Etter en god og varm periode i sommer med mange saftige egendyrkede tomater, føles det litt kjipt å måtte gå tilbake til å kjøpe tomater i butikken. Eller trenger man egentlig det? Hva med å dyrke tomater i vinduskarmen?
Nå når sommeren er langt på hell og de siste tomatene er høstet føles det litt vemodig å måtte erstatte disse smaksrike tomatene med butikktomater. Ønsket om å kunne høste egendyrkede tomater gjennom vinteren ble opphavet til å prøve ut tomatplanting inne. Så hvordan gjør man det? I denne artikkelen skal vi gå gjennom de viktigste tingene å tenke på når man skal så tomater inne – fra å så frøet, til stell av planten og til slutt høstingen!
Innhold
Tomatplante inne? Sett den i vinduskarmen!
En viktig faktor for at tomatplanten skal trives inne er godt nok lys. Å dyrke tomater i den vinduskarmen som har mest lys i løpet av dagen er derfor perfekt!
En annen ting å tenke på når man skal ha tomater inne, er å velge en type tomat som egner seg innendørs med tanke på hvor stor planten kommer til å bli og hvor mye frukter man kan forvente å få av planten. Små tomater, for eksempel cherrytomater passer godt til innendørs dyrking.
Visste du at vi har nystartet youtube kanal? Der lager vi timelapse av forskjellige grønnsaker vi spirer! Se filmen under for innblikk i kanalen vår.
Såtid tomater
Ved å så tomatplanter inne, slipper man i grunn å tenke på når det er riktig tidspunkt å så – i og med at det kan gjøres året rundt! Det man må tenke på i forbindelse med såtid, er hvilken type tomatplante man velger. Det finnes nemlig fire kategorier av »typer» planter – Bestemte tomater, ubestemte tomater, dverg-bestemt og dverg-ubestemt. Den »bestemte» tomatplanten er genetisk programmert til å vokse til en bestemt størrelse for så å vokse frem all frukten samtidig. »Ubestemte» tomatplanter er det motsatte og vil vokse ubegrenset men til gjengjeld vil kontinuerlig gi tomater. En »bestemt» tomatplante blir også ofte kalt for »busktomat». Disse plantene er lavere i vekst og kan få mellom 3-5 blomsterklaser.
Dersom man velger å gå for den »bestemte» typen på grunn av plassen man har i vinduskarmen er det derfor viktig å være innstilt på å så ny plante hver andre måned for å få kontinuerlig tilførsel av tomater.
5 Feil å unngå ved å dyrke tomater i vinduskarmen
1. Velge feil type tomatplante – Som nevnt tidligere er det flere typer planter å velge mellom og det er viktig å tenke på hvor man skal ha planten. Inne i en vinduskarm er plassen noe begrenset og det er derfor lurt å velge en »bestemt» type som ikke vokser mer enn en viss størrelse. Med feil type plante kan det også tenkes at man ikke har tenkt over hvilken tomat man får ut av planten og ikke blir fornøyd med selve smaken av tomaten man får. Kanskje du ønsker tomater som passer best i salaten eller vil du ha cherrytomater?
Når det er sagt, er det mange som tenker at ved å velge en type tomat så låser man seg til hva man kan bruke den til. Alle typer tomater kan brukes til alt – det er ingen begrensninger!
2. Velge feil støtte til planten – Her finnes det mange alternativer, men det man først må tenke gjennom er om den type tomatplante man har valgt trenger støtte eller ikke. En plante som vokser seg stor og som skal stå ute i hagen må absolutt støttes, men dersom man har en busk- eller ampelplante som skal stå i vinduskarmen kan den klare seg uten støtte siden den ikke blir så stor og gjerne har vinduet å støtte seg på.
3. Feil vanningsteknikk – Ja, tomatplanten kan mistrives dersom den blir vannet feil! En ting man absolutt ikke bør gjøre er å bare dynke planten ved å helle vannet over toppen av planten. Tomatplanter er veldig mottakelige for jordbåren sykdom, så ved å bare helle vannet ukontrollert vil føre til at vannet som treffer jorden vil gjøre at litt av jorden spruter opp på planten og gir jordborne sykdommer gode muligheter til å infisere planten.
En annen feil ved vanning av tomatplanten er å vanne uregelmessig. Tomatplanten trives best når den får jevnlig mengde med vann. Prøv å vanne tomatplanten på samme tidspunkt hver dag, enten om det passer best for deg å vanne om morningen eller om kvelden.
