Dyrke Sjalottløk: 8 gode tips for å lykkes

Sjalottløk er en favoritt blant mange mesterkokker, siden den er både lekker, smakfull og ikke minst – veldig allsidig. Smaken er litt rundere, søtere og mildere enn hos mange andre løksorter, og passer til det meste. Så hva er vel bedre enn å dyrke den selv?

Det å dyrke sjalottløk er kanskje ikke helt fritt for utfordringer, men med riktig stell er sjansen stor for at du lykkes. Belønningen er kortreiste løk fra egen hage, noe som er bra for både miljøet og lommeboken

dyrke sjalottløk

Hvordan dyrke sjalottløk?

Det finnes i hovedsak to ulike metoder å dyrke sjalottløk på. Det vanligste er å dyrke veksten ved hjelp av en såkalt setteløk, men det er også mulig å så frø.

Slik gjør du det!

Alternativ 1: Dyrking med setteløk

Dersom du skal dyrke sjalottløk, er bruk av setteløk eller stikkløk det klart enkleste alternativet. Setteløk er kort fortalt sykdomsfrie, små løk som plantes i jorden. I løpet av den kommende sesongen vil én enkelt setteløk kunne utvikle en hel bunt med ny løk. Denne metoden benyttes som oftes ved dyrking av løk, som f.eks. hvitløk, kepa løk, purreløk og andre typer løk.

Slik gjør du det:

  1. Kjøp setteløk av sjalottløk (unngå å plante sjalottløk kjøpt i matbutikken)
  2. Sett løken (5 cm dypt og med spissen pekende opp) i en potte med sandholdig jord og litt gjødsel
  3. La potten gjerne potten stå innendørs den første tiden
  4. Når planten spirer kan den settes litt kjøligere (og lyst!)
  5. Så snart faren for frost har gitt seg, er det tid for utplanting (gjerne i pallekarm på et lunt sted)
  6. Gjødsle og spa jorden på plantestedet (bruk gjødsel rikt på kalsium)
  7. Sett plantene med 10-20 cm mellomrom
  8. Gjødsle 2–3 ganger i løpet av sesongen
  9. Vent til høsten, og nyt resultatet!
sjalottløk

Alternativ 2: Dyrke fra frø

De fleste typer sjalottløk setter ikke frø, og formering via setteløk er derfor det vanligste. Det er likevel mulig å så sjalottløk fra frø. Et eksempel er sjalottløken «Zébrune».

Dyrkeprosessen bør startes innendørs (forkultivering) i perioden mars–april. Her er en beskrivelse av hvordan du går frem:

  1. Så frø i en potte med såjord (så ca. 1 cm dypt)
  2. Spray med vann
  3. Dekk med perforert plast
  4. Sett potten i et rom som holder 20 til 25 grader
  5. Etter 10 til 20 dager spirer frøene
  6. Sett potten svalt (rundt 15 grader) og lyst etter spiring
  7. Når faren for frist er over, kan plantene settes ut i sand- og kalkholdig jord
  8. Dekk med fiberduk
  9. Fra august og utover er løken klar for innhøsting

Husk at du med fordel kan plante sjalottløk forholdsvis tett ved utplanting. Dette gjør det vanskeligere for ugress å etablere seg sammen med løken.

Stell av sjalottløk: Tips for et vellykket resultat

For et best mulig resultat er det lurt å vite hvordan du skal stelle sjalottløk etter dyrking. Her er noen gode råd!

Plassering og solforhold

Sjalottløk er en varmeelskende løksort som med fordel kan stå lunt og solrikt. Velg gjerne den mest solrike plassen i hagen. Tradisjonelt sett har sjalottløk først og fremst blitt dyrket i de litt tørrere innlandsstrøkene her til lands, men du kan få planten til i stort sett hele landet.

Løksorten setter også pris på varm jord. Unngå skyggefulle og veldig fuktige områder, og velg et sted med luftige, solrike og lune forhold.

sjalottløk blomst

Jord og gjødsel

Når du skal dyrke sjalottløk er det lurt å sørge for at jorden er sand- og kalkholdig. Gå gjerne for næringsrik og sandholdig morenejord som er godt kalket, eller lettleire. Det er også lurt å bearbeide jorden godt, for å sikre god (og litt «løs») struktur, samt god drenering.

Husk at løk fort kan bli utkonkurrert av ugress. Ved å bearbeide jorden kan du også fjerne flerårige vekster som løken ikke trives sammen med.

