Få planter gir oss like mange sommerminner som rabarbra. Rabarbra kan nytes rå med sukker på, i paier, kompotter, syltetøy, is… ja, mulighetene er mange! Ved å dyrke rabarbra kan du få tilgang på herligheten fra egen hage.
La oss se nærmere på hvordan du kan dyrke rabarbra, og få samtidig noen gode tips for stell av den tradisjonelle hageveksten. Vi kan allerede nå avsløre at rabarbra er usedvanlig lettstelt!
Kort om rabarbra
Rabarbra inngår i slireknefamilien, og det finnes omlag 50 ulike arter. Med sine vakre, hjerteformede blader og tykke bladstilker, er planten lett å kjenne igjen selv om den ikke gjør så mye ut av seg. Den får riktignok blomster, men disse er nokså uanselige.
Vi skiller gjerne mellom pryd- og matrabarbra, og det er sistnevnte som er vanlig å ha i kjøkkenhagen. Sortene som vi oftest dyrker og spiser bladstilkene på kalles R. undulatum og R. rhaponticum. Disse har blitt dyrket i Norge helt siden 1800-tallet.
Hvordan dyrke rabarbra?
Det å dyrke rabarbra er mulig å gjøre på to ulike måter. Det vanligste er å plante en fiks ferdig rabarbra i jorden, men du kan også så rabarbra frem fra frø.
Her forklarer vi deg hvordan du går frem, avhengig av hvilken metode du velger!
Alternativ 1: Så rabarbra fra frø
Majoriteten av hagesentre i Norge selger rabarbrafrø. Den vanligste sorten kalles gjerne for «Victoria», og er en klassisk hagerabarbra med nydelige røde og grønne stilker. Fordelen med denne sorten er at du kan få mye rabarbra ut av én plante.
Det finnes også mange andre rabarbrasorter. Vi kan nevne både «Spangsberg», «Elmsblitz», «Early Sunrise», «Rosenhagen», «Elmsfeuer» og «Marshalls Early Red».
De fleste sorter kan forkultiveres i mars–april, noe som innebærer at du starter dyrkeprosessen innendørs før plantene etter hvert flyttes ut. Du kan også direkteså rabarbra mellom mai–juli, så snart temperaturene tillater det. Faren for nattefrost må være over.
Ved direktesåing legger du frøet rett i jorden på voksestedet utendørs, og dekker med omtrent 1-2 cm jord. Skal du forkultivere, bør du så 1-2 cm dypt i potter som deretter settes lyst og i en temperatur på mer enn 12 grader. Plantes så ut når temperaturen er høy nok.
Alternativ 2: Plant en rabarbraplante
Når du skal dyrke rabarbra, vil det enkleste alternativet være å kjøpe en ferdig rabarbra hos et hagesenter. Eventuelt kan du spørre noen om å få en del av deres rabarbra (en avlegger). En rabarbra kan nemlig fint deles når den har stått noen år og fått et godt rotsystem.
Du vil se at rabarbraen visner ned om høsten, men siden dette er en staude vil planten komme tilbake på nytt – vår etter vår. Dette forutsetter imidlertid at rabarbraen overlever vinteren.
Stell av rabarbra
Skal du få en bugnende og flott rabarbra, er det ikke behov for spesielt mye stell. Men litt må du regne med, om du ønsker et best mulig resultat.
La oss se nærmere på stell av rabarbra, når det kommer til faktorer som vanning, jord og plassering.
Solforhold og plassering
Rabarbra trives best når den står på et solrikt sted, i likhet med så mange andre planter. Sørg derfor for at du planter rabarbraen et litt åpent sted som ikke skyggelegges for mye av bygninger eller trær i løpet av dagen.
Gode solforhold med full sol er supert for denne planten, men den kan også vokse og trives i halvskygge. Full sol som kan defineres som voksesteder med minst seks timer sol i løpet av døgnet, mens halvskygge er omkring fire timer med sol.
Jord og gjødsel
Rabarbra setter pris på næringsrik jord, og du kan med fordel gjødsle den kraftig et par ganger i løpet av sesongen. Bland gjerne næringsrik naturgjødsel inn i jorden ved utplanting, slik at planten får et godt utgangspunkt. Kugjødselkompost er supert!
Du kan gjerne fylle på med mer gjødsel rundt voksestedet innimellom, men flytende næring fungerer også bra. Jorden bør for øvrig være veldrenert, men samtidig ha evnen til å holde på fuktighet.
Et tips er å bruke humusrik jord. Det er supert om jorden er forholdsvis dyp, slik at rabarbraen får mulighet til å lage gode røtter. Plant ikke selve planten for dypt. Den bør ikke stå mer enn 5 cm dypere enn hva den gjorde før utplanting.
Vanning
Når du skal dyrke rabarbra, bør du sørge for at planten står i jevnt fuktig jord. Planten liker dårlig å tørke ut.
Du bør imidlertid ikke vanne planten for mye heller. Jorden bør altså ikke være gjennomvåt. Om det regner ute kan du være forsiktig med vanningen. Det er helst på solrike dager at det kan bli behov for litt ekstra vanning!
Siden rabarbra er glad i fuktighet, kan den klare seg fint gjennom sommeren selv om det skulle være mye nedbør.
Innhøsting av rabarbra
Innhøsting av rabarbra skal tradisjon tro gjøres før St. Hans, altså rundt slutten av juni. Generelt sett er juni måned et fint tidspunkt for innhøsting. Grunnen til at du ikke bør vente for lenge, er at stilkene får et høyere innhold av oksalsyre.
Oksalsyre er ikke spesielt farlig å spise, men stoffet kan redusere kroppens innhold av kalsium. Derfor bør spesielt de yngste barna og kvinner som ammer være forsiktig med et høyt inntak av rabarbra etter juni.
Det er generelt sett de eldste stilkene som har mest oksalsyre. De eldste stilkene vil dessuten ofte få en mer treaktig konsistens, noe som gjør at de ikke blir like gode å spise. Høst gjerne inn litt og litt rabarbra fra samme plante, heller enn å ta alt på en gang.
Og husk: Du bør ikke klippe eller skjære stilkene av rabarbraen. Det beste er å vri av stilkene. Gjør du det, kan rabarbraplanten belønne deg med nye, friske stilker som kan spises.
Lykke til!
Vil du plante noe mer herligheter i hagen din? Hva med å fylle kasser og krukker med egne jordbær? Vi har skrevet en artikkel om å plante jordbær, les den her!
FAQ – Ofte stilte spørsmål
Hva kan rabarbra brukes til?
Rabarbra har mange bruksområder. Du kan blant annet bruke bladstilkene til grøt, is, fruktkompott, suppe, vin, syltetøy, kaker og paier. I sin enkleste form kan du også nyte rabarbra rå, gjerne med litt sukker på!
Hva slags temperatur er optimal når man skal dyrke rabarbra?
Du bør vente med å plante ut planten til frosten har gitt seg. Når rabarbraen først har fått røtter, kan den som regel overvintre ute. Planten visner ned, men det er fortsatt liv i røttene. Dette er grunnen til at planten kan komme opp igjen til våren.
hei. har kjøpt en en Elmsblitz som jeg har i en stor potte. Jeg har hørt på kokkeskolen i sin tid at det at vi kunne spise rabarbra her i norden var at vi drakk melk og spiste melkeprodukter ? Mvh. Bjørn Barstad 1776 Halden.
Hei Bjørn.
Dette vet vi dessverre ikke så mye om, men det hørtes ut som en morsom «fun fact» hvis det er tilfellet 🙂