Enghumleblom – Hvordan Lykkes med Denne Vakre Stauden?

enghumleblom

Det finnes et bredt mangfold av stauder, men langt fra de fleste kan plantes i hele landet. Enghumleblom er en av få stauder som trives stort sett overalt, og kan dessuten skilte med søte, nikkende blomster. De rødlige blomstene kan virkelig skape fargeprakt i ethvert bed. For å lykkes med enghumleblom, er det viktig å sette seg inn i stellet av denne stauden.

Uansett hvor du bor i landet, er enghumleblom et godt alternativ for din hage. Dette er nemlig en staude som trives i de fleste klimaer. Ikke bare er den hardfør, men den er også en meget vakker plante. Skal du lykkes med denne vakre planten, bør du følge stelletipsene som finnes. Her deler vi noen tips for hvordan du lykkes med denne herlige stauden!

Kort om enghumleblom

Enghumleblom (Geum rivale) tilhører rosefamilien, og regnes som en flerårig urt. Planten blir omkring 20 til 40 cm høy, og passer utmerket i staudebed. Stauden kjennetegnes på sine klokkeformede blomster med gulrøde kronblader og rødbrunt beger, samt taggete bladverk. Dette er med andre ord en veldig fin plante å se på.

Den vakre stauden vokser vilt i stort sett hele Norge, men selges også som hageplante hos mange gartnerier. Planten regnes som livskraftig og robust, og har evnen til å vokse i en rekke ulike miljøer. Det er dermed en ganske hardfør plante, noe som er en stor fordel for det norske klimaet. Denne kan du plante i hagen din, uansett om du bor i nord eller sør.

Slik planter du enghumleblom

plante enghumleblom

Planting av enghumleblom trenger absolutt ikke å være vanskelig. Det viktigste her er at du følger stegene riktig derimot. Det er med andre ord ikke vanskelig, men samtidig viktig å være påpasselig. Prosessen med planting er den viktigste, for her gir du planten din et godt utgangspunkt. Slik går du frem, steg for steg:

  1. Sett planten i en bøtte med vann, slik at jordklumpen gjennomvætes
  2. Grav en fordypning i jorden der planten skal stå
  3. Plasser planten i gropen, og dekk til med jord langs kantene
  4. Vann godt

Du kan eventuelt plante enghumleblom i krukker. I så fall er det anbefalt å fylle krukkebunnen med lecakuler. Dekk over lecakulene med filtduk, og fyll på med jord. Ellers er fremgangsmåten den samme som når du planter i bed. Dersom du skal plante i krukke, er det viktig at du velger riktig størrelse. På den måten gir du røttene nok rom til å vokse.

Råd om stell av enghumleblom

stell av enghumleblom

Det viktigste om du skal ha enghumleblom i hagen din, er stellet av denne. Her er det mange faktorer som spiller inn. Alt fra plantingen nevnt ovenfor, til plassering, jordvalg, vanning og beskjæring, er viktig for at planten skal trives. Dette trenger derimot ikke å være vanskelig. Følger du rådene nedenfor, vil du lykkes med stell av enghumleblom.

Plassering og solforhold

Når du skal plante enghumleblom, har du mange valgmuligheter når det kommer til plantested. Enghumleblom trives nemlig godt i både sol og halvskygge, og er av den grunn en veldig takknemlig plante. Det er fint når du skal planlegge planting i hagen din. Der mange andre planter har spesifikke behov, er altså enghumleblom en mer versatil plante.

Plant den gjerne i et bed med full sol eller delvis skygge sammen med andre stauder. Du bør unngå å plante den i full skygge – altså steder der solen sjelden eller aldri slipper til. Uten noe sol vil planten fort henge med nebbet, selv om den i utgangspunktet er svært robust. Vær derfor heller på den sikre siden, og gi den gjerne litt mer lys enn den trenger.

