Dyrke Jordbær Innendørs: 6 Tips For å Lykkes!

Det er fullt mulig å dyrke smakfulle jordbær innendørs, og du gjerne begynne allerede om vinteren. Etter hvert som det blir varmere ute, kan jordbærplanten flyttes ut i lekre krukker eller ampler. Men skal du så jordbær fra frø, er det viktig å vite hvordan du går frem.

Her forklarer vi hvordan du lykkes, steg for steg!

Dyrke Jordbær Innendørs

Hvordan dyrke jordbær innendørs?

Få ting skaper like gode sommerminner som saftige, friske og søte jordbær. Heldigvis er det ikke så veldig vanskelig å dyrke jordbær innendørs, så lenge du har utstyret som trengs (og litt tålmodighet)!

Det er vanlig å starte prosessen med forkultivering innendørs tidlig på våren, slik at jordbærplanten er «ferdig utvokst» til sommeren.

Dette trenger du:

 • Jordbærfrø (f.eks. Temptation, Rainbow Treasure eller Rügen)
 • Såjord
 • Plastfolie (klar plast) eller et minidrivhus
 • Såbrett
 • Små potter
 • Sprayflaske
 • Vekstlys (dersom det ikke er nok naturlig dagslys)

Slik går du frem:

 1. Fyll såbrettet med såjord
 2. Fukt jorden
 3. Strø jordbærfrøene tynt, og dryss litt jord over (skal ikke sås mer enn toppen 1 mm dypt, siden jordbærfrøene spirer lettere om de utsettes for lys!)
 4. Dekk såbrettet med klar folie og stikk noen luftehull i plasten
 5. Sett såbrettet lyst og ved rundt 18 °C
 6. Hold jorden lett fuktig, og spray vann med en sprayflaske ved behov
 7. Sett såbrettet under vekstlys eller i dagslys fra et vindu når frøene spirer
 8. Når plantene har fått et noen bladpar, kan de forsiktig pottes om i hver sine små potter med sandholdig plantejord
 9. Etter at faren for nattefrost har gitt seg, kan plantene gradvis tilvennes livet utendørs

Hydroponisk dyrking av jordbær innendørs

Visste du at du også kan dyrke jordbær innendørs helt uten jord? Hydroponisk dyrking er verdt å prøve, da det kan by på mange fordeler. Du slipper for eksempel jordsøl, og plantene blir mindre utsatt for sykdommer.

Skaff deg utstyr til hydroponisk dyrking, og så jordbærfrø i planteplugger som settes i vann med næringsoppløsning. Husk at det også kan være behov for vekstlys om du velger denne metoden, spesielt dersom du dyrker vinter eller vår.

Når kan man dyrke jordbær innendørs?

I utgangspunktet kan man dyrke jordbær innendørs året rundt, siden man kan kontrollere vekstforhold som temperatur og lys. Husk likevel på at lysforholdene ikke er gode nok vinterstid, siden dagene da er veldig korte på våre breddegrader.

jordbærplante-i-vindusmyg

Har du vekstlys, kan du likevel gi jordbærplanten lyset den trenger for å kunne vokse. Selv om du kan dyrke jordbær innendørs når som helst, er det kanskje best å vente til tidlig vår. På den måten vil du ha en voksen jordbærplante som kan plantes ut når sommeren kommer.

Plant jordbærene ut til sommeren

Det å dyrke jordbær innendørs er perfekt når du klør i fingrene etter å komme i gang med hagesysler om vinteren. Når det blir varmt nok ute, kan du med fordel sette jordbærene utendørs. Husk at det fort kan bli litt for varmt innendørs i sommermånedene!

Noen velger å plante jordbærplantene i pallekarmer, noe som er supert om du har din egen lille kjøkkenhage. Det er veldig populært å plante jordbær i høyden, da dette holder bærene trygge for glupske brunsnegler. Både ampler, tårn og krukker er gode løsninger!

Før du planter jordbærene ut, kan det være greit å gi dem en gradvis tilvenning til utendørsklimaet. Sett gjerne planten ut et par timer hver dag i en ukes tid, og øk utetiden gradvis hver gang.

Hva slags jordbær kan du dyrke innendørs?

I utgangspunktet kan du dyrke de aller fleste jordbærsorter innendørs. For de fleste står valget mellom månedsjordbær (en form for kultiverte markjordbær) og tradisjonelle jordbær.

Månedsjordbær har den fordelen at er remonterende, noe som betyr at de blomstrer og gir bær flere ganger per sesong. Merk deg også at månedsjordbær sår seg selv, og at de produserer mange stiklinger. Dette er perfekt om du ønsker mange jordbærplanter i hagen på sikt. Bærene er ofte små og veldig smakfulle!

Du kan også dyrke vanlige jordbær innendørs. Disse blomstrer kun en kortere periode, og produserer større bær. Plantene må vanligvis byttes ut hvert tredje eller fjerde år, og erstattes med nye planter (eller stiklinger fra eksisterende planter).

Her er noen forslag til jordbær du gjerne kan dyrke innendørs:

Remonterende månedsjordbær:

 • Malling Supreme
 • Delizzimo
 • Summer Breeze Rose
 • Rügen

Tradisjonelle jordbær:

 • Rainbow Treasure
 • Temptation
Dyrk-jordbær-innendørs-på-terrassen

Dyrk jordbær innendørs på terrassen eller balkongen

Du trenger ikke å ha din egen jordbæråker eller hage for å kunne dyrke jordbær. Etter å ha dyrket jordbær innendørs, kan du fint plante disse ut i krukker og ampler på balkongen eller terrassen. Det viktigste er at plantene plasseres et litt solrikt sted når de settes ut.

Husk – en liten kjøkkenhage trenger ikke å ta så stor plass, spesielt ikke om du planter i høyden eller i pallekarmer.

Du kan så jordbær utendørs eller ha dem i drivhus

Dersom du har litt is i magen, kan du direkteså jordbærfrøene utendørs på voksestedet. Dette bør du i så fall vente med til mai eller midten av juni, når temperaturen er høy nok.

Det er også mulig å dyrke jordbær innendørs i et drivhus. Her vil plantene kunne få gode vekstforhold i starten, og du kan deretter flytte plantene ut om du ønsker det. Ved å ha jordbærene i drivhus kan du få jordbær en måned tidligere enn dersom de direktesås.

Finn den løsningen som passer deg best, og se frem til saftige jordbær hele sommeren!

Ofte stilte spørsmål

Kan man plante jordbær i potte?

Ja, du kan fint plante jordbær i krukker – enten det er jordbærpotter eller andre beholdere. Pass på at krukken har dreneringshull nederst, og fyll opp med lecakuler og sandholdig jord.

Hvordan plante jordbær i kasser?

Du kan plante jordbær i kasser og pallekarmer. Stifte fast en markduk på kassens innside, og hell oppi et lag med lecakuler i bunnen. Fyll opp med jord, og plant jordbærplantene!

Når er det for sent å plante jordbær?

Dersom du skal så jordbær fra frø, bør du begynne i februar–april. Du kan ellers plante ut ferdige jordbærplanter hele sommeren og frem til frosten kommer.

Legg igjen en kommentar