Dyrke Honningbærbusk – 6 Tips For å Lykkes

Har du ønske om å dyrke honningbærbusk i hagen din? Da har vi gode nyheter til deg! Dette er kanskje den enkleste busken å holde i live i hagen. En honningbærbusk er det vi kaller hardfør på gartnerspråket. Denne busken tåler all slags vær, og den vokser faktisk fint også i kjøligere temperaturer. Skal du dyrke honningbærbusk, har du mye å glede deg til.

Det finnes mange busker du kan kjøpe til hagen din. Enten du bare ønsker noe estetisk som roser eller syriner, eller vil ha frukt på rips-, blåbær- eller solbærbusker, byr mange av disse på utfordringer. Noen busker krever en del erfaring og kunnskap for å holde i live og ikke minst lykkes med. Er du nybegynner, så er det å dyrke honningbærbusk et perfekt sted å starte.

Dyrke Honningbærbusk

Når skal du plante honningbærbusk?

Honningbærbusk er som nevnt en meget hardfør busk. Det betyr at den tåler en del ruskevær og kaldt vær. Allikevel bør du styre unna å plante den når det er kjølig ute. Unngå å plante honningbærbusk når det er frost i bakken eller meldt minusgrader i dagene etter planting. Busken tåler ruskevær, men en nyplantet busk er alltid mer utsatt.

Det beste er å plante om våren eller høsten. De fleste velger å plante honningbærbusk om høsten, fordi den da får hele neste vår på seg til å vokse. Det går derimot helt fint å plante denne på våren også. Hovedpoenget med å plante busken på våren eller høsten, er at det i disse årstidene regner mest her til lands. Busken trenger mye vann, spesielt i starten.

Dersom du velger å plante busken om sommeren, må du huske på at det da er mye tørrere. Dermed må du selv vanne busken med jevne mellomrom, spesielt når den er nyplantet. Etter hvert går det fint å la busken stå uten særlig mye mer vanning enn det naturlige fra regn. Det er allikevel fint å vanne med jevne mellomrom for best mulig vekst.

Hvilken jord bør honningbærbusk plantes i?

Jorden er meget viktig, da det er denne som skal føre næringsstoffer inn i honningbærbusken. Om du skal dyrke honningbærbusk, anbefaler vi å gå til innkjøp av næringsrik, moldrik jord som er godt drenert. En honningbærbusk trives best i fuktig jord. Forsikre deg om at jorden faktisk kommer i kontakt med røttene til busken.

Det er viktig at du graver dypt nok, men ikke for dypt, når du skal plante honningbærbusken. Som nevnt må røttene komme i kontakt med den næringsrike jorden. Spe gjerne også på med litt gjødsel, slik at busken får vokse enda mer. Du bør ikke være redd for å ta i litt her. Det er bedre med for mye gjødsel enn for lite.

Jorden kan du helt fint kjøpe på nærbutikken eller hos et lokalt gartneri. Har du gammel jord til overs, kan du fint bruke den. Bare forsikre deg om at du har nok jord i hullet, og som nevnt at røttene til honningbærbusken kommer i kontakt med jorden.

Honningbærbusk i en potte

Sorten du velger er viktig

Det finnes faktisk en rekke forskjellige sorter av honningbærbusk. Det er viktig å være klar over hvilken sort en ønsker før en går til innkjøp. De fleste eksperter anbefaler å kjøpe to forskjellige sorter og plante disse nær hverandre, dersom en ønsker en rekke bær. Les deg gjerne opp på nett før du går til innkjøp av en honningbærbusk.

Blant flere ting du bør tenke over, er hvor syrlige/søte du ønsker at bærene skal være. De syrligste bærene kan være ganske syrlige, samtidig som de søteste kanskje er for søte for deg. Dessuten er det verdt å tenke på hvor store buskene blir, samt det estetiske ved din honningbærbusk sånn ellers.

Fremgangsmetode for beskjæring av honningbærbusk

Honningbærbusk er lett å beskjære, og du kan gjerne ta i litt mer enn for andre busker. Det er ikke noen grunn til å bekymre deg for at du skal ta livet av busken eller lignende. Dette er en uberettiget frykt som gjør at mange vegrer seg for å beskjære honningbærbusk. Beskjær heller for mye enn for lite på denne busken.

Når du skal beskjære en honningbærbusk, bør du først og fremst se etter skadde, syke og døde greiner og kvister. Disse kan du fjerne umiddelbart, da de ikke vil bære noen frukter. Lar du syke greiner og kvister stå, kan dette dessuten føre til at sykdommen blir spredt utover hele busken. Da kan du i verste fall måtte starte helt på nytt.

Videre bør du huske på at en honningbærbusk trenger luft. Alle busker vokser best når greiner og kvister får plass. Disse skal ikke konkurrere med hverandre. Når du har gjort en generell ryddesjau over hele busken, bør du derfor finjustere og skape luft. Dette gjør at din honningbærbusk vokser mye bedre.

Honningbærbusk spiring med bær

Disse redskapene må du ha til dyrkingen

Gode redskap lar deg få fine, glatte kutt og ta godt vare på din honningbærbusk. Vi anbefaler for alle busker i hagen at du bruker en rosesaks eller lignende redskap. På den måten får du kuttet godt og rent i greiner og kvister. Forsikre deg om at saksen du benytter er skarp. Hvis ikke bør du slipe saksen, eller vurdere å gå til innkjøp av en ny en.

En hagesaks kan være lurt å ha i hånd for større busker. Har disse stått stille en stund, kan det være en hel del å gjøre, og også noen større greiner. Da blir en liten rosesaks et hakk for liten. Gå røft over med hagesaksen, for deretter å finjustere med rosesaksen din.

Vi anbefaler også å selvfølgelig kjøpe en spade, enten liten eller stor, for å grave hull til honningbærbusken. Dette hullet trenger ikke være like stort som for eksempel til et tre, så du trenger ikke grave så dypt. Dermed er kanskje en mindre håndspade et bedre alternativ enn den mer tradisjonelle hagespaden.

Tabbene du bør styre unna

Tabber skjer selv den beste, men det trenger ikke skje deg. Én av de mange fordelene ved at du leser denne artikkelen, er at du nå skal få høre om tabbene du bør styre unna. For selv med en hardfør plante som honningbærbusk, er det en del tabber du kan falle for.

Den første og største, er å la busken gro igjen. Mange nordmenn lar spesielt busker vokse tett i tett, fordi de tenker at jo flere bær og blader busken har, jo bedre form er den i. Dette stemmer faktisk ikke. Busker, slik som honningbærbusk, skal ha godt med pusterom.

Andre tabber mange gjør, er å ikke bruke nok næringsrik jord, vanne for lite eller glemme å gjødsle. Uansett tabbene du gjør med honningbærbusk, kan du derimot være sikker på at busken mest sannsynlig vil leve fint videre. Da kan du lære av tabbene, og heller optimalisere veksten videre.

FAQ

Er det farlig å beskjære honningbærbusk?

Ikke i det hele tatt! Tvert imot – det er bedre å beskjære honningbærbusk for mye enn for lite. Du bør beskjære busken for å øke antall bær på den.

Hvor mye vedlikehold trenger en honningbærbusk?

En honningbærbusk kan i utgangspunktet leve helt fint i for eksempel naturen. Skal du få ekstra mange bær, hjelper det derimot med ekstra næringsrik jord, gjødsel, beskjæring, vanning og mer. Likevel trenger busken helt minimalt med vedlikehold.

Legg igjen en kommentar