10 Enkle Potteplanter – De Fineste Potteplantene Som Finnes!

Enkle potteplanter er flott for deg som ønsker et grønt og fargerikt hjem, men ikke vil stelle med planter til alle døgnets tider. I en hektisk hverdag er det kjekt med planter som ikke krever all verdens med oppmerksomhet. Enkle potteplanter, som for eksempel kan plasseres i vinduskarmen hjemme, er perfekte for deg som liker det enkelt.

Ikke alle trives med å stelle med planter til stadighet. Kanskje har du også akkurat fått planting som en hobby? For ikke å ta livet av plantene dine når dagene blir hektiske, er det fint med planter som ikke krever all verdens med stell. I denne artikkelen gir vi deg tips til 10 enkle potteplanter. Få det fint og grønt hjemme, uten all verdens med jobb.

sukkulenter er en enkel potteplante

1. Kaktus

Kaktus er kanskje verdens enkleste potteplante. Denne får du kjøpt ferdig plantet, og du kan plassere den i hus uten særlige bekymringer for å vanne den. Kaktusen kan både stå i sola og skyggen til enhver tid, slik at det heller ikke har noe å si hvor du plasserer. Den trenger hverken næring eller jevnlig stell.

Om du lar den stå svalt en stund, kan det derimot hende at den blomstrer. Det er ganske kult å få blomster på en kaktus. Kaktusen liker seg best mellom 10 og 25 grader. Dermed er den en perfekt potteplante å ha både innendørs hele året og utendørs om sommeren.

2. Bonsaifiken

Bonsaifiken er en annen plante som krever særdeles lite stell. Denne tåler å tørke ut mellom vannperiodene. Den kan også stå tørr en stund, men til slutt bør du vanne den. Det er derimot ikke en potteplante som krever at du vanner den ukentlig eller daglig. Dette er en perfekt potteplante til for eksempel nybegynnere eller barn.

Planten har vakre, grønne blader, og med et asiatisk preg. Den liker mye lys, så sett den gjerne i vinduskarmen. Det er nettopp her den også vil vokse seg finest. Skal du få mest mulig ut av den, må du gjerne stelle litt ekstra med den. Ellers vil den uansett se veldig fin ut uten særlig med stell.

3. Draketre

Nummer tre på listen er draketre, som er nok en plante med særdeles få krav. Det er deilig med planter som ikke er kravstore. Da kan du reise på ferie eller glemme deg helt bort, men allikevel overlever plantene dine. Draketre er ganske så hardfør, så den overlever om du glemmer den over en lengre periode.

Draketre stiller heller ingen krav til lys. Den kan både stå i skyggen og midt i solsteiken i vinduskarmen. Det er helt opp til deg altså hvor du tenker at den passer best inn i boligen din. Du kan selvfølgelig også ta denne med deg utendørs om sommeren. Et ekstra pluss ved draketre, er at den renser luften rundt deg.

aloe vera som en enkel potteplante

4. Elefantøre

Elefantøre er en plante som får sitt navn grunnet de store bladene. Selv om planten vokser fort og blir rimelig stor til en potteplante å være, krever den ikke mye stell. Her er det nok med å vanne en gang i uken, men skulle du glemme det en gang iblant, er ikke det en krise heller.

Planten bør helst stå i et lyst rom, men ikke direkte i sola. Dersom du oppdager brune flekker på bladene, betyr det at planten er solbrent. Da bør du finne et annet sted for elefantørene. Sett bort ifra ukentlig vanning og riktig plassering, er elefantøre en plante det er veldig enkelt å ta vare på.

5. Aloe vera

Aloe vera er kanskje best kjent som en lindrende salve, men den kommer jo fra et sted. Det stedet er aloe vera planten. Denne er også en fin plante som passer inn i de fleste hjem. Den grønne, lille planten ligner i grunn bare på en kaktus. Vilkårene for stell er derimot litt annerledes enn en kaktus.

Der en kaktus kan stå i flere måneder uten vann, bør du vanne en aloe vera annenhver uke. Den kan overleve lengre, men et tips er å sette en notifikasjon på mobilen eller lignende. Skal du på en lengre ferie eller er opptatt med noe annet, er det derimot ikke noe å stresse over. Du klarer nok å holde din aloe vera i live!

6. Sukkulenter

I likhet med aloe vera, minner sukkulenter noe om kaktuser i utseendet. Det gjelder også i forhold til egenskapene denne planten har. En sukkulent kan nemlig overleve veldig lenge uten vann, og nettopp derfor må den regnes som lettstelt. Tross lite krav til vann, ser en sukkulent veldig fin ut.

Sukkulenten krever lite vann fordi den kan lagre vann og benytte seg av dette ved behov. Et tips er å dykke sukkulenten ned i vann en gang imellom. Da vil den trekke til seg vannet og lagre det. Om du skulle oppdage at sukkulenten ser litt «deppa» ut, trenger den nok vann. Da kan du gjenta prosessen ovenfor.

7. Oliventre

Oliventreet er et kult tre som ikke vokser seg spesielt stort i potteplante. Det er dessuten også veldig enkelt å ta vare på. Treet skal helst stå i solen så mye som mulig. Et tips er å plassere den i et sydvendt vindu, om du har dette. Vanning gjør du hver gang du oppdager at jorden er tørr. Du trenger altså ikke å vanne etter faste rutiner.

Et tips er å stikke fingeren bokstavelig talt i jorda og føle etter om den er tørr. Er den det, fyller du bare på med vann. Merk at du ikke skal fylle plantefatet til denne med vann. Da vil nemlig oliventreet drukne. Litt er det altså å passe på med oliventre, men generelt sett er det veldig enkelt å ta vare på.

grønnrenner er en enkel potteplante

8. Svigermors tunge

Svigermors tunge er en flott plante vi har skrevet om på denne bloggen før. Planten er ikke bare vakker, men den er også en av de enkleste å ta vare på. Det er riktignok over 70 forskjellige arter av denne, men de er alle enkle å stelle. Velg derimot arten med omhu, siden de kan bli alt fra 20 cm til 3 meter høye.

Planten kan gå flere uker uten vann. Den kan også stå i moderat til lite lys over lengre tid. Allikevel er det beste om du plasserer den i et lyst rom, men uten direkte sollys som peker på den. Da vil svigermors tunge bli gladest og vokse best mulig.

9. Gullranke

Gullranke har flotte, grønne blader som minner deg om jungelen. Den kan stå i både middels lyse og lyse rom. Planten krever ikke særlig med vann, men du bør fortsatt følge med. Igjen er et godt tips å stikke fingeren ned i jorda.

Merker du at det er tørt mer enn 4 cm ned i jorda, bør du vanne denne planten. Sett bort ifra planting og plassering, lever derimot gullranke stort sett sitt eget liv.

10. Grønnrenner

En siste anbefaling er grønnrenner. Det som er kjekt med denne, er at den er cirka like enkelt å ta vare på som alle andre på listen. Men i tillegg er dette en plante som du kan forplante. Da kan du få mange flere planter ut av denne.

Vann litt mer enn sukkulenter, men ikke så veldig mye. Igjen er det best å kjenne på jorden. Er den tørr, så vanner du litt. La jorden tørke ut mellom hver vanning.

Legg igjen en kommentar