Dyrke spisskummen? Her er råd for planting og stell!

Spisskummen har en karakteristisk duft, og er en viktig smakstilsetter i en rekke matretter. Krydderurten er blant annet en sentral ingrediens i nøkkelost og tacokrydder. Det å dyrke spisskummen er ingen enkel sak, men kan være et morsomt prosjekt for de tålmodige!

spisskummen

Fakta om spisskummen

Spisskummen (Cuminum cyminum) er også kjent som spisskarve, og er en krydderurt med gamle tradisjoner flere steder i verden. Urten stammer opprinnelig fra Sentral-Asia og østlige middelhavsområder, og brukes i dag hyppig i det meksikanske og indiske kjøkken.

Krydderurten ligner mye på karve, og tilhører skjermplantefamilien. Arten er ettårig, og vokser seg omkring 50–90 cm høy. Bladverket er trådete, og i juni–juli måned viser små hvite blomster seg. Etter hvert dannes opptil 1 cm lange frukter som hver kun inneholder ett frø.

Hvordan dyrke spisskummen fra frø?

Dersom du ønsker å dyrke din egen spisskummen, er dette i teorien mulig. Vær imidlertid klar over at det kan være utfordrende å lykkes, da spisskummen er veldig varmekjær. Aller helst vil urten ha mye varme både i luften og jorden.

Samtidig modner spisskummen forholdsvis sakte, noe som betyr at du må gi den tilrettelagte forhold over lang tid. Det å dyrke urten utendørs lar seg derfor sjelden gjennomføre på våre breddegrader. Selv de som bor i herdighetssone H1 vil slite med å få utendørsdyrking til.

Det du imidlertid kan prøve, er å dyrke spisskummen innendørs eller i drivhus. Dette bør du gjøre allerede i mars måned, slik at fruktene rekker å modne. Slik går du frem:

  1. Klargjør potter med jord (ha et lag såjord øverst)
  2. Fukt jorden
  3. Så frøene grunt (skal kun dekkes lett til av jord)
  4. Plasser pottene i et lyst og varmt rom (ca. 20–30 grader)
  5. Hold jorden jevnt, lett fuktig
  6. Etter ca. 14 dager vil du kunne se små spirer
spisskummen med insekt

Planting av spisskummen

Etter at du har dyrket frem spisskummen, kan du plante krydderurtene ut. Vent helst med utplanting til juni måned, da urten er sensitiv for kulde. Velg en lun og varm plassering med mye sol. Det er ingen garanti for at urtene vil bære frukter, siden temperaturene utendørs kan være ustabile i Norge.

Uansett – om du skal plante flere spisskummen i kjøkkenhagen, bør du ha 15 cm mellom hver plante. Sørg også for at det er ca. 15 cm mellom hver planterad. Du kan for eksempel forsøke å ha urtene i pallekarmer, noe som er praktisk med tanke på stell.

Stell av spisskummen

Spisskummen er en velsmakende krydderurt, men dette er dessverre ikke verdens enkleste plante å lykkes med. Men dersom du ikke har noe imot plantestell, er kanskje ikke dette noe problem. Her deler vi noen tips til stell som øker sjansen for å lykkes!

Plassering og solbehov

Spisskummen elsker sol og varme, og bør derfor plasseres et solrikt og lunt sted ved utplanting i hagen. Vent helst med å plante urten ut til juni måned, slik at det er varmest mulig i luften (og jorden).

Ellers er det opp til deg selv hvor krydderurten skal plasseres. Mange velger å ha den i en pallekarm sammen med andre urter og spiselige vekster.

spisskummen frø

Jord og gjødsel

Når du skal plante ut spisskummen, anbefales det å sette planten i sandholdig og veldrenert jord. Du kan gjerne bruke vanlig plantejord iblandet sand. Merk deg også at spisskummen ønsker å stå i næringsrikt jordsmonn. Tilsett gjerne litt gjødsel i jorden ved planting.

Deretter kan du gjerne tilføre litt ekstra næring et par ganger i løpet av sommeren. Flytende plantenæring fungerer greit til dette formålet.

