Dyrke Vannmelon: 4 Tips, Slik går du frem!

Det å dyrke vannmelon kan være et gøyalt prosjekt, og er særlig aktuelt for deg som har drivhus eller dyrkingstunnel. Vannmeloner hører sommeren til med sitt saftige, leskende og lyserøde fruktkjøtt. Og så er det veldig morsomt å kunne dyrke dem i egen hage!

Her forklarer vi fremgangsmåten, og deler noen nyttige tips.

dyrke vannmelon

Hvordan dyrke vannmelon?

Dersom du skal dyrke vannmelon her hjemme i Norge, er du nødt til å ta visse forbehold. I vill tilstand vokser vannmelonen i Afrika, og klimaet her i nord er naturligvis ikke helt optimalt. Vektsesongen er dessuten ganske kort ved våre breddegrader.

Av den grunn bør du starte dyrkingsprosessen innendørs – gjerne så tidlig som i april. Dette kalles også for forkultivering.

Slik gjør du det:

  1. Kjøp vannmelonfrø
  2. Fyll potten med 2/3 plantejord og 1/3 såjord (såjorden ligger øverst)
  3. Fukt jorden med en sprayflaske
  4. Så 1–2 frø per potte (ca. 1 cm dypt)
  5. Dekk potten med perforert plastfolie (for å holde på fuktigheten)
  6. Sett potten et varmt sted (28 °C er optimalt)
  7. Når frøet spirer etter 2–3 uker settes potten lyst og i vanlig romtemperatur
  8. Vann jevnlig og tilsett næring 1 x ukentlig
  9. Etter omkring 4 uker (fra såing) kan de sterkeste og sunneste spirene plantes over i større plastbøtter/baljer med dreneringshull. Beholderen bør romme 18 liter, og du bør ha maksimalt to planter per beholder.
  10. Plasser potten i en vinduskarm eller i et drivhus (om sommeren er varm kan planten også få stå ute etter å først å blitt herdet)

Hvor lang tid tar det før du har spiseklare vannmeloner?

Når du skal dyrke vannmelon er det viktig å ha litt tålmodighet. Men dersom du starter dyrkeprosessen innendørs i april, kan du forvente å ha spiseklare vannmeloner til sensommeren eller tidlig høst.

Når stilken knekker/sprekker ved bladfestet, tyder dette på at melonen er moden. Merk deg også at en moden vannmelon vil dufte av nettopp melon. I de fleste tilfeller foregår innhøsting i august eller september.

Stell av vannmelon

Siden vannmelon fra naturens side vokser i Afrika, er det helt nødvendig å legge forholdene til rette for at planten skal trives. Her er noen tips for hvordan du kan sikre best mulig trivsel og vekst for vannmelonplantene dine!

maleri av damer som høster vannmeloner

Plassering og solforhold

Vannmelon er veldig glad i varme, og det er enklere å gjenskape forholdene planten trives i om du dyrker i drivhus, drivbenk eller dyrkingstunnel. Det er imidlertid også mulig å lykkes med visse vannmelonsorter på friland, gitt at vokseplassen er solrik og lun.

Majoriteten av vannmelonsortene på markedet trives best i temperaturer på omkring 20 til 25 grader. Om planten står for kaldt vil den fort mistrives.

Jord og gjødsel

Dersom du skal dyrke vannmelon bør du gå for en lett, løs og sandholdig jord som er rik på næring. Jorden kan gjerne tilsettes organisk materiale i form av kugjødsel, kompost eller til og med bokashi.

Som utgangspunkt kan du gjerne blande sammen næringsrik og sandholdig jord med like deler torv, aske og humus. Aske er basisk, og bidrar derfor til at jorden ikke blir for sur.

Vannmeloner er også glad i næring, og kan med fordel gjødsles én gang ukentlig. Det enkleste er kanskje å tilsette flytende næring i vannet. Det er også mulig å tilføre ekstra næring ved å dekke jorden med gressklipp, noe som gir planten god tilgang på nitrogen.

Vanning

Det er kanskje ikke så overraskende at vannmeloner er glad i vann. Skal planten klare å produsere de mange kilo tunge fruktene (som for det meste består av vann), må du vanne jevnt og trutt.