Når det kommer til valg av gjødsel, er det lurt å velge næring som er rik på fosfor og kalsium. God grunngjødsling ved utplanting er anbefalt. Bruk gjerne kompost laget i varmkompostbinge, eller bokashi.

Resten av sesongen kan du gjødsle sjalottløken to til tre ganger – gjerne med hønsegjødsel og/eller neslevann.

Vanning

Løken liker veldrenert jord, slik at røttene ikke blir liggende i vann. Samtidig er det greit å huske på at sandjord raskere tørker ut enn mange andre jordtyper, og at det kan være nødvendig med ekstra vanning gjennom sesongen (spesielt i tørre perioder).

Unngå imidlertid overdreven vanning, da sjalottløk som nevnt ikke trives i altfor våt og tung jord.

Forebygging mot sykdom hos sjalottløk

Løk er utsatt for enkelte sykdommer. Vær blant annet forsiktig når du høster inn løken, da sår og kutt på løken kan gi grobunn for gråskimmel. Sistnevnte er en skadesopp som kan angripe løken.

Siden sjalottløken i prinsippet er kloninger av moderløken, er det også viktig å bruke friske setteløk som er ment for nettopp dyrking. Hvis ikke risikerer du at løken bærer på virus eller andre sykdommer, som videreføres til avlingen.

Virus kan svekke plantene og gir dessuten ofte færre avlinger.

Løkfluen kan også være et problem når du skal dyrke sjalottløk. Dette er en flue som legger egg i jorden, og når larvene klekker vil de livnære seg av plantene. Dette kan gi stor skade på avlingene. Plasser gjerne et insektnett over plantene for å forhindre angrep.

Når er det tid for innhøsting av sjalottløk?

Når omtrent 50 % av bladverket har visnet og plantens røtter er litt løse, er det tid for innhøsting av sjalottløken. Dette skjer som regel om høsten. Pass på at du ikke venter for lenge, siden dette kan føre til at røttene fester seg på nytt i jorden.

spire sjalottløk

Innhøsting på en tørr dag anbefales, da dette begrenser forekomsten av gråskimmel. Du høster inn løken ved å dra den forsiktig opp av jorden. Deretter bør den få tørke i omkring 10 til 14 dager. I en solrik periode kan du fint la løken tørke utendørs.

Eventuelt kan du binde plantene opp i bunter, og la dem henge under tak.

Er du klar for å dyrke din egen sjalottløk?

Det å dyrke sin egen sjalottløk er perfekt når du ønsker tilgang på en kortreist, smakfull og utrolig anvendelig delikatesse. Sjalottløken er uunnværlig blant kokker, og passer til så mangt. Det enkleste er kanskje å dyrke fra setteløk, men du kan også så sjalottløkfrø.

Visste du at luftløk er en utrolig god spiselig løk? Den er flerårlig og trenger svært liten omsorg! Dette gjør den til en av de enkleste løkene å dyrke. Prøv deg frem ved å dyrke flere typer løk om gangen, da finner du enkelt ut hvem sort du både liker å dyrke og spise! Luftløk passer veldig godt sammen med både gressløk og vårløk!

Velg den metoden som passer deg best! Det viktigste er å gi løken god, næringsrik, sand- og kalkholdig jord, samt en solrik og lun plassering.

Visste du at det går ann å dyrke ramsløk? Du trenger ikke å lete skogen rundt for å finne denne herligheten når du kan dyrke den i din egen hage!

FAQ

Hva er sjalottløk?

dyrke sjalottløk

Sjalottløk (Allium cepa var. ascalonium) er en løksort som minner mye om kepaløk. Den skiller seg imidlertid fra kepaløken ved at den produserer mellom fem og ti sideløk fra én moderløk. Løken har et gulbrunt skall, og lilla/hvitt kjøtt.

Hva kan man bruke sjalottløk til?

Sjalottløk har mange bruksområder, noe som gjør den gunstig å dyrke i kjøkkenhagen. Den egner seg rå på hamburgere, salater og lignende, eller varmebehandlet i sauser, gryter og andre retter. Når den varmebehandles blir smaken søtere og mindre skarp.

Hva skiller sjalottløk fra vanlig gul løk?

Sammenlignet med vanlig gul løk, har sjalottløk en mer aromatisk smak. Samtidig har den mindre bitterhet og syre enn ordinær løk. Utseendemessig er løksortene også ulike. Sjalottløk består av en rekke avlange, små løkfedd, og har ofte et lilla fargeskjær.

Legg igjen en kommentar