Eukalyptus – tips, råd og stell

Eukalyptus er en mangfoldig og imponerende planteart som tilhører myrtfamilien. Den er kjent for sine duftende blader og mange bruksområder. Planten kan brukes blant annet til medisinske formål og som dekor i hjemmet. Eukalyptus hører hjemme i Australia, men har de senere årene funnet veien til hager og hjem over hele verden.

eukalyptus

Ønsker du å dyrke en eukalyptus i ditt hjem? Da er du ikke alene. I tillegg til hvor fin denne planten er, har den også flere bruksområder, blant annet som medisin. Denne artikkelen tar deg med inn i eukalyptusens verden. Vi gir deg nyttige tips og råd til stell, slik at du kan dyrke og ta vare på denne bemerkelsesverdige planten.

Kort om eukalyptus

Eukalyptus-treet er kjent for sin karakteristiske bark og aroma. Det finnes mer enn 700 forskjellige arter av eukalyptus, og mange av dem trives i ulike klima og jordtyper. Bladene er rike på oljer som gir dem den karakteristiske duften. Disse er ofte brukt til å ekstrahere eteriske oljer med en rekke fordeler.

Planten er blitt meget verdifull grunnet disse oljene. Du har helt sikkert sett diverse hudpleieprodukter som inneholder eukalyptus. Selv om du nok ikke skal produsere slike, får du fortsatt den gode duften av eukalyptus i hjemmet, om du dyrker denne planten der.

Dyrking av eukalyptus

Å dyrke eukalyptus kan være en givende opplevelse. Det kreves derimot litt omsorg og oppmerksomhet for å sikre at planten trives. Bekymre deg derimot ikke! Stell av eukalyptus er på ingen måte vanskelig. Det er bare viktig at du følger stegene nevnt nedenfor og tar vare på planten på best mulig måte.

stor eukalyptus

Velg riktig art

Før du begynner å plante eukalyptus, må du undersøke hvilke arter som er mest egnet for klimaet i Norge. Noen arter trives bedre i varme, tørre områder, mens andre foretrekker fuktigere klima. Plantene du finner på gartneriet her i Norge vil klare seg i norske klimaer.

Vær derimot obs på at noen av plantene som selges der gjerne bare skal stå innendørs. Det er vanligst å ha eukalyptus som en potteplante innendørs. Det er fordi planten som nevnt kommer fra varmere klimaer.

Plassering

Eukalyptus trives best i godt drenert jord og i områder med mye sollys. Velg en solrik plass i hagen din for å gi planten det nødvendige lyset. Dersom du skal plante eukalyptus i potte, kan du selvfølgelig også ha denne innendørs.

Planter du eukalyptus innendørs, er det lurest å sette denne i vinduskarmen. Selv på de lyseste dagene, rekker gjerne ikke solen så veldig langt inn i stua hele dagen. Derfor anbefaler vi å sette planten i et vindu, og da helst et som er sydvendt.

enkel eukalyptus

Jordvalg

Forbered jorden ved å tilføre organisk materiale som kompost eller godt råtnet gjødsel. Dette vil forbedre jordstrukturen og næringsinnholdet. Ønsker du å gjøre det enklere for deg selv, kan du kjøpe vanlig plantejord hos gartneren.

Du kan selvfølgelig også kjøpe en eukalyptus som er ferdigplantet. Uansett hva du velger å gjøre, er det viktig at du ompotter planten, dersom du planter den i potte. Over tid vil nemlig jorden som planten står i bli gammel og miste næringsverdi. Da skal du sette eukalyptus i en ny potte med ny jord.

Planting

Plant eukalyptus på våren eller tidlig på sommeren, når temperaturene begynner å stige. Grav et hull som er dobbelt så bredt som rothetten, men ikke dypere. Plasser planten i hullet, og fyll det forsiktig med jord.

Det er viktig at du dytter jorden inn mot røttene. Disse tar opp all næring i planten. Om ikke røttene får direkte tilgang på næring, vil ikke planten vokse noe særlig godt heller. Vær derfor ekstra påpasselig med dette når du planter.