Vanning

Spisskummen trives i lett fuktig jord, og bør ikke stå i vann over tid. Av den grunn er det viktig å passe på at jorden er godt drenert, og med innhold av sand. Etter såing bør du spraye jorden lett med vann innimellom, slik at den ikke tørker ut.

Vær generelt tilbakeholden med vanning, og la jorden tørke lett opp før du eventuelt vanner på nytt.

Beskjæring

Spisskummen har relativt høye, lysegrønne stilker, og kan forgreine seg kraftig etter hvert som planten vokser. Som regel er det imidlertid ikke behov for noe beskjæring. Du kan imidlertid klippe planten litt om du ønsker å kontrollere veksten.

spisskummen blomst

Innhøsting av spisskummen

I september er som regel frøene til spisskummen modne, og du kan da begynne å høste inn krydderet! Frøene høstes inn mens de er ferske, men må tørkes før du bruker dem som krydder. Dette vil bidra til at den karakteristiske smaken kommer bedre frem.

Eventuelt kan du male frøene, slik at du får et mer fint krydder. Dette er blant annet et godt valg om krydderet skal brukes i krydderblandinger eller til taco.

Er karve og spisskummen det samme?

Nei, men mange forveksler karve (Carum carvi) og spisskummen (Cuminum cyminum) med hverandre. Begge vekstene hører hjemme i skjermplantefamilien, og har frø som kan være til forveksling like. Frøene har imidlertid forskjellig smak og duft.

Karve kalles også for «kummin», noe som fort kan blandes med det engelske navnet på spisskummen – «cumin». Her gjelder det med andre ord å holde tunga rett i munnen!

Hva brukes spisskummen til?

Spisskummen har veldig mange bruksområder, og er en viktig ingrediens i matlagingen flere steder i verden. Her i Norge er spisskummen en viktig smakstilsetter i nøkkelost.

spisskummen med himmel

Du vil også finne spisskummen i mange meksikanske og indiske matretter. Krydderurten er vanlig å bruke i tacokrydder og chili con carne, men også i korma-retter og indisk curry. Ellers er krydderet vanlig både i Tyrkia, Thailand, Nord-Afrika, Spania og mange andre land.

Spisskummen brukes for øvrig også innen folkemedisin. Urten skal blant annet hjelpe mot fordøyelsesbesvær og kramper.

Et eksotisk innslag i urtehagen

Spisskummen kan være et spennende innslag blant andre krydderurter i urtehagen. Det kan som nevnt være vanskelig å lykkes med urten, men gi det gjerne et forsøk. Av krydderurter som er langt enklere å dyrke selv, kan vi nevne dill, oregano, salvie, timian og basilikum.

Dyrk gjerne noen av disse urtene, også. Om du ikke skulle få til spisskummen, har du da andre velsmakende urter du kan trøste deg med!

Skal du dyrke spisskummen?

Dersom du har grønne fingre og er på jakt etter en litt vrien utfordring, kan det å dyrke spisskummen være noe for deg. Om du er «helt grønn» når det kommer til dyrking, er det kanskje greit å forsøke seg på enklere vekster først.

Har du dyrket spisskummen og høstet inn frø? Del gjerne dine beste tips med resten av leserne i kommentarfeltet, og fortell hvordan du gikk frem! I kommentarfeltet kan du også stille spørsmål dersom det er noe spesifikt du lurer på.

Ofte stilte spørsmål

Hvor dyrkes spisskummen?

Spisskummen dyrkes først og fremst i nordlige deler av Afrika, samt i Mexico, Midtøsten og India. I dag produseres krydderet hovedsakelig i India og Iran.

Er cumin og spisskummen det samme?

Spisskummen heter «cumin» på engelsk, men forveksles ofte med karve – som gjerne kalles for «kummin» på norsk. Forvirringen skyldes også at frøene til karve og spisskummen ligner.

Hva slags krydder er spisskummen?

Spisskummen er en krydderurt med gamle tradisjoner flere steder i verden, og brukes gjerne som smakstilsetning i krydderblandinger, oljer, oster, likører og lignende.

Legg igjen en kommentar