potter. Disse skal gi nok plass til røttene for å vokse, samt isolasjon for å beskytte mot kulde. Dette gjør det også mulig å flytte trærne innendørs om vinteren når kulden setter inn. Du kan ikke la et fikentre stå utendørs om vinteren i Norge.

Grav et plantehull som er dobbelt så bredt som rotsystemet til fikentreet, men bare så dypt som rotsystemet. Dette vil gi røttene nok plass til å spre seg og vokse. Tilfør jorden i hullet noe kompost eller godt nedbrutt gjødsel for å forbedre næringsinnholdet og dreneringsevnen.

Plassering

Fikentrær trives i solrike områder, og det er spesielt viktig når de dyrkes i potter. Velg et sted der treet vil få minst 6-8 timer med direkte sollys hver dag. Plasseringen bør være slik at treet kan dra nytte av den varme solen, spesielt i kjøligere klimaer.

Selv om fikentrær kan tåle varme temperaturer, kan de være sensitive for kulde, spesielt når de dyrkes i potter. Unngå områder som blir utsatt for kald trekk eller lave temperaturer, spesielt om vinteren. Hvis du bor i et område med kalde vintre, bør du vurdere å flytte potten innendørs eller til et beskyttet område når temperaturen synker.

Fikentre-plassering

Gjødsling

Før du begynner å gjødsle, er det viktig å forstå de spesifikke næringsstoffene fikentrær trenger. Generelt trenger fikentrær tre hovednæringsstoffer: nitrogen (N), fosfor (P) og kalium (K). Nitrogen støtter bladvekst og generell helse, fosfor er viktig for blomstring og fruktsetting, mens kalium hjelper til med å opprettholde immunsystemet og motstå stress.

Gjødsle fikentreet om våren, vanligvis i begynnelsen av vekstsesongen. Når du velger gjødsel for fikentreet, bør du se etter en balansert gjødsel som inneholder alle de nødvendige næringsstoffene i riktig forhold. Følg produsentens anbefalte mengde og hyppighet for påføring. Overgjødsling kan være like skadelig som undergjødsling.

Vanning

Fikentrær er relativt tørketolerante, men de trenger regelmessig vanning for å trives. Det er spesielt viktig å opprettholde tilstrekkelig fuktighet under vekstsesongen når trærne utvikler blader, blomster og frukt. Før du bestemmer deg for å vanne, er det en god praksis å sjekke jordfuktigheten. Stikk en finger eller en fuktighetsmåler i jorden omtrent 5 cm ned.

Selv om det er viktig å holde jorden fuktig, er det like viktig å unngå å overvanne. Overvanning kan føre til råte i røttene og andre problemer. Den beste tiden å vanne fikentrær, er tidlig om morgenen eller sen ettermiddag. Dette er når temperaturene er kjøligere, og mindre vann vil fordampe raskt.

beskjære-fikentre

Beskjæring

Den beste tiden å beskjære fikentrær er om våren. Dette er når treet begynner å sette nye skudd og er i aktiv vekst. Unngå å beskjære om høsten eller tidlig på vinteren, da dette kan føre til at nye skudd ikke herder ordentlig før hvilen på vinteren. Bruk skarpe og rene beskjæringssakser for å minimere traumer på grenene.

Start beskjæringen ved å fjerne eventuelle døde, syke eller skadde grener. Disse kan være invitasjoner for skadedyr og sykdommer, så det er viktig å kvitte seg med dem for å opprettholde treets helse. Beskjæring gir deg muligheten til å forme fikentreet etter din preferanse. Hvis du ønsker et mer kompakt tre, kan du beskjære det slik.

Kan fikentre dyrkes utendørs i Norge?

kan-fikentre-dyrkes-utendørs-i-norge

Fikentrær kan faktisk dyrkes utendørs i Norge, selv om det kan være en utfordring grunnet det kalde klimaet. Mange fikentrær trives best i varmere klima, men det er noen varianter som kan overleve, og til og med produsere frukt i Norges tempererte klima. Velg varianter som er mer tilpasset kjøligere klima og kortere vekstsesonger.

Velg en solrik og skjermet plassering som kan hjelpe treet å absorbere mest mulig varme og lys. Vinteren er den største utfordringen for dyrking av fikentrær i Norge. Du må ta ekstra tiltak for å beskytte trærne mot kulde. Dette kan inkludere å pakke trærne i isolerende materiale. Bor du i områder med ekstra kalde vintre, kan du vurdere å dyrke fikentrær i potter.

Ofte stilte spørsmål

Hvilke fikentrær er mer tilpasset kjøligere klima?

Noen varianter som trives bedre i kjøligere klima inkluderer «Brown Turkey», «Chicago Hardy», og «Petite Negra». Vi anbefaler spesielt en av disse dersom du skal plante ditt fikentre utendørs.

Hva koster et fikentre?

Prisen på et fikentre kan variere avhengig av flere faktorer, inkludert variant, størrelse, alder og leverandør. Generelt sett kan prisene variere fra omtrent 200 kroner for mindre trær til flere tusen kroner for større og mer etablerte trær.

Legg igjen en kommentar