Vanning

Vann planten regelmessig, spesielt i begynnelsen mens den etablerer seg. Eukalyptus trives best når jorden er fuktig, men ikke konstant våt. Forsikre deg altså om at du ikke lar den stå i vann, da den faktisk kan råtne og dø ut om dette skjer.

Den enkleste måten å se om den trenger vann på, er å stikke fingeren i jorda. Om det er vått i jorda, har den nok å drikke av. Men om det er helt tørt, bør du vurdere å vanne den snart igjen.

eukalyptus på benk

Stell av eukalyptus

For å holde eukalyptusplanten sunn og vakker, er det viktig å gi den riktig stell. Dette er ikke en plante som du bare setter i jorda og lar vokse. Den er enkel å ta vare på, men krever litt stell, som nevnt nedenfor.

  • Beskjæring: Eukalyptus kan bli en stor busk eller et tre, avhengig av arten. For å oppmuntre til sunn vekst og en god form, beskjærer du planten regelmessig. Fjern døde eller syke grener for å forhindre spredning av skadedyr og sykdommer.
  • Gjødsling: Påfør en balansert gjødsel om våren for å gi planten den nødvendige næringen for vekst. Følg anvisningene på gjødselpakken for riktig dosering.
  • Pass på vann: Eukalyptus tåler ikke å stå stille i vann over tid. Sørg for at jorden har god drenering for å unngå at røttene råtner. Planter du i en potte, bør du kjøpe en potte med hull og skål under.
  • Skadedyr og sykdommer: Hold et øye med skadedyr som bladlus og sommerfugllarver, samt sykdommer som mugg. Behandle eventuelle angrep så snart de oppdages ved hjelp av milde såpeløsninger, eller plantevernmidler hvis det er nødvendig.
eukalyptus på benk

Fire bruksområder for eukalyptus

Eukalyptus har en rekke bruksområder, som gjør den til en svært allsidig plante. Nedenfor gir vi deg tips til fire bruksområder for din eukalyptus.

  1. Eteriske oljer: Bladene til eukalyptus inneholder oljer som har antibakterielle og antiseptiske egenskaper. Disse oljene brukes i aromaterapi og hudpleieprodukter. Du har helt sikkert sett hudpleieprodukter med eukalyptus utenpå.
  2. Medisinsk bruk: Eukalyptusolje brukes ofte som en naturlig behandling for luftveislidelser som forkjølelse og hoste. Dampinhalasjon med eukalyptusolje kan hjelpe med å lindre tette luftveier.
  3. Dekor: De duftende bladene til eukalyptus er populære i dekorative buketter og blomsterarrangementer. De gir en frisk aroma og en naturlig skjønnhet til ethvert rom.
  4. Treverk: Eukalyptustre produserer et hardt treverk som brukes til produksjon av møbler, gulv og trelast. Merk at dette er treet, så om du produserer planten, får du nok ikke dratt nytte av dette.

Eukalyptus er en bemerkelsesverdig plante med mange bruksområder og enestående egenskaper. Enten du ønsker å dyrke den i hagen din for sin skjønnhet, eller utnytte dens medisinske fordeler, vil riktig stell og omsorg bidra til å sikre en sunn plante. Gjennom å følge tipsene og rådene presentert i denne artikkelen, vil du helt sikkert lykkes med eukalyptus.

Ofte stilte spørsmål

Hva koster eukalyptusplante?

En eukalyptus kan koste alt fra en 50-lapp til flere hundre kroner. Prisen avhenger av om du kjøper frø, ferdig pottet plante eller et tre. Dessuten varierer naturligvis også prisene fra gartneri til gartneri, eller blomsterbutikk til blomsterbutikk, om du kjøper dette der.

Kan du plante eukalyptus utendørs i Norge?

Eukalyptus er opprinnelig fra varmere klima, spesielt Australia, så det kan være utfordrende å få dem til å trives i Norges klima. Velg riktig art, beskytt mot kulden, velg en solrik plassering og bruk godt drenert jord. Da vil du ha størst sjanser for å lykkes med eukalyptus i Norge.

Legg igjen en kommentar