Dyrke Tomater Fra Tomatskiver – Den Beste Metoden!

Å dyrke tomater fra tomatskiver er en super enkel prosess! Det er også en fascinerende måte å dyrke tomater på. Man tar en tomat som man av forskjellige grunner ikke vil bruke i salaten eller i maten man skal spise. Skjærer den opp i skiver og legger den i jorden og venter noen dager, så spirer det nytt liv og en tomatplante er født!

I denne artikkelen vil vi steg for steg vise deg den mest effektive måten å plante tomatplante fra en tomatskive. Dette er en morsom aktivitet du kan gjøre sammen med andre, f.eks. barna dine. Morsom prosess som man kan lære mye av!

Tomater er ofte misforstått og blir sett på som en grønnsak, det er faktisk ikke riktig! Tomater er frukt, men misforståelsen er forståelig hvis vi tenker over hvor ofte vi bruker tomat sammen med grønnsaker. På fagspråket kalles tomatplante for Solanum Lycopersicum. Tomaten er bare frukten av planten.

Hva du trenger for å dyrke tomater fra tomatskiver

For å følge akkurat hva vi gjorde for å oppnå perfekt resultat med gode tomater må du ha følgende ting:

 • To eller tre modne tomater. Det kan være akkurat moden eller overmoden, det spiller ingen rolle. (Vi anbefaler å bruke tomater som du ikke vil bruke i salaten eller maten av forskjellige grunner. Da utnytter vi noe som ellers ville blitt kastet). NB! Sørg også for å bruke norske tomater, da utenlandske typer kan være bærere av sykdommer som vil redusere avlingen. Denne sykdommen er i tillegg svært smittsom og går raskt over til andre planter i nærområdet.
 • En skarp kniv for å skjære tomatskivene
 • En beholder til å gro frøene
 • En annen beholder til å gro tomat planten (Hvis det er sommer, kan du plante tomatplanten ute)
 • Jord for frøene til å spire. Det er viktig å bruke næringsrik jord akkurat her

Hvis du planlegger å dyrke tomater i vinduskarmen har vi skrevet en egen artikkel om akkurat dette. Den mest effektive metoden for å dyrke tomatplanter i vinduskarmen sommer eller vinter.

Steg 1 – Forbred potten for tomatskivene

Det er greit å bruke en potte med litt størrelse. Da får tomatplanten din god tid til å slå røtter før man må flytte den over i en større potte eller ut i hagen. Dette gjør plate mer rustet for overgangen. Vi bruke en potte med Ø15, denne er mer en stor nok. Det er viktig at potten har hull under slik at vannet overskuddsvann blir drenet og at jorden får puste slik at det ikke blir muggdannelse. Dette vil ta liv av planten.

Jorden har fått godt med vann og er klar for tomatskiver

Ta potten din å fyll den med jord, ca. 2-3 cm fra toppen for å gjøre plass til tomatskivene og mer jord. Når du har fylt potten med jord, vann rikelig og sørg for at jorden er god å fuktig. Neste steg vil være å finne frem tomatene som du har tenkt til å bruke.

Steg 2 – Gjør tomatene dine klare og kapp de opp for planting!

skjære-skive

Nå som plantepotten er klar finner du frem en kniv og tomatene du har tenkt til å kappe opp. Vi anbefaler som sagt en tomat som du ikke ville brukt i salaten eller maten. Det kan være en overmoden tomat, eller en tomat som har falt på gulvet og fått en skade eller av andre grunner. Tipset må være at tomaten burde være i det minste moden for å få best mulig resultat.

Det mange som syntes det er merkelig at man bare kapper opp en tomat i skiver, putter den i jorda så vokser det frem en ny tomatplante. Hvis vi tar et steg tilbake og tenker over logikken i syklusen til en tomatplante får vi en bedre forståelse for denne prosessen. Alle som har dyrket tomater før vet at de trenger hjelp til å holde seg oppe. Tomatplantene får gjerne så mange tomater at grenene på planten ikke klarer å holde de oppe.

Uten menneskelig hjelp ville faktisk tomatene fra tomatplanten ligget på bakken. Når tomaten hadde blitt overmoden og forråtnelsesprosess hadde begynt ville frøene til slutt truffet jorda og nye planter ville spiret frem. Så når vi tenker over det på denne måten er egentlig denne metoden veldig naturlig, kanskje den meste naturlig metoden av de alle. Grunnen til vi kapper tomaten opp i skiver er for at prosessen begynner mye raskere enn hvis vi hadde gravd ned en hel tomat.

