Dyrke Morelltre – 7 Råd Du Burde Vite Om

Skal du dyrke morelltre i hagen din? Det er en flott aktivitet som vil gi deg glede i mange år fremover. Så lenge du investerer i riktig jord og gode redskaper, vil du kunne nyte gode frukter av arbeidet ditt. Fra du planter treet, til du kan nyte den første morellen, er det en relativt lang reise. Men det er et gøy arbeid som gir mye glede langs veien.

Morelltrærne er umåtelig populære i Norge. Det er ikke bare fordi frukten er så god, men trærne ser også meget flotte ut i hagen. Selv før de bærer frukter, er morelltrær et fint tilskudd i hagen. Dessuten er trærne relativt rimelige, og de er både enkle å plante, beskjære og ellers vedlikeholde. I denne artikkelen gir vi deg en komplett guide for å dyrke morelltrær.

morelltre klar til høsting

Når på året bør du plante morelltre?

Morelltrær bør som andre trær ikke plantes når det er frost i bakken. Pass også på at det ikke er meldt minusgrader i dagene etter du planter treet. De beste årstidene å plante morelltrær på, er våren og høsten. Dette handler om fuktigheten i jorda du planter treet ditt i.

Våren og høsten er de årstidene som gir mest regn. Planter du til motsetning på sommeren, er sjansene store for at du vil oppleve en lengre periode med tørke. Det er dårlige nyheter for et nyplantet tre. Treet trenger fuktig jord, og det kan være en utfordring å måtte vanne treet til stadighet på egen hånd, selv om det selvfølgelig også går.

Selv om du skulle plante treet på våren eller høsten, er det fortsatt viktig å vanne rikelig. Vær spesielt påpasselig med å vanne dersom det ikke har regnet på en stund.

Den beste jorden for å dyrke morelltre

Jord er umåtelig viktig for alt du planter av busker og trær. Naturligvis vil et morelltre også vokse i vanlig jord i hagen din, men da kan du ikke forvente særlig rask vekst. Om du bare investerer noen hundrelapper i næringsrik og moldrik jord som er godt drenert, vil du raskt se effekten av dette.

Jorden i seg selv vil ikke utgjøre noen mirakler uten vann. Som nevnt ovenfor, er det viktig å plante morelltreet under en årstid der det regner mye. Om det uansett ikke skulle regne på våren eller høsten, må du altså vanne ekstra. Det er også viktig å ha godt med gjødsel i jorden dersom du ønsker raskt vekst.

Videre anbefaler vi å bruke litt ekstra tid på å plante treet riktig. Mange gjør en god jobb med stell og beskjæring blant annet i ettertid av planting. Men selve plantingen er det viktigste du gjør. Grav et hull på rundt én kubikkmeter, sett morelltreet ned og sikre at jorden dekker røttene godt. Det er gjennom røttene at næringen tross alt spres ut i treet.

Visste du at det er 17 sorter moreller i Norge?

Morelltrær ser kanskje like ut, men visste du at det finnes 17 forskjellige sorter i Norge? Det er kanskje ikke all verdens forskjell mellom noen av dem, men enkelte har merkbare forskjeller. For eksempel er det forskjell på størrelsen, morellens smak og hvor raskt treet vokser.

Selv om samtlige av de 17 sortene er gode alternativer, bør du lese deg opp før du velger deg et tre. På den måten sikrer du at du ikke angrer deg. Vær også sikker på at du vedlikeholder treet ditt slik du skal, da det kan være noen små forskjeller fra sort til sort.

Slik beskjærer du morelltre

Å beskjære et morelltre er en veldig viktig og undervurdert praksis. Kanskje har du sett noen plante et morelltre eller annet frukttre og ikke gjøre noe med det, men allikevel få frukt? Det går selvfølgelig an å la naturen gå sin gang. Allikevel er ikke dette optimalt, og du kan få mange flere moreller på treet ved å investere tid i beskjæring.

Beskjæring handler om å fjerne ugunstige greiner. Her skal du kun fjerne skadde/syke greiner, greiner som gror inn i hverandre og blant annet «konkurranseskuddet». Sistnevnte er et ekstra skudd som stikker opp fra toppen av treet. Fjern det svakeste av de to, slik at det sterkeste vokser seg enda sterkere.

Ikke bare vil beskjæringen bety flere frukter på treet. Om du kutter av de lavthengende greinene, gjør du også den som klipper plenen en stor tjeneste. Det er kjedelig å rote seg inn i greiner hver gang en skal klippe rundt morelltreet. Da kan det være fint å bare få disse greinene unna. Lavthengende greiner produserer dessuten sjeldent frukt.

Gode redskap er viktig for resultatene

Gode redskap gir gjerne også gode resultater. Når du skal dyrke morelltre, er det først og fremst viktig å ha en god spade. Grav som nevnt et hull på rundt én kubikkmeter, og fyll dette med næringsrik jord. Deretter trenger du diverse redskaper til beskjæring.

De største greinene får du gjerne beskjært helt fint med håndsag. Trenger du motorsag, er det derimot ingenting i veien for å bruke dette. For de mindre greinene, er det fint å bruke en hagesaks. Sikre deg at hagesaksen er skarp, slik at du får glatte, rene kutt i treet. Da vil det også gro mye raskere og bedre tilbake. Aldri beskjær treet med slue redskaper.

Dersom treet har vokst seg høyt, vil du også trenge en krakk. Kanskje rekker du like høyt som treet, men rekker du også helt inn i midten? Det er kjedelig å streve seg inn mot midten og strekke armene så høyt en kan. Invester heller i en krakk, så slipper du å slite ut overkroppen og pådra deg strekk.

Unngå disse tabbene når du skal dyrke morelltre

Det finnes en del tabber nordmenn flest faller for når de skal dyrke morelltre. Som nevnt tidligere er det viktig å grave et dypt nok hull, samt sørge for at jorden i dette treffer røttene til treet. Feil ved plantingen er kanskje den tabben aller flest gjør. Forsikre deg om at du bruker god tid her og gjør det på riktig måte.

Videre er det verdt å nevne at mange gjør feil ved beskjæring av morelltrær og andre frukttrær. Noen tenker at treet blir for høyt, og derfor beskjærer de det kun i høyden. Ikke glem å gi litt oppmerksomhet til bredden på treet også. Tynn ut hele treet, så får du et tre som både ser bedre ut og vokser bedre.

Sist, men ikke minst, kan vi nevne at mange lar treet gro altfor lenge uten stell. Dette fører til overgrodde morelltrær med bare moreller nok til å fylle en bøtte. Om du heller vedlikeholder treet ditt med jevne mellomrom, kan du fylle mange bøtter hver eneste sesong.

FAQ

Hvor mye tid bør jeg sette av til å dyrke morelltrær?

Selve plantingen av et morelltre tar ikke lang tid. Du trenger bare å grave et hull, sette treet ned og fylle igjen med næringsrik jord. Beskjæring og annet stell tar heller ikke særlig lang tid, men det avhenger av hvor gammelt treet er og hvor lenge det har stått ustelt.

Er morelltrær dyre?

Generelt sett må morelltrær sies å være rimelige. Du kan så klart investere i en dyr sort, men selv ikke disse vil koste deg særlig mye.

Legg igjen en kommentar