4. Beskjæring – En feil mange gjør når det kommer til beskjæring (eller prikling) er å la for mye av utskuddene på bunnen være, spesielt når tomaten er fullvokst. Disse bunnskuddene vil kun være noe som stjeler næringen til tomatskuddene lenger oppe som tomatene kommer fra. Bunnskuddene vil også være ekstra utsatt for sykdom fra jorden da de ligger nærme og gjerne i kontakt med jorden. Les mer detaljert om hvordan du kan prikle tomater her!
5. Gjødslingsfeil – Tomatplanten er en plante som trenger mye næring for å vokse og gi saftige frukter, så ved å putte den i en jord med lite næring vil gi den en dårlig start. Sørg for en god dose i starten og spe på litt gjødsel gjennom plantens levetid.
Det er altså mange feil man kan gjøre når man skal plante og holde en tomatplante i live, men det er gleden med hagearbeid! Av og til er det å gjøre feil som man lærer av – at man etter hvert klarer å gro den perfekte tomatplanten!
Plante tomatfrø
Etter litt forberedelser med å bestemme plassering av planten og hvilken type man ønsker å plante, er det tid å så frøene. Det er ikke så veldig mye man trenger nå man skal dyrke en tomatplante, men det man trenger er:
- Gode frø av den typen man ønsker.
- En potte til å så frøet i.
- God og næringsrik jord.
- Gjødsel og/eller tomatnæring.
Når man har disse tingene på plass er det bare å sette i gang! Når man skal dyrke tomatplanter fra frø, start med å fylle potten med næringsrik jord – dette er viktig for å gi planten en god start på livet. Lag så et hull i midten, ca. 0,5cm dyp. Du kan gjerne bruke fingeren eller en liten skje til dette. Ta så et frø av din utvalgte tomattype og stikk det ned i hullet du har laget.
Etter at frøet er lagt på plass, dekker du frøet med litt jord. Ikke press jorden for hardt da dette kan forhindre at frøet vokser. Litt motstand skal frøet ha for å vokse seg sterk, men ikke for mye! Deretter vanner du planten og dekker til med litt plastfolie for at frøet skal få et fuktig klima i starten. Til slutt plasserer du potten et lunt sted.
Etter 5-7 dager vil du allerede se at frøet begynner å vokse opp gjennom jorden. Etter to til tre uker vil planten være klar for å bli plantet om i en større potte. Denne potten bør være minimum 30cm dyp for at røttene skal ha god nok plass til å trives. Hvis du ser nøye på stilken på planten vil du se mange små »hår». Disse »hårene» er det som blir røttene til planten og det er derfor lurt å plante stilken så langt ned i jorden man klarer for å gi planten et godt rotfeste.
Plasser tomatplanten i vinduskarmen i godt lys hvor det er godt og varmt. Vann deretter jevnlig og sørg for en god balanse av fuktighet i jorden. Planten skal ikke ha for mye eller for lite vann, så her må man kjenne seg litt frem og se etter tegn om planten trives.
Når tomatene har vokst seg ferdig og blitt røde og fine er det på tide å høste tomatene. Det er også mulig å høste tomatene mens de fortsatt er litt grønne og legge de på kjøkkenbenken for modning, men det er mest »vanlig» for tomatplanter som har stått ute og tomatene ikke har rukket å modnes før sesongen er over.
Tomatplanter stell
Stell av tomatplanter er ikke så veldig annerledes enn å stelle en vanlig inneplante. Vi skal nå ta for oss hvordan man steller en tomatplante.
Vann regelmessig, en god metode for å finne ut om tomatplanten har for mye eller for lite vann er å stikke en finger ned i jorden og kjenne. Dersom den er tørr må den vannes, og dersom jorden er veldig fuktig bør du løfte planten og sjekke om det ligger mye vann i bunn. Planten skal ikke stå i konstant vann da dette kan føre til at røttene råtner.
For å unngå at tomatene sprekker opp er det viktig å holde jorden i en god balanse av fuktighet. Dersom man ikke har vannet på en stund vokser tomaten i tørr jord og dersom man da gir den en god dose vann vil tomaten vokse fortere innvendig enn skinnet klarer å vokse og dermed risikere å sprekke.
Tomatplanter elsker sol og tomatene modner i solen, så plasser den gjerne i en vinduskarm som har mye sol i løpet av dagen. Når planten er blitt større trenger den også en dose næring en gang i uken da jordens næring ikke vil holde gjennom hele perioden.