Derfor andbafler vi at å bruke overmodne tomater for det beste resultatet for denne metoden. Det er den naturlige syklusen. Siste tips som kanskje sier seg selv, men likevel greit å tenke over. Når du først gjør dette kjøp noen tomater i butikken som du virkelig er glad i.

Nå er vi kommet til selve kapping. Det er ikke vits å kappe for tykke skiver, gjerne ikke mer enn 5-8mm tykke. Du velger selv hvor mange skriver du velger å bruke, men det kan være lurt å legge i noen skiver. Det kommer garantert til å spire altfor mange planter, men etter en til to uker kan du velge hvem som ser sterkest ut. Bedre å ha litt for mange enn litt for få.

Steg 3 – Plante tomatskivene i potten som du har forberedt

dyrke-tomater-fra-tomatskiver
Tomatskiver er kappet og klar for å bli dekket med jord

Vi har valgt å plassere 3 skiver fra tomatene, resten spiste vi! Legg skivene i jorden du har vannet godt. Det er greit hvis du har litt mellomrom mellom skivene, det kommer til å bli mye spiring fremover og trangt om plassen. Hvis du ikke spiste resten av tomaten du plantet er det ingen ting i veien med å legge alle skivene i potten, hvis det er plass.

Hvis det ikke er plass, kan du enkelt fjerne frøene fra skivene og legge frøene rett i jorden også. I våres tilfellet var det nok med de 3 skivene vi hadde til overs. Da var du klar for neste steg.

Steg 4 – Dekk til tomatskivene i potten med jord, så sett til side.

dekket-med-jord
Da var tomatskivene dekket med jord, husk vann godt til slutt!

Nå begynner ting å virkelig ta form. Dekke til tomatskivene godt med jord. Vær helt sikker på at tomatskivene er helt dekket med jord uten at det er noen sjanse for at de er synlig.

Nå kan du vanne jorden som du nettopp har dekket til tomatskivene med. Gi de en god vanning, ikke vær beskjeden. Når du har gjort dette setter du potten til side. Gjør du dette om sommeren setter du den ut lunt sted i skyggen. Om vinteren setter du den i et rom hvor det er romtemperatur og tilgang på lys etter hvert. Dette kommer til å blir det nye hjemmet til potten de neste dagene eller opp til par uker mens frøene jobber med å spire.

Steg 5 – Spiring av tomatførene og videre vekst

ferdig-vokst

Dette steget representere en av de mer spennende tidene i dette eksperimentet, men også når man planter andre grønnsaker eller planter og kommer til spiring. Nå ser du at tomat frøene begynner å spire og kommer opp av potten. Dette tar rom regel minst en uke og gjerne noe lenger enn det også. I spiringen starter det alltid litt tregt, eller det føles i hvert fall slik. Man venter og kikker daglig for å se om frøene spirer. Man må bare smøre seg med tålmodighet og når man ser spiringen, er det verdt ventingen. Husk at etter spiringen må du følge med på jorden og holde den fuktig. Ikke overvann, men ikke la det tørke ut.

Etter hvert ser man at progresjonen fortsetter og etter noen dager er det vokst mange ganger sin egen størrelse helt fra spiringen. Når man har kommet til dette steget begynner seleksjons prosessen. For alle som er glad i planter er alltid dette vanskelig. Man ønsker alltid å ta vare på alle, men det er det sjeldent plass til. Selekter bort de med liten vekst, eller de som ser svake ut. Dette kalles også å prikle tomater.

prikle-tomater

Når man planter tomater rett fra tomatskivene er det en større fare for sopp eller at planten ikke vil gi frukt utover sesongen. Siden vi nå er klar over at det kan forekomme sopp, er det lurt å se etter dette allerede nå. Vær litt ekstra observant når du vanner eller ser på plantene dine.

Steg 6 – Forbered å flytte tomatplanten din ut eller i større potte

I dette steget som avhenger om du skal plante tomatplanten din ute i bed eller over i en større potte. Skal du plante den ute er ikke dette steget like relevant, men det er noen tips her du likevel burde få med deg.

Plant tomten over i en stor potte, gjerne med diameter på Ø35. Da får planten plass nok til å vokse helt til den begynner å gi frukt og til den blir ferdig voksen.

Husk at du fortsatt må ha potte med hull i bunnen slik at du får drenert overflødig vann.

Når du skal plante over tomatplanten i en større potte er det noe som er unikt for tomatplanten sammenlignet med andre frukt eller grønnsakplanter. Tomatplanten ønsker å bli plantet dypt ned i den nye potten. Hvis du ser nærmere på stilken på tomatplanten har den små, små røtter som ser ut som hår oppover stilken. Hvis du planten tomatplanten dypt begynner disse røttene og vokse og tomatplanten vil skyte fart. Faktisk så burde du klippe av de nederste bladene og plante planten litt dypere enn de. Som regel skal man aldri plante frukt eller grønnsakplanter dypt, men tomatplanten er altså et unntak.

