Svartkål eller palmekål som den også kalles er en vakker kåltype som sprer seg ut i vakre svarte blader i en palmeformasjon. Denne kan du bruke på kald og varm og den har en mild kålsmak. Den inneholder mange gode næringsstoffer som vitamin A (som betakaroten), kostfiber, folat, kalsium, kalium, vitamin C, E og K.
Denne kålsorten er på vår liste over ulike typer kål – les artikkelen her for inspirasjon til andre typer kål å dyrke! I denne artikkelen tar vi for oss hvordan dyrke svartkål fra frø til høsting.
Hvordan dyrke svartkål
Når så svartkål
Svartkål er både tolerant mot varme og kulde, som gjør at den er lett å dyrke frem, i tillegg til at den har en lang vekstsesong. Den bruker nemlig ikke så lang tid på å vokse og bli høsteklar – man kan høste babykålen bare en måned etter såing, eller en fullvoksen bare to måneder etter såing! Svartkål kan enten forkultiveres innendørs eller direktesås ute i friland.
Velger du å forkultivere innendørs kan du gjøre dette 4-6 uker før den siste frostdagen tidlig på våren. Når jorden har nådd rundt 10 grader kan man fint plante disse ut i friland.
Du kan også velge å direkteså frøene ute tidlig på våren, dersom jorden som nevnt holder 10 grader. Dette vil være avhengig av hvor du bor i landet og om vinteren har vært veldig kald eller mild. Jo mildere vinteren har vært, jo raskere vil frosten i jorden tine. Man kan så svartkål hele sesongen og helt frem til seks- åtte uker før frosten kommer på høsten.
Forkultivere svartkål
Å bruke forkultivering som metode gir ofte planten en tryggere vekst med tanke på at den får gode forhold til å utvikle seg i tidligfasen innendørs. Dermed blir den mer robust og motstandsdyktig mot skadedyr og sykdommer når den plantes ut. Dette er fordi en ung plante er mer utsatt for å ikke takle et angrep og avlingen kan dessverre bli ødelagt av dette.
- Klargjør potter eller såbrett med celler med såjord.
- Så to frø per potte/celle 0,5-1cm dypt.
- Vann godt.
- Plasser pottene eller cellene på et solfylt sted i vinduskarmen eller under et vekstlys hvor de får 14-16 timer sollys per dag. Om det ikke lar seg gjøre med så mange timer lys, fortvil ikke. De tolerer også litt skygge, men vil da bruke noe lengre tid på å vokse.
- Sørg for å holde jorden lett fuktig da lyset vil gjøre at det fort tørker opp, men ikke for vått helt i starten når frøene skal vokse.
- Når plantene er store nok til å håndteres, mellom 5-10cm høye, kan du plante om til en plante per potte.
- På dette tidspunktet kan du også legge til litt gjødsel ved vanning, bruk halvparten av vanlig mengde av det som står på pakken.
Herde plantene
Grunnen til at man må herde plantene før de settes ut i sitt naturlige habitat, er fordi ved innendørs vekst på tidlig stadie har ikke bladene fått utviklet ¨rustningen¨ den trenger som beskytter dem mot solbrenthet og vind. Det er derfor viktig at man gir planten litt tid på å venne seg til utendørs klimaet før den plantes ut.
- Når frosten er over og solen begynner å titte frem, plasserer du plantene ut på et skyggefult sted i hagen, på terrassen eller et annet sted.
- Ta plantene inn igjen på kvelden.
- Gjør disse to stegene over i 3-4 dager.
- På dag nr. 4 kan du introdusere plantene for litt sollys. Start med tre timer sollys og resten i skygge.
- Øk tiden i solen med tre timer per dag og innen en uke får plantene en full dag med sollys.
Direkteså svartkål
Man kan direkteså svartkål på to måter, til to ulike formål – Til høsting av babykål eller til høsting av fullvoksne kålblader.
1. Direkteså for babykål
Mange ønsker å bruke svartkålen når den kun har utviklet små babyblader og dette gjøres ved å så frøene jevnt over (ca. 5cm mellomrom) i et tynt lag i bed eller på friland. Dette er en rask måte å vokse kålen på og bladene er klare til å høstes bare fire-fem uker etter såing. Frøene såes 0,5-1cm dypt i veldrenert og velgjødslet jord.