Generelt sett bør du vanne vannmelon daglig. Er det spesielt varmt (mer enn 27 grader), bør du vanne planten to ganger per dag. Vann gjerne med neslevann eller vann tilsatt annen flytende næring på ukentlig basis.

bilde av damer som høstet vennmelon og kuttet de opp

Pollinering av vannmelonblomster

For at planten din skal utvikle vannmeloner, er det først viktig å sørge for at blomstene pollineres. En vannmelonplante har i likhet med andre melonplanter blomster av begge kjønn. Blomstene er gule, og har fem sammenvokste kronblader.

Hunnblomstene har en synlig fruktknute under blomsten, mens hannblomstene har fem pollenbærere i blomstens åpning. Fruktknuten vil etter pollinering utvikle seg til ferdige vannmeloner dersom forholdene ligger til rette.

Dersom du ikke har mange pollinerende insekter rundt plantene, kan du hjelpe til med pollineringen. Ta en liten malerpensel eller lignende, og børst forsiktig i midten av blomstene. På den måten overfører du pollen til hunnblomstene.

Beskjæring

Når du skal dyrke vannmelon er det også lurt å fjerne noen av fruktene mens de enda er små. La det sitte igjen noen få frukter på hver plante, slik at planten kan fokusere på å utvikle disse.

Om du ikke skjærer av noen meloner, vil du som regel få mange, små og dårlige frukter. Da er det kanskje bedre med noen få, men store og spisemodne vannmeloner? Vent gjerne med å fjerne frukter til etter blomstring, slik at du ser hva som faktisk utvikler seg til frukt.

Ulike typer vannmelon du kan dyrke i Norge

Det finnes mange ulike vannmelonsorter, inkludert Crimson Sweet, Charleston Gray, Orangeglo, Little Darling og Rosario. Det er imidlertid sorten Sugar Baby som er den vanligste sorten å dyrke her i Norge – og ikke minst, den enkleste å lykkes med.

Sugar Baby er en relativt tidlig vannmelon, og sorten kan gi en raus avling til og med når den dyrkes på friland (i sørlige deler av landet). Det er imidlertid enda enklere å lykkes med sorten i drivhus.

En annen fordel med Sugar Baby er at sorten har søtt, saftig og lekkert, rødt fruktkjøtt. Når fruktene til Sugar Baby er modne, veier de typisk rundt 2 til 3 kilo. Om du er på jakt etter en avlingssikker vannmelonsort, er Sugar Baby med andre ord et trygt valg!

Dyrk dine egne vannmeloner, du også!

Av alle vekster du kan dyrke i eget drivhus, er kanskje vannmelon blant de mest iøynefallende og spennende! Det å få til vannmelon er kanskje ikke verdens enkleste jobb, men med litt tålmodighet og kjærlighet kommer du langt.

Det viktigste er å sørge for at vannmelonen står varmt, solrikt og at den har tilgang på nok vann. Du bør aller helst ha drivhus, men husk at en dyrkingstunnel eller vinduskarm også kan fungere bra.

Start prosessen innendørs om våren, og se frem til saftige og smakfulle vannmeloner til sommeren. Lykke til!

FAQ

Kan man dyrke vannmelon i Norge?

Ja, dersom du legger forholdene til rette for det! Vannmelon bør aller helst dyrkes i drivhus, vinduskarm eller dyrkingstunnel. Sorten Sugar Baby er den enkleste sorten å dyrke ved våre breddegrader, da den er tidlig og forholdsvis robust.

Når skal man så vannmelon?

Det kan være lurt å så vannmelon i perioden april–mai. Dette gjør at planten rekker å utvikle modne frukter i løpet av den korte sommeren vi har her til lands. Husk at du bør starte prosessen innendørs, da frøene trenger varme for å utvikle seg.

Hvor blir vannmelon dyrket?

Vannmelon stammer fra Afrika, eller nærmere bestemt Sør-Afrika, og her vokser den i dag i vill tilstand. Frukten dyrkes imidlertid andre steder, også – og særlig i de varme områdene rundt Middelhavet. Skal den dyrkes i kjøligere områder, trengs det som regel et drivhus.

Legg igjen en kommentar