Jord og gjødsel

Du kan plante enghumleblom i ordinær plantejord. Planten stiller ikke høye krav til jorden den står i, men dersom du vil oppnå optimal trivsel, kan jorden gjerne inneholde litt kalk. Det betyr at jorden heller bør være litt basisk (pH over 7), enn sur (pH under 7). Om du kjøper jord hos gartneren, vil de kunne hjelpe deg med å velge den riktige typen.

Vanlig plantejord kan gjøres mer basisk ved å tilsette kalk, skjellsand eller lignende. Dersom du er usikker på pH, kan du la jorden være som den er. Det enkleste er igjen å bare kjøpe jorden hos gartneren. Da står det på pakningen hva slags jord det er du kjøper, i forhold til pH-nivået.

I naturen vokser enghumleblom gjerne på næringsrike og litt fuktige områder. Tilsett gjerne litt gjødsel ved planting, slik at planten får en god start. Utenom dette, stilles det ikke spesielle krav til gjødsling. Det er derimot som med de fleste andre planter – gjødsel hjelper planten godt i gang.

vanne enghumleblom

Vanning

Når det gjelder vanning, er det viktig å finne en balanse mellom å tilby tilstrekkelig fuktighet uten å overvanne planter. Overvanning kan føre til råte og andre problemer for planten. Generelt trives enghumleblom best i godt drenert jord som ikke holder på for mye fuktighet. Planter som sitter i vannmettet jord over lengre tid, kan utvikle rotproblemer.

Når du vanner enghumleblom, er det god praksis å sjekke jordfuktigheten før du tilfører mer vann. Stikk en finger i jorden opptil knoken – hvis jorden føles tørr, er det på tide å vanne. På varme sommerdager kan enghumleblom dra nytte av hyppigere vanning. I kjøligere perioder eller under regnfulle perioder kan det være nok med mindre hyppig vanning.

Beskjæring

Riktig beskjæring kan bidra til å fremme sunn vekst, forlenge blomstringsperioden og forhindre at planten vokser for tett. Det beste tidspunktet for beskjæring av enghumleblom, er vanligvis etter den første blomstringen. Fjern eventuelle falmede blomster og eventuelle døde eller syke blader. Dette bidrar ikke bare til å holde planten ryddig og pen.

Det oppfordrer også til produksjon av nye blomsterknopper. Videre kan du vurdere å kutte ned enghumleblom litt mer radikalt annethvert år. Da unngår du at planten blir for overfylt. Dette kan gjøres tidlig på våren før ny vekst begynner å dukke opp.

Herdighet: Hvor vinterherdig er enghumleblom?

er enghumleblom flerårig

Enghumleblom er registrert som vinterherdig opptil herdighetssone H8, noe som gjør den til en svært herdig vekst. Norge er delt inn i herdighetssoner fra H1–H8, pluss en fjellsone. Jo høyere herdighetssone du bor i, jo mer krevende er vinteren for planter i området.

Siden enghumleblom er herdig til H8, kan du i praksis lykkes med planten i alle klimasonene unntatt fjellsonen. Det er altså ikke tilfeldig at planten vokser vilt her til lands.

Ønsker du tips til andre flotte blomster du kan pryde hagen din med? Da kan vi foreslå Asters – en flerårig og forfriskende fargeklatt!

Ofte stilte spørsmål

Er enghumleblom flerårig?

Ja! Enghumleblom karakteriseres som en flerårig urt, og betegnes som en staude. Selv om planten visner ned om høsten, er det fortsatt liv i røttene – som skyter nye skudd til våren.

Hvordan stelle enghumleblom?

For stell av enghumleblom, gir riktig jord med god drenering en god start. Vann jevnlig, og unngå overvanning. Beskjær etter første blomstring for å fjerne falmede blomster og døde blader. Ved å opprettholde sunn vekst gjennom beskjæring og passende vanning, kan du nyte prakten av enghumleblom i hagen din.

Er enghumleblom spiselig?

Ja! Enghumleblom regnes for å ha spiselige blomster. Du kan for eksempel bruke blomstene som pynt i salater eller kaker. Dette er en blomst som først og fremst er dekorativ i matveien.

Legg igjen en kommentar