Ferskentre guide til planting og stell

Ferskentre er et velkjent tre her hjemme i Norge som tilhører rosefamilien. Med sin delikate, saftige frukt og frodige, grønne løvverk, er ferskentreet et populært valg både i vanlige hager og blant bønder over hele verden. For å dyrke sunne og produktive ferskentrær, er det viktig å forstå riktig planting og stell. Da sikrer du deg også gode ferskener.

Mange nordmenn ønsker seg et frukttre i hagen. Det både ser bra ut, og ikke minst gir gode frukter – så sant en tar godt vare på det. Blant trærne som er mest populære, finner vi ferskentre. Denne guiden vil veilede deg gjennom trinnene for å dyrke et blomstrende ferskentre i hagen din. Så les videre dersom du ønsker et flott frukttre!

Ferskentre-med-frukt

Planting av ferskentre

Uten riktig planting, vil ikke et tre kunne lykkes. Her er det viktig å velge riktig plassering, jord og ikke minst en god plante (eller frø). Se våre tips til planting av ferskentre nedenfor.

Velg riktig sted

For å sikre at ferskentreet trives og gir rikelig med frukt, er det avgjørende å velge det riktige stedet for planting. Ferskentrær elsker sollys, så finn en plass i hagen din som mottar minst 6-8 timer med direkte sollys daglig.

Unngå steder som er utsatt for sterk vind, da dette kan skade de skjøre grenene. I tillegg er det viktig å sørge for at jorden har god drenering for å unngå at vann blir stående rundt røttene.

Forbered jorden

Forberedelse av jorden er en nøkkelprosess for å gi ferskentreet en god start på livet i hagen din. Ferskentrær trives best i litt sur jord med en pH-verdi på 6,0-6,5. Før planting, test jorden i området der treet skal plantes.

Juster pH-verdien om nødvendig ved å tilføre organisk materiale, slik som kompost. Grav et hull som er dobbelt så stort som rotsystemet til frøplanten. På den måten gir du røttene nok plass til å spre seg.

Velg sunne frøplanter

Når du skal kjøpe frøplanter, bør du være nøye med å velge sunne og sterke planter. Se etter frøplanter med et godt utviklet rotsystem, fri for synlige skader eller sykdommer. Kjøp frøplanter fra pålitelige gartnerier.

De har ofte et bredt utvalg av sunne frøplanter å velge mellom. Velg også en ferskenvariant som passer til klimaet i ditt område for å øke sjansene for suksess. Her er det lov å spørre på gartneriet om noen ekstra råd spesifikt for din plante også.

ferskentre

Stell av ferskentre

Når plantingen er ferdig, kan du ikke bare la et ferskentre stå for seg selv. Da vil det, spesielt her i Norge, dø ganske så raskt. Du bør vanne, beskjære og gi litt ekstra næring til treet ditt for å få det til å leve og bære gode frukter.

Slik vanner du ferskentreet

Vanning er en kritisk del av stellet for ferskentrær. Disse trærne trenger vanligvis mye vann, spesielt i de varme sommermånedene. Vann treet regelmessig, spesielt hvis det ikke regner. Unngå imidlertid å overvanne. Dette kan føre til råte i røttene.

En tommelfingerregel er å vanne dypt, men sjeldent. Det beste tidspunktet å vanne, er om morgenen. Slik får fuktigheten tid til å tørke opp før kvelden, og dermed reduseres risikoen for soppsykdommer.

Beskjæring er viktig for økt antall frukt

Beskjæring er en viktig del av stellet for ferskentrær. Det bidrar til å sikre god luftsirkulasjon og sollys til alle deler av treet. Gjør beskjæring om våren før det begynner å blomstre. Fjern døde, syke eller skadede grener, og tynn ut treet for å forhindre tett vekst.

Dette vil også bidra til å fremme mer frukt og vekst. Vær imidlertid forsiktig med beskjæring om høsten. Dette kan stimulere ny vekst med én gang, som så kan være mer utsatt for frostskader om vinteren. Ny vekst er gjerne mer sårbar enn eldre vekst.

Gjødsling gjør alltid susen

Ferskentrær nyter godt av regelmessig gjødsling. Dette sikrer sunn vekst og rikelig med fruktproduksjon. Bruk balansert gjødsel med en høy andel kalium (K) for å oppmuntre til blomstring og frukt.

Påfør gjødsel om våren når ny vekst begynner å vise seg, og igjen om sommeren. Unngå å gjødsle sent på sommeren. Dette kan stimulere ny vekst som kan være mer utsatt for kulde om vinteren. Overgjødsling bør også unngås. Dette kan føre til overdreven vekst på bekostning av frukt.

ferskentre-frost

Hva koster et ferskentre?

Prisen på et ferskentre kan variere avhengig av flere faktorer. For eksempel spiller tresort, størrelse, alder og hvor du kjøper det alle inn på prisen.

  • Tresort: Det finnes ulike varianter av ferskentrær. Prisen kan variere avhengig av hvilken sort du velger. Noen varianter kan være mer ettertraktede enn andre, noe som kan påvirke prisen.
  • Størrelse og alder: Prisen på et ferskentre vil ofte avhenge av størrelsen og alderen på treet. Større og eldre trær er vanligvis dyrere enn mindre og yngre trær. De kan derimot raskere gi frukt og ser bedre ut i hagen.
  • Kjøpssted: Hvor du kjøper treet, kan også påvirke prisen. Prisene kan variere mellom hagesentre, gartnerier, planteskoler og plantesider på nett. Det kan være lurt å sjekke flere steder for å få en ide om prisdifferansene.

Som et grovt estimat, kan prisen på et ferskentre variere fra noen hundre til flere tusen kroner. Det beste er å undersøke lokale hagesentre og gartnerier i ditt område for å få nøyaktige priser. Da kan du finne et tre som passer til ditt budsjett og behov.

Kan du dyrke ferskentre i potte?

Det er fullt mulig å dyrke ferskentre i potte. Det er spesielt gunstig hvis du har begrenset plass eller bor i et område med kaldt klima. Da kan det være nødvendig å flytte treet innendørs om vinteren for å beskytte det mot frostskader. Dersom du skal dyrke innendørs, må du fortsatt følge rådene som er nevnt tidligere i denne artikkelen.

Merk også at du bør kjøpe en relativt stor potte. En diameter på 50-60 cm er greit å starte med, og så kan du oppgradere ved behov. Plasser potten et sted den får mye lys, og ta den gjerne med ut sommeren. Forsikre deg om at potten har dreneringshull i bunnen, og sett den gjerne på en skål. Tøm skålen med jevne mellomrom, så planten ikke står i vann.

Dyrking av et ferskentre i potte kan være en flott løsning for de med begrenset plass. Det krever derimot litt ekstra kjærlighet og oppmerksomhet, sammenlignet med de som dyrkes i hagen. Med riktig stell kan du likevel glede deg over de deilige ferskenene rett fra ditt eget ferskentre, selv om det er i en potte.

Plant treet og smør deg med tålmodighet

Husk at tålmodighet og omsorg er nøkkelen til suksess når du dyrker ferskentre. Trærne tar tid å etablere seg og bære frukt. Med riktig stell og oppmerksomhet, vil du kunne nyte en rik innhøsting av ferskener i årene som kommer. Det er primært fire ting du bør holde deg til.

  • Plant din foretrukne sort i god jord
  • Beskjær og gjødsle om våren
  • Vann jevnlig gjennom sommeren
  • Beskytt mot skadedyr og frost om vinteren

Følger du disse rådene, vil du holde ferskentreene dine sunne og produktive.

Legg igjen en kommentar