Husk at tomatplanter drikker mye vann, så ikke vær gjerrig med vannet når du planter over til en ny potte.

Dyrke tomater i drivhus

Har du et drivhus eller ønsker å skaffe et drivhus til å ha tomatene i? Det er noe helt eget med å ha tomatplantene i drivhus, og hvis du ønsker å lære mer om hvordan dette funker bør du lese artikkelen vi har skrevet om hvordan dyrke tomater i drivhus.

dyrke-tomater-i-drivhus

Steg 7 – Rigge til for at tomatplanten skal gi frukt (tomater)

Tomatplanter vokser oppover. For at de skal klare det må de ha hjelp av oss mennesker. De er rett å slett for svake til å holde seg oppe siden vekten av tomatene drar de ned. Når det er gått rundt 5 uker er det lurt å tenke på støtte til tomatplantene. Det er mange måter å gjøre dette på:

 • Du kan knyte en snor over tomatplanten og knyte snoren i toppen av planten. Etter hvert som tomatplanten din vokser kan du heise snoren/tråden slik at den hele tiden blir holdt oppe.
 • Du kan putte en pinne i potten for å støtte opp planten. Dette kan skade røttene, så det er ikke noe vi andbefaler.
 • Du kan ha potten eller bedet ditt ved en vegg. På veggen kan du feste hønsenetting. Med hønsenettingen kan du hjelpe tomatplanten å klatre oppover med masse frukt.
 • Du kan «veve» tomatplantene med trå. La oss si du har et bed med pallekarmer og 5-8 tomatplanter plantet på rekke. Da slår du ned et jordspyd på hver ende av rekken og knyter en stor rundt det ene jordspydet. Deretter fører du tråden gjennom tomatplantene med veve teknikk. Dette holder plantene oppe og etter hvert som de vokser vever du inn flere tråder.

Dere er mange flere metoder for å støtte opp planter, men dette er noen av de vi syntes er mest effektive.

Det kommer an på hvilke art du planter, og om de står i drivhus, ute, mye i solen, i potte osv. Men i snitt vil disse plantene gi 10-15 tomater per plante. Har du 10 planter så tror vi du har dekket behovet ditt!

Stelle tomatplanter

Neste steg i prosessen vil nå være å ta vare på plantene dine for at de skal trives og gi mange frukter! Vi har skrevet en mer detaljert artikkel på hvordan stelle tomatplanter. Trykk på linken for å lære mer om dette!

stelle-tomatplanter

FAQ – Ofte stilte spørsmål

Er tomater flerårig?

Tomater er en ettårig art, men om man har et oppvarmet drivhus eller har planten innendørs vil den kunne vare lenger enn kun sommersesongen.

Kan man ta frø fra tomater fra butikken?

Det kan du, men sørg for å bruke norske tomater. Utenlandske typer kan være bærere av sykdommer som vil redusere avlingen. Denne sykdommen er i tillegg svært smittsom og går raskt over til andre planter i nærområdet.

Kan man plante tomat fra tomat?

Ja, det kan man! Dette er en fin og enkel metode å dyrke frem tomater på.

6 kommentarer om “Dyrke Tomater Fra Tomatskiver – Den Beste Metoden!”

 1. Jeg har dyrket mye tomater i drivhuset mitt , men har kjøpt plantene

  ferdig . Nå skal jeg prøve og så tomater på samme vis som foreslått her .

  Jeg skal skjære tomater i skiver og legge i potter med jord over . Er veldig

  Spent .Gleder meg til resultatet………. Venter På våren !!!

  Svar
  • Hei Ingerid!

   Så spennende! Husk å kjøp norske tomater, gjerne økologiske sånn at du unngår å spre farlige sykdommer fra utlandet.

   Svar
 2. Hei Hagefriken
  Takk for hyggelig side.
  Jeg fikk noen tomatplanter fra en venninne i fjor – som hadde benyttet din metode. Aldri har jeg høstet så mange flotte tomater som jeg gjorde utover høsten. Helt magisk resultat.
  Lurt å benytte økologiske tomater.

  Svar
  • Hei Lise.

   Takk for hyggelig tilbakemelding! Så morsomt at metoden funket bra for deg! Bra tips med å benytte norske økologiske tomater!

   Svar
  • Hei Marianne.

   Takk for kommentaren din og at du passer på. Som vi understreker i artikkelen er det viktig å bruke norske tomater og gjerne økologiske for denne metoden. Gjør du dette er det ingen fare 🙂

   Svar

Legg igjen en kommentar