Dyrke Mangotre Fra Frø – [Enkel Metode]

Kanskje du ikke visste det, men du kan dyrke ditt eget mango tre i Norge!

I denne artikkelen skal vi forklare deg en enkel metode for å dyrke et mango tre fra frø! Frøet er fra en mango frukten som du kjøper på butikken, spis mangoen og ta vare på frøet.

dyrke-mangotre

Dyrke Mangotre steg for steg

1. Kjøp en mango

De fleste mangoene som ender opp i norske butikkhyller blir dyrket i Peru, Elfenbenskysten, israel og Brasil. Det vil si at mangoene blir høstet før de er modne slik at de ikke skal bli overmodne innen de ankommer butikkhyllene i Norge.

Du har sikkert sett at mange av mangoene i butikken ser grønne ut, og det betyr at de ikke er 100% modne enda. Mangoen skal helst ha en gul, rød og grønnlig farge før den er helt moden.

mango
Vår mango var ikke helt, moden men vi tok en sjanse da det ikke fantes noe bedre alternativ på butikken

Om mangoen er moden påvirker nemlig sjansen for at frøet du høster av mangoen din spirer. Det er viktig at du finner en mango som er godt moden for at frøet og planten din skal få en så god start som mulig.

Vi har begynt å selge våre egne hjemmelaget merkepinner til f.eks. mango planten din, sjekk ut merkepinnene av heltre eik her!

2. Skille frøet fra mangoen

Frøet inne i mangoen er beskyttet av et hardt skall, nesten som skallet til en snegle. Så du trenger ikke å være veldig redd for å skade frøet når du skjærer i mangoen, men prøv å vær litt skånsom.

Bruk en kjøkkenkniv og skjær et snitt rundt hele mangoen, deretter skjærer du et snitt til slik at du får 4 like deler. Fjerner du mango kjøttet bit for bit til du sitter igjen med frøet.

Mest sannsynlig sitter det en del fruktkjøtt igjen på frøet og det kan være vanskelig å rive løs frøet fra frøet.

mango-skall
Etter vi har skrapet vekk fruktkjøtt fra frøet, nå er det klart for tørking!

Et triks for å enkelt fjerne siste rest av frukkjøttet på mangoen er å bruke en middagskniv du har liggende i kjøkkenskuffen.

Bruk litt kjøkkenpapir for å få bedre grep rundt frøet når du skal skrape og skjøre bort resterende kjøtt fra frøet. Når du har skjært bort så mye kjøtt som du klarer kan du skylle frøet under kjøkkenvasken med kaldt vann.

Nå har du to valg, enten kan du prøve å åpne skallet med engang eller vente noen dager til skallet har tørket.

 • Prøver du med engang er det større sannsynlighet for at du skader frøet. Let etter en åpning i skallet. Hvis du er heldig å finner en åpning, jobb deg forsiktig med baksiden av middagskniven inn i åpningen og prøv å åpne opp skallet. Hvis du ikke har noen åpning, kan du prøve å skjære av en bit helt ytterst på «kammen» og prøve samme fremgangsmåte.
 • Hvis du velger å tørke skallet har du en mye enklere jobb foran deg, men på bekostning av tid og tålmodighet. I utgangspunktet er mangotre prosjektet en stor tålmodighetsprøve der ingen ting går fort, så dette kan være første øvelse i å være tålmodig. Etter 2 dager på et kjøkkenpapir har skallet tørket såpass at du enkelt kan bryte det opp med fingrene.
tørket-mango-skall
Tørket mango skall etter 2 dager
Enkelt å få ut frøet

3. Behandling av frøet

Nå som du har fått ut hele frøet av skallet ser du at frøet har brunt «skinn» på seg. Det er mange som anbefaler å ikke skrelle av dette, men det gjør vi.

Siden vi skal spire frøet ved bruk av mye fuktighet er det stor sjanse for at det kan komme mugg på skinnet. Skjer dette dør frøet og det blir ingen plante.

skall-på-mango
Fjernet litt av skinnet på frøet
fjerne-skall-på-mango
Skinnet er fjernet fra frøet

Når skinnet er fjernet skyller du frøet godt for å fjerne rester og skitt som potensielt kan skape farlige bakterier i fuktig klima.

TIPS: Hvis du legger frøet i fuktig tørkepapir et døgn er det enklere å fjerne skinnet etterpå.

4. Identifiser hvilken ende roten kommer opp av

Vanligvis har frøet en litt spissere side enn den andre siden som er litt mer rundt.

Den spisse siden er den siden hvor roten vil komme ut av

Hvis vi definerer topp som der roten kommer ut, kan du se på bildet til venstre hva vi mener. Prøv å sammenlign med bildet med frøet ditt for å finne ut hvilken side som er topp og bunn.

