Dyrke ripsbusk – 6 Tips Du Burde Vite Om!

Det å dyrke en ripsbusk i hagen er et godt valg. Her vil du ha en busk som gir deg masse glede i matveien i årene som kommer. Dessuten er det også en flott busk som hever hele hagen. Dersom du skal dyrke ripsbusk og få best mulige resultater, har gartnerne flere gode tips. Det viktigste er å også ha det gøy mens en ser at ripsbusken vokser.

Rips er både populære å spise som en snacks og som tilbehør til blant annet desserter. Bærene får en fra ripsbusken, som er en av de mest populære buskene i norske hager. Dette er ikke uten grunn. Ripsen har en deilig smak, og den hører hjemme i flere retter – da spesielt nevnte desserter. Dessuten er en ripsbusk enklere å vedlikeholde enn folk tror!

dyrke ripsbusk

Beste årstid for å plante ripsbusk

Det første du må finne ut av når du skal dyrke ripsbusk, er hvilken årstid denne skal plantes. Her er det en ganske enkel regel som gjelder alle ripsbusker og buskevekster – ikke plante disse når det fortsatt er frost i bakken. Det er kanskje åpenbart om du har grønne fingre, men husk også på å ikke plante ripsbusker om det er meldt minusgrader i dagene fremover.

De beste årstidene for å plante busker og trær er våren og høsten. Dette handler utelukkende om regnmengdene disse årstidene bringer. Sommeren er gjerne tørrere, selv om det selvfølgelig også kan være mange regnværsdager her. Nyplantede busker trenger mye vann, og derfor anbefaler vi planting på våren eller høsten.

Uansett når du velger å plante din ripsbusk, bør du holde et øye med vanning. Et tips er å sette et daglig varsel på mobilen din. Har det regnet kraftig den dagen, trenger du selvfølgelig ikke vanne busken. Men om det er tørt ute, bør du hjelpe ripsbusken din med litt friskt vann.

Valg av jord er viktig

Minst like viktig som vannet, er jorden du bruker. En ripsbusk lever greit både med mindre mengder vann og vanlig jord. Men vil du ha en ripsbusk med masse bær, må du vanne godt og investere i riktig jord. Vi anbefaler å kjøpe næringsrik og moldrik jord som er godt drenert. Denne jorden kan du kjøpe direkte fra et lokalt gartneri.

Videre kan du gjerne spe på jorden med litt gjødsel. Dette sikrer at din ripsbusk vokser enda raskere. Mange planter busker og trær uten gjødsel, og da tar det gjerne ganske lang tid før man ser resultater. Gjødsel er bare bra for ripsbusken, og det fremskynder uansett prosessen.

Anvendelsen av jorden er minst like viktig som jorden i seg selv. Dersom jorden ikke kommer i kontakt med røttene, vil ikke ripsbusken kunne nyte av næringsstoffene. Grav dermed et dypt nok hull til at røttene kan få kontakt med jorden. Sett ripsbusken oppi hullet, og fyll på med ny jord rundt. Da vil du se ripsbusken ta til seg næringsstoffene og bære frukter.

nærbilde av en ripsbusk og rips

Flere gode ripssorter å velge mellom

I Norge har vi flere gode ripssorter som du kan velge mellom. Dette er mer smak og behag, og alle vokser ganske fint her til lands. Noen ting du bør tenke på er størrelsen, sesong og smak. Det er klart at noen ripsbusker har veldig syrlig smak, mens andre er mer søte. Noen ripsbusker blir enorme, mens andre holder seg relativt små.

Vi anbefaler at du søker opp de forskjellige ripsbuskene på nett og leser deg opp før kjøp. Merk også at det vil være en prisforskjell mellom de forskjellige sortene. Det kan også være lurt å ta høyde for hvilke sorter som krever lite eller mye vedlikehold. Om du ikke er helt klar for et stort arbeid, kan det være lurt å velge sortene med mindre behov for stell.

Slik beskjærer du ripsbusker

Du kan ikke komme deg unna å beskjære rips dersom du skal ha en frodig busk. Her er det flere ting du skal tenke på. Det er ikke særlig gunstig å bare dyrke en ripsbusk uten noe stell. Mange vegrer seg fra å beskjære sin ripsbusk, fordi de tenker at dette kan skade busken. Dette er derimot langt ifra tilfellet, og det skal utrolig mye til for at du tar livet av busken.

Allikevel er det verdt å notere seg at du ikke bør beskjære for mye, ei heller vente til busken er grodd over og ta i et skippertak. Det beste for buskens del er om du vedlikeholder den med jevne mellomrom. Når våren kommer, er det fint om du ser over busken og beskjærer skadde og syke greiner. Fjern også gjerne greiner som går rett opp eller vokser inn mot stammen.

Dessuten er det en god regel for busker at de skal kunne puste. Dersom greiner gror inn i hverandre eller over hverandre, bør disse beskjæres. Slik beskjæring vil ikke bare gi busken flere rips, men det vil også gjøre at busken ser mye finere ut.

hengende ripsklase fra en ripsbusk

Her er redskapene du trenger for å dyrke ripsbusk

Ditt første innkjøp for å dyrke en ripsbusk, bør være en god hagespade. Denne vil du også få bruk for til annet hagearbeid. Videre trenger du som nevnt næringsrik jord og gjødsel som du kan fylle i hullet med busken i.

Våren etter du har plantet ripsbusken, begynner det årlige vedlikeholdet av busken. Da er det fint å ha en skarp hagesaks tilgjengelig. Denne vil hjelpe deg med å få rene, glatte kutt i busken. Dersom du virkelig skal «pirke» på busken, kan du også benytte deg av en rosesaks for de aller minste greinene og kvistene.

Etter noen års vekst vil du, noe avhengig av ripssorten riktignok, oppleve en ganske så høy busk. Da er det fint å ha en krakk tilgjengelig som hjelper deg med å komme i høyden. Kanskje rekker du opp til toppen av busken, men hva med inn mot midten? Slipp å strekke og tøye kroppen i alle retninger, og invester heller i en hendig krakk.

Dyrk din ripsbusk uten å falle for tabber

Det er mange fallgruver ved å dyrke ripsbusk, men fortvil ikke. Du er så heldig at du kan lese om dem først, så du forhåpentligvis ikke faller for de samme tabbene. Tabbe nummer en som alltid nevnes ved dyrking av busker og trær, handler om jorden. Forsikre deg om at denne er i kontakt med røttene, for ellers får ikke selve busken nok næring.

Tabbe nummer to handler om vannmengder. En ripsbusk trenger mye vann for å gro godt. Derfor skal du helst plante den på våren eller høsten. I tillegg må du spe på med eget vann fra krana for å sikre at busken ikke blir for tørr.

Et siste velmenende råd, er å ikke la busken gro igjen. Mange lar ripsbusker bare vokse i vei, med den tanken at en tar i et skippertak en dag. Et skippertak er ikke bra for busken. Vedlikehold heller med jevne mellomrom, så kan du nyte en flott ripsbusk i mange år fremover.

FAQ

Er det vanskelig å dyrke en ripsbusk?

Ripsbusken er en av de enkleste buskene å dyrke. Så lenge du planter den riktig, vanner godt og beskjærer den jevnlig, vil du garantert nyte godt av busken.

Hvor mye koster en ripsbusk?

En ripsbusk er meget billig, og du kan kjøpe de for så lite som 100 kr. Vi anbefaler allikevel å heller fokusere på hvilken sort du ønsker, enn på prisen. Forskjellene i pris er ikke så veldig store, så finn en sort du vil trives med.

Legg igjen en kommentar