Dersom du ser at frøene har blitt sådd for tett etter hvert som plantene vokser, kan du bare tynne de ut ved å fjerne de som står for tett, også kan du spise de små bladene du fjerner for en liten forsmak!
2. Direkteså for fullvoksen kål
Klargjør jorden med veldrenert og velgjødslet jord. Så frøene 0,5-1cm dypt med 10cm mellomrom mellom hvert frø. Når plantene har blitt 5-10cm høye, tynn dem ut slik at det blir 30-45cm mellom hver plante. Spis gjerne de planten du fjerner for en liten forsmak.
Alternativt om du ikke ønsker jobben med å tynne ut plantene kan du prøve deg på å så de med 30-45cm avstand fra starten av. Det man risikerer da er at det kan bli enda større avstand mellom hver plante dersom ikke alle frøene spirer – for det er ikke en garanti at hvert eneste frø vil spire.
Stell av svartkål
Svartkål krever ikke så veldig mye stell. Det er hovedsakelig vanning og gjødsling som er å gjøre, men i tillegg bør man også sjekke jevnlig for eventuelle angrep av skadedyr og sykdommer.
Vanning – Vann regelmessig hver uke. Unngå å vanne direkte på hodene da dette kan fremme råtevekst.
Gjødsel – Tre til fire uker etter utplanting kan du gjødsle med nitrogenholdig gjødsel. Dette kan være blodmel, eller du kan lage ditt eget neslevann av brennesler. Les hvordan du enkelt kan lage dette næringsrike vannet selv her!
Jorddekke – Hvis luftfuktigheten er lav kan du hjelpe planten med å holde jorden fuktig og kjølig ved å spre et tynt lag med halm, trespon, gressklipp eller annen organisk materiale rundt bunnen av planten. Dette kan også gjøres på høsten når kulden setter inn slik at planten kan fortsette å produsere mer blader mot vinteren.
Høste svartkål
Svartkål blir som mange andre typer kål bedre på smak etter en frostnatt eller to. Frosten gjør nemlig at kålen blir søtere på smak, men det er ingenting i veien for å høste den tidligere om man ønsker det – da blir den bare mindre søt i smaken.
Svartkål er klar til høsting som babykål når de er mellom 5-8cm lange. Bladene vil da være møre og gode som passer perfekt til sandwichen eller salaten. Du kan enten dra opp hele planten, eller kutte av de bladene du trenger så vil planten fortsette å produsere blader.
Velger du å vente litt lenger med å høste, kan du høste fullvoksne blader når de er rundt 30cm lange. Disse store bladene vil være klare til å høstes bare to måneder etter du har sådd frøene. Prøv å klippe av de ytterste bladene først, slik at bladene innerst vil fortsette å vokse. Bladene er enkle å bare knekke av med hendene så du trenger ikke noe fancy verktøy, men man kan også skjære/klippe av bladene for et finere snitt om man ønsker det.
Oppbevare svartkål
Svartkål spises hovedsakelig ganske snart etter man har høstet dem, så de kan godt stå i bakken til du trenger de til matlaging. Ønsker du likevel å høste for å oppbevare kan du gjøre dette på flere måter.
1.Oppbevare i kjøleskapet i inntil en uke.
2. Fryse kålen – Ønsker du å fryse svartkål bør du forvelle den før du legger den i frysen. Ved denne metoden vil smaken bevares mest mulig. Fryst svartkål kan oppbevares i fryseren i opptil åtte måneder.
3. Tørke kålen – Tørking kan være et godt alternativ dersom fryseren er full.
4. Fermetering – Dette er også et godt alternativ om man også har andre grønnsaker man vil ta vare på. Da kan man blande svartkålen med hva man vil og fermetisere for langtidslagring som kan brukes til mange formål. Fermetiserte grønnsaker kan lagres hvert fall opptil to år!
Skadedyr og sykdommer
Svartkål er utsatt for de samme skadedyrene og sykdommene som mange andre typer kål, blant annet som brokkolien. Oppdager du at svartkålen din blir rammet, kan du lese og identifisere de ulike skadedyrene og sykdommene fra denne artikkelen om brokkoli.
Har du dyrket denne fine grønnsaken før? Har du noen gode innspill til hva man kan bruke Svartkål til så del den gjerne med oss i kommentarfeltet under!
Kan du høste frø av svartkål andre året? Spesielle hensyn og triks?