Dersom man har plantet en busk- eller ampeltomat trenger man ikke å beskjære planten, de skal ha et buskete utseende og trenger heller ikke noe særlig støtte.
Det er mange tips og triks på hvordan man planter en tomatplante inne og det finnes ikke noen 100% fasit. Det viktigste er å følge med på planten og lese de tegnene tomatplanten gir deg, om den trives eller ikke. Så lenge planten har tilstrekkelig med sol og vann vil den komme til å gi deg mange gode, saftige tomater gjennom hele plantens levetid!
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hva gjør man med tomater om vinteren?
Har du hatt tomatplanter ute gjennom sommeren vil disse dessverre dø når kulden kommer. Etter endt sesong bør man ta opp plantene og destruere de.
Ønsker du å forlenge tomatsesongen kan du forberede noen små tomatplanter innendørs og sette de i vinduskarmen med mest sollys, så har du tomater gjennom vinteren også!
Kan man ha tomatplanter inne?
Ja, det kan man så absolutt. Det kan være lurt å velge en type som vokser til en maks størrelse og ikke så stor siden en tomatplante av sorten ubestemt kan vokse seg veldig stor!
Hvordan modne tomater inne?
Har du tomatplanter ute med umodne tomater og det snart er kaldt ute? Du kan plukke de umodne tomatene og ha de i en litt stor beholder for å ha minst mulig tomater liggende oppå hverandre. Ta de inn og la de stå et sted som holder fin innetemperatur.
Etter hvert som tomatene modner, bruker du de enten i dagens middag, eller du kan fryse de ned for senere å lage tomatsaus av de.
Hei. Takk for fin side! Jeg har plantet 4 typer tomater fra å legge skiver i jorden. Alle har slått spirer, to av de veldig mange spirer. Fjerner jeg overskuddsspirer, når bør jeg gjøre det og hvor mange spirer bør jeg ev. stå igjen med?
Mvh
Kristian
Hei Jan.
Det er bare å fjerne overskuddspirer når du begynner å se de som ser mer friske ut enn andre. Hvor mange du burde ha igjen til slutt kommer an på hvor mange tomatplanter du selv ønsker å ha, og husk: det kan fort bli for mange 🙂
Takk for lærerik tomatprat 🍅
Men trenger ikke disse bestøvning av insekter for å produsere frukt?
Hei Irene,
Tomater er selv-pollinerende, som vil si at de har blomster som inneholder både mannlige og kvinnelige egenskaper.
Når plantene står ute får de hjelp av vinden og insekter til å spre pollen rundt på planten.
Hvis du har tomatplanten inne bør du hjelpe den litt med denne prosessen, det kan du gjøre ved å riste lett på planten. Den beste tiden på døgnet er å gjøre dette midt på dagen og spesielt når det er varmt og lav fuktighet i luften.
Med vennlig hilsen
Hagefriken
nå har min tomatplante stått siden juni, og her i August, da jeg kom hjem fra ferie hadde den fått tomater, store grønne. Nå er vi midt i september og planten er satt inn i vinduskarmen, men nå lurer jeg på hvor lang tid det tar før tomatene blir røde og modne?
Hei Reidun og takk for spørsmålet ditt.
Når sådde du frøet til tomatplanten din? Vanligvis burde du gjøre dette i feb/mars for å kunne høste tomater i august/september.
Tomatene dine blir nok røde og modne til slutt, men vanskelig for oss å svare noe konkret når vi ikke vet så mye om planten din. Hvis tomat planten din begynner å se litt pjusk ut før tomatene er modne kan du høste de grønne og la tomatene ligge på kjøkkenbenken. De modnes sakte men sikker der.
Hei, mye nyttig og lærerikt å lese om tomater her. Jeg begynte å dyrke tomater i vinduskarmene i april, både i stua og på kjøkkenet, artig å se hvordan dem vokser for vær dag. Cherrytomaten har alt blitt over 90 cm høy, forhåpentligvis blir den ikke høyere nå, hehe. Jeg viste ikke at dem skulle beskjæres så det har vokst i alle retninger (det er vel for sent å gjøre noe nå?) Når vil det komme tomater? De andre tomatplantene er ikke større en ca 15-17 cm, men cerryen har fått mange gule blomster.
Hei Eddy.
Så morsomt at du får til å dyrke tomater i vinduskarmen. Det er aldri forsent å beskjære planten. Sikt deg inn på tyvene og knip de av og fjern blader som aldri eller sjeldent for sol/lys. Dette gjør at platen din får bedre luft og mer energi til å få mer frukt! Lykke til videre