Dyrke Pæretre – 7 FantastiskeTips Du burde Vite Om

Å dyrke et pæretre er en fin opplevelse for familien. Mange velger å gjøre dette mens barna enda er små, så treet kan vokse opp sammen med barna. Det er noe helt unikt med å følge livsløpet til et tre, slik som et pæretre. Da kan en være med fra dag én og plante, beskjære, vanne og ellers stelle med treet. Også kan man nyte fruktene av det selvfølgelig!

Pæretrærne er blant de mest populære i Norge, og ikke uten grunn. Disse er rimelige, enkle å plante, og de ser veldig flotte ut. Ønsker du å dyrke pæretre i hagen din? Det kan virke som en god ide helt til du begynner å lese om all jobben bak. Fortvil derimot ikke! I denne artikkelen forklarer vi deg alt du trenger å vite dersom du ønsker å dyrke pæretre.

dyrke pæretre

Når er det best å plante pæretre?

Så lenge det ikke er frost i bakken, kan du helt fint plante ditt nye pæretre. Som en hovedregel planter en frukttrær mellom våren og høsten. Bor du langt nord, kan det hende du må vente til litt senere på våren, og eventuelt også litt tidligere på høsten.

Den aller beste perioden å plante pæretre på, er uansett våren eller høsten. Det er fordi disse sesongene byr på mest regn for treet ditt. Planter du på sommeren, vil jorden være ganske tørr. Da må du til stadighet vanne treet, og det kan bli mye jobb etter hvert.

På våren og høsten er jorden god og fuktig. Det er optimale forhold for å plante ditt nye pæretre. Unngå å plante treet i tørre perioder. Følg med på værmeldingen, og vann når du vet at naturens krefter ikke vil komme til å gjøre dette selv.

Hvilken jord bør du plante i?

Valg av jord er helt essensielt når du skal dyrke pæretre. Selv om det går fint å dyrke et tre i vanlig jord, vil treet neppe vokse optimalt. Det er alltid anbefalt å investere i litt ekstra god jord. Når du skal dyrke pæretre, anbefaler vi å investere i næringsrik, moldrik jord som er godt drenert.

Dessuten er det viktig å tenke på vanning som nevnt ovenfor. Det hjelper fint lite om jorden er godt drenert når du legger den i bakken, dersom du ikke vanner etterpå. Videre er det viktig at du sper på godt med gjødsel for optimal vekst. Jorden bør med andre ord også ha gjødsel i seg.

Et undervurdert poeng er at du også må plante treet riktig. Ethvert frukttre skal plantes slik at røttene får kontakt med den næringsrike jorden. Grav dypt nok ned i bakken, og forsikre deg om at treet står rett opp i hullet. Det hjelper lite med riktig jord om røttene ikke rører denne, og om treet står helt feil fra starten.

flott pæretre

Velg din pæresort med omhu

Valgmulighetene er mange når det kommer til pæretrær. Med årene har forskere utviklet en rekke forskjellige pæresorter. De har blandet sorter om og om igjen for å få de mest fordelaktige egenskapene. Dermed kan du velge og vrake i forskjellige sorter.

Størrelsen på treet er noe mange ikke tenker over. Hvor mye plass vil det ta i bredden og høyden når det er fullvoksent? Se på målene, og bestem deg for om treet passer inn. Har du smakt en pære på butikken som du virkelig liker? Da kan du selvfølgelig også kjøpe inn dette pæretreet. Når du skal dyrke pæretre, er det flere gode alternativer å velge mellom.

Beskjæring av pæretre

Dersom du skal dyrke pæretre, bør du lære deg om beskjæring først som sist. Dette har du helt sikkert hørt om før, men kanskje du ikke er helt sikker på hva beskjæring egentlig er godt for? Hovedpoenget med beskjæring, er å fjerne skadde, syke og ellers ugunstige greiner fra treet ditt.

Disse greinene bør fjernes, da de truer veksten til de sunne greinene. Når det gjelder pæretrær, er det spesielt viktig å fjerne syke greiner. Sykdommer på pæretrær må nemlig tas tidlig, for ellers vil de spre seg utover hele treet. Får sykdommen spredd seg utover, har man ikke noe annet valg enn å starte helt på nytt.

Dessuten er beskjæring av pæretre nyttig rent praktisk sett. Dersom treet står midt på gressplenen, skal du helst klippe gresset rundt det. Da er det fint å beskjære de laveste greinene, så disse ikke står i veien for arbeidet ditt. Dette gjelder også for generelt hagearbeid, for eksempel i andre busker og trær ved siden av pæretreet.

dyrke-lite-pæretre

Redskapene du trenger for å dyrke pæretre

Redskap er viktige når du skal dyrke pæretre. Siden du skal grave et hull på cirka én kubikkmeter, trenger du en ordentlig spade. Når du har satt pæretreet ned i hullet, bør du som nevnt fylle på med god jord. Dette anbefaler vi å kjøpe hos en lokal gartner.

Videre skal du beskjære pæretreet med jevne mellomrom. Det er her viktig å benytte skarpe sager og hagesakser. Om det er spesielt store greiner på treet, kan du benytte en motorsag. Allikevel anbefaler vi å holde deg til skarpe, mindre redskaper. Da kan du få fine, glatte kutt i treet. På den måten vokser det også bedre tilbake.

Et tips er å også gå til innkjøp av en krakk. Denne vil hjelpe deg med å nå toppen av treet, noe som er spesielt nyttig i årene fremover. Et pæretre blir ikke spesielt høyt, men jo høyere og bredere treet blir, jo vanskeligere blir det å rekke inn mot midten. Da er en krakk veldig kjekt å ha.

Typiske tabber ved dyrking av pæretre

Mange faller for en del typiske tabber når de skal dyrke pæretrær. Leser du nøye gjennom de neste par avsnittene, så slipper du å gå i fella. Dette vil spare deg for ekstremt mye hodebry i årene som kommer.

En av de største tabbene er å ikke investere i god jord. Treet vil fortsatt vokse, men det vil ta mye lengre tid, og det vil bære mindre frukt. En annen tabbe er å ikke grave et dypt nok hull, og ikke gi røttene nok næringsrik jord. Grav et hull på cirka én kubikkmeter for optimal effekt.

En siste tabbe mange gjør, er å la pæretreet stå lenge uten stell. Beskjæring av pæretre er viktig, ikke bare for det estetiske. Fjerner du «konkurranseskuddet», skadde/syke greiner og andre greiner som er i veien, lar du også de sunne greinene vokse under bedre vilkår. Sånt blir det sunnere trær og mer frukt av.

FAQ

Hvor mye koster et pæretre?

Prisen på pæretrær avhenger av sorten du velger. De billigste koster vanligvis et par hundrelapper, mens de dyrere trærne gjerne går for over tusenlappen. Du må uansett regne inn jord til treet, samt de nødvendige redskapene – om du ikke allerede har disse.

Kan jeg dyrke et pæretre helt selv?

Å dyrke et pæretre er relativt enkelt, og dette er en oppgave du kan gjøre på egen hånd. Det samme gjelder stell og beskjæring av treet. Dyrking av pæretre er en rimelig og morsom aktivitet for hele familien, som heller ikke er særlig tidkrevende.

Legg igjen en kommentar