Dette er viktig hvis du velger å spire frøet på samme måte som en avokado eller direkte sår.

5. Spire mangofrøet, 3 forskjellige metoder

Det er forskjellige metoder å spire mango frøet akkurat som det er å spire hvilket som helst annet frø også.

5.1 Den vanlige måten:

Fyll en potte med såjord, husk at du burde ha noe størrelse på potten siden frøet er stort, en Ø12 cm potte burde funke utmerket. Etter du har sådd frøet heller du på rikelig med vann. Pass på å holde jorden fuktig og at den ikke tørker ut. Ikke vann for mye heller da frøet fort kan begynne å råtne. Legg gjerne noe over potten slik at jorden holder lenger på fuktigheten.

5.2 Spire i pose med kjøkkenpapir

Fukt et kjøkkenpapir, legg frøet på et kjøkkenpapiret. Fukt et nytt papir og legg over frøet. Pakk det godt inn og legg det i en frysepose eller brødpose. Husk at frøet vanligvis ligger i jord hvor det er mørk så legg fryseposen på et mørkt sted. Hvis du har gulvvarme på badet kan du legge det der. Får frøet litt god lunk er sannsynligheten for at det spirer raskere større. Vi brukte denne metoden for å spire sitrontreet vårt også og det funket utrolig bra!

spire-mange-frø-3
spire-mange-frø-1
spire-mange-frø-2

5.3 Spire i vann som en avokado

Du kan spire denne på samme måte som en avokado. Hvis du har barn er dette en helt super måte å gjøre det på. Man blir vitne til hele prosessen, fra roten kommer ut av frøet til planten kommer ut. Det er både spennende for barn og voksne! Siden det er mye næring i selve frøet kan du faktisk dyrke planten slik til den har fått stamme og blader. Hvis frøet eller planten har blitt som til bilde her er den klar til å plantes i potte.

spire-i-vann

6. Plante mangofrøet over i potte

Uavhengig hvilken metode du bruker for å spire frøet ditt må du på et tidspunkt plante frøet over til en potte. En mango er en tropisk frukt og et mango tre er en tropisk plante. Det vil si at mangoplanten ønsker et tropisk klima. Det har vi ikke i Norge, så hvis du planlegger å dyrke dette treet burde du gjøre det i potte.

Når du har valgt deg ut en potte, bruk gjerne en med litt størrelse. Vi bruker ofte Ø24 cm ved dette trinnet. Det gir litt rom for røttene og litt tid for planten til å etablere seg før man må potte om igjen.

Bruk god drenerende masse i bunne, gjerne i form av noen små lecakuler og deretter fyller du på med jord. Vi bruker ofte en miks av middelhavsjord, men du kan også bruke mer vanlig jord som f.eks. krukkejord. Det er mest opp til deg og hva du har tilgjenlig.

Når du har fylt opp potten din med jord, må du lage et stort, rundt hull midt i potten hvor du planter frøet som har spiret.

Hvis du har brukt metode 2 eller 3 plassert du roten under jorden, men hold selve frøet over slik at vi planter frøet på toppen av jorden. Begraver du frøet i jorden er det en sjanse for at frøet kan begynne å mugne og til slutt råtne.

Vær forsiktig når du legger roten og frøet ned i potten. Sørg for at selve frøet ikke legger for mye vekt på roten ved å bygge opp med litt jord under frøet.

Når du har plantet og stabilisert planten din kan du vanne den rikelig første gangen, ikke vær redd for å overdrive. Husk at ved metode 2 eller 3 er frøet blitt bortskjemt med å stå i vann/fukt hele tiden. Ved å vanne godt første gangen hjelper du planten med å etbalere seg i jorden.

7. Stell av Mangotreet

Når mangotreet har etablert seg i potten din vil du etterhvert legge merke til ny vekst. Dette er et sikkert tegn på at mangoplanten din trives, og at den har det bra.

Husk når du oppdager ny vekst er det lurt å gi den ekstra vann i en periode. Hvis du ikke gjør dette kan de første bladene på planten din dø med engang. Så når du ser ny vekst, ikke vær redd for å vanne godt i en periode.

Fra du har plantet om mangotreet ditt til potten avhengig hvordan planten din ser ut, kan det ta opp til 14 dager før du ser ny vekst. Videre tar det rundt 7-10 dager før ny syklus med ny vekst starter.

7.1 Vanning

Evig spørsmålet er hvor mye vann skal mangoplanten min ha?? Vel, det er ikke noen 100% fasit her, men hvis du studerer planten din nøye vil den fortelle deg hvor mye den trenger! Se på bladene, begynner de å henge eller skifte farge trenger den kanskje mer vann. Putt fingeren i jorden, er det tørt trenger den vann.

