Dyrke solbærbusker – 7 Flotte Tips For Nydelige solbær!

Ønsker du å dyrke solbærbusker i hagen? Da er du ikke alene. Mange nordmenn har valgt å dyrke solbærbusker i hagen, både grunnet de gode bærene og det estetiske. Solbær er gode bær som kan brukes til så mangt. Dessuten er buskene enkle å plante, beskjære og ellers vedlikeholde. Det er en flott ide å legge til solbærbusker i hagen din.

Solbær er et deilig bær som pryder solbærtoddyen og en rekke desserter. Tenk så deilig å kunne gå ut i hagen og plukke disse bærene rett fra busken. Det kan du gjøre dersom du velger å dyrke solbærbusker. Dette trenger ikke være så vanskelig som alle skal ha det. Solbærbusken er en rimelig busk, og den er et flott tilskudd til enhver hage.

dyrke solbærbusk

Når bør du plante solbærbusker?

Som med alle andre ting en planter, er årstider og sesonger meget viktige. Så, når bør du egentlig plante solbærbusker? Den eneste regelen du er nødt til å følge, er at du ikke skal plante busken når det er frost i bakken. Dessuten bør du styre unna planting dersom du ser at det er meldt minusgrader i dagene etter plantingen.

Selv om du står fritt til å plante busken mellom vår og høst, er det best å også styre unna sommeren. Noen nordmenn er nok uenige i at sommeren er tørr, men sammenlignet med våren og høsten er den det. Nyplantede busker trenger mye vann, og derfor anbefaler vi at du planter din solbærbusk enten på våren eller høsten.

Dersom du planter den midt på sommeren, må du forberede deg på å vanne busken stadig. Planter du heller på våren eller høsten, hjelper naturen deg med mye naturlig vanning gjennom regn. Husk derimot på at du bør vanne solbærbusken de dagene hvor det ikke regner, eller hvor det bare kommer noen små drypp.

Den beste jorden til solbærbusker

I tillegg til årstiden du planter på, må du vurdere jorden du skal bruke. Her er det best å besøke et lokalt gartneri og få tak i jord med mye næring. Se etter jord som også er moldrik og som er godt drenert. Bruker du denne jorden, vil ikke busken din bare overleve – den vil vokse raskt og godt, og den vil gi deg en rekke bær i årene fremover.

Ikke glem å investere i gjødsel også. Dette hjelper solbærbusken med å vokse ekstra raskt. Har du opplevd å plante noe, men å måtte vente i årevis på at det skal vokse seg stort og bære frukter/blomster? Det er mest sannsynlig fordi du ikke har benyttet deg av gjødsel.

Et siste tips er å være veldig påpasselig på at jorden treffer røttene til solbærbusken. Jordens næringsstoffer må tas opp i busken for å få ønsket effekt. Dersom jorden ikke berører røttene, vil disse heller ikke føre næringsstoffene ut i busken. Når du graver hullet og setter busken inn, vær derfor sikker på at jorden du fyller på med kommer i kontakt med røttene.

nærbilde av solbærbusk

Hvilken sort bør du velge?

I likhet med andre busker, finnes det diverse sorter av solbær. De fleste sortene har den karakteristiske mørkeblå fargen, mens andre er mer lyseblå i fargen sin. Noen busker blir store, mens andre holder seg relativt små. Her er det smak og behag hvilken sort du velger.

Gjør derimot litt research før du besøker gartneriet. Det er ikke sånn at en bare sier at en skal ha en solbærbusk. Da kan det hende du ender opp med en sort du ikke liker, ved for eksempel at den er for syrlig. Vær derfor påpasselig, og gjør hjemmeleksa di før du går til innkjøp av busken.

Slik går du frem for å beskjære solbærbusker

Beskjæring av solbærbusker er viktig for å få flest mulig gode bær ut av busken. Du bør ikke la skadde, syke eller døde greiner så igjen på busken. Disse kan fortsatt stjele næringsstoffer fra den dyrebare jorda. La heller de sunne greinene med flere bær bli enda sterkere og bære enda flere bær.

Merk også at en solbærbusk bør beskjæres for at den ikke skal vokse for tett. Busker trenger å puste, slik at du bør gå nært inn på busken og klippe vekk greiner og kvister som for eksempel går inn i hverandre. Ikke vær redd for å beskjære en solbærbusk nøye, da denne tåler det helt fint.

Selv en nykjøpt solbærbusk kan fint beskjæres. Med årene er det viktig at du holder tritt med busken. Både grunnet det estetiske og mengden bær på busken, er det viktig å holde den vedlike. Ikke la busken forfalle så du må ta i et skippertak. Da kan det hende at det er for sent.

solbærbusk i naturen

Redskapene alle solbærbuskeiere må ha

Det første redskapet du som solbærbuskeier må gå til innkjøp av, er en spade. Når du skal plante busken, er det viktig at du kommer dypt nok ned. Det anbefales å grave et hull på cirka én kubikkmeter, noe avhengig av sorten du kjøper. Forsikre deg om at hullet blir dypt nok til at alle røttene kommer godt nedi bakken.

For å gjøre vedlikehold på busken i årene som kommer, trenger du hagesaks og gjerne en rosesaks. Sistnevnte er fint å bruke til alle busker. Den lar deg finjustere arbeidet, og med denne kan du knytte kvister som blir noe små for hagesaksen.

Det er viktig at redskapene du bruker ikke er slue. Forsikre deg om at de enten er nyslipte eller nykjøpte. Rene, glatte kutt er viktige for at solbærbusken skal vokse godt igjen etter beskjæring. Vær også skånsom med hvordan du bruker redskapene, uansett hvor nye disse er.

Unngå disse feilskårene ved dyrking av solbærbusk

Er du redd for å begå tabber når du skal dyrke solbærbusk? Fortvil ikke! Vi har både gått i feller og hørt om forskjellige feilskår folk har begått. Du er såpass heldig at du skal få lov til å lese om dem, fremfor å oppleve dem på egen hånd, forhåpentligvis.

Den største tabben folk begår, er å holde tilbake når det gjelder jord, vann og gjødsel. Du kan ikke få bra nok jord eller for store mengder gjødsel. Riktignok kan du vanne en busk for mye, men sjansene er lave for at du kommer til å gjøre det. Vann og fyll på med gjødsel når du føler det er et behov. For mye er bedre enn for lite når det kommer til busker.a

En annen tabbe er å la busken bli full av greiner, kvister, blader og ikke minst bær. Mange tenker at jo fullere busken er, jo bedre er det, så lenge ikke noe er skadet, sykt eller dødt. Men den gang ei. Realiteten er at en solbærbusk trenger å puste. Lag derfor rom ved å beskjære busken din med jevne mellomrom.

FAQ

Hvilke land har de beste solbærbuskene for norske forhold?

Svaret er faktisk Norge! Solbærbusker fra andre land er vel og gode i de respektive landene. I Norge og i norske forhold, er det derimot norske solbærbusker som vokser best.

Hvor ofte bør jeg beskjære en solbærbusk?

En solbærbusk bør beskjæres ved kjøp, og deretter hver eneste vår. Du må gjerne beskjære til andre tider også, dersom for eksempel en del av busken har skadet seg eller har blitt syk. Unngå derimot å beskjære busken midt på vinteren.

Legg igjen en kommentar