Husk at mangotree er en plante som krever endel vanning, så ikke vær bekymret hvis du føler du vanner for mye eller for ofte.

Husk også på å tilføre jorden næring etterhvert. Hvis du tilfører næring i vanningen kan en god rutine være å gi den næring 1 gang hver 14 dag.

FAQ – Spørsmål og svar

🤩 Hvor lang tid tar det å dyrke mango?

1 år før det blir noe størrelse på planten og det tar 5-6 år før treet får frukter. Du bør nok ikke regne med at mangotreet ditt får frukt om du dryker denne planten i Norge. Det er alikevel en nydelig og spennende plante å dyrke.

🤓 Hvor lang tid tar det før mangotreet spirer?

Frøet til mangotreet spirer vanligvis innen 30 dager. Dette er veldig induviduelt og avhengier av hvilken metode du bruker for å spire.

🤔 Kan man plante en mangostein?

Ja, selvfølgelig! Finn en stort og moden mango i butikkenhyllen. En som er både gul, rød og grønn. Skjær ut frøet og plant den, vipps så har du et mango treet innen noen år.

🤓 Hvor vokser det mango?

De fleste mangoene som ender opp i norske butikkhyller blir dyrket i peru, elfenbenskyten, israel. Hovedsaklig land med tropisk klima

Denne siden er anmeldt av: hagefrik.no Rating 5/5

19 kommentarer om “Dyrke Mangotre Fra Frø – [Enkel Metode]”

  • Hei Linn-Therese og takk for spørsmålet ditt.

   Ja, det kan du og burde du gjøre. Hvis man har to vekster «stjeler» de næring fra hverandre og kan forårsake dårlig vekst for begge vekstene.

   Svar
  • Hei Odd.

   Det kan være flere grunner til dette:

   1. Sykdom (APHIS) Snu bladene forsiktig for å se på undersiden. Hvis du ser veldig små svarte ting er dette trolig et tegn på denne sykdommmen.

   2. Har planten din stått ute i vind eller blitt utsatt for vind på noen annen måte?

   3. Overvanning eller undervanning. Hvis du gir planten for mye vann kan bladene begynne å krølle seg og det samme kan skje hvis du vanner for lite. Tipser er er å holde jorden fuktig, men ikke våt.

   4. Planten har det for varmt!

   Svar
  • Hei Eva og takk for spørsmålet ditt!

   Etter spiring kan du ta av plasten slik at mangoplanten din får masse luft. Pass på å hold en god temperatur slik at planten din ikke fryser

   Svar
 1. Eg er såååå stolt av å få opp en mango sten.Den er ca 10 cm nå.Masse lekakuler middelhavsjord blandet med perlitte.Extra plante lys og plastikkpose .Nå lufter jeg dusjer og ber til Gud den ikke dør.Prøv da Kjempegøy

  Svar
  • Hei Svanhild!

   Så gøy at du har fått til å spire en mangosten 🙂 Det er en utrolig fin plante, lykke til videre og hold oss gjerne oppdatert

   Svar
 2. Jeg bare stappa hele stenen i ei potte med jord, og etter en måned kom spiren. Treet er nå én meter høyt og trives godt

  Svar
 3. Hei Hagefrik. Har sittet å lest hva du skriver om planting av mangostein. Mener du at roten kommer ut av toppen på steinen. Har tenkt å prøve å spire en stein i vann, på samme måte som avokadostein, men hva skal ned i vannet, og på hvilken måte ?
  Please, forklar meg.

  Mvh Gunnar

  Svar
 4. Hei
  Min mangoplante har mistet alle bladene og blitt svart i toppen og nedover stammen. Hva er det som skjer? Vil den komme seg igjen? Skal jeg klippe vekk den svarte toppen?Min mango er ca et år. Står i selvvanningspotte.
  Nina

  Svar
  • Hei Nina.

   Huff, dette hørtes desverre ikke så bra ut. Mangoplanter kan være utsatt for soppangrep og det særlig når klima ute blir på det tørreste. Fint om du kunne lagt ved noen bilder, da hadde det vært enklere hjulpet deg.

   Svar
 5. Hei. Mitt mangotre er ca 10 cm og har 5 store grønne blader og 3 fine nye blader. Jeg har klippet avokado planten min etter 10 cm. Er det lurt å klippe mangotreet også for å få nye skudd? Og evt hvordan og når?

  Svar
 6. Hei.
  Har fått svarte og hvite flekker av trolig sopp på min mangoplante. Hva er gode produkter for å bekjempe dette?

  Svar
 7. Hei!
  Det har kommet mugg på den delen av frøet som stikker over jorden. Ellers ser planten sunn og frisk ut og måler ca 20 cm. Hva landet gjøre for at den ikke skal dø? Bør den beskjæres allerede nå forresten?

  Svar

Legg igjen en kommentar