Dyrke hodekål – Slik lykkes du med denne kåltypen!

Dyrke-hodekål

Hodekål er en type kål og hører til i korsblomstfamilien. Hodekål er blant de eldre kålsortene vi kjenner til i Norge og de var mye brukt i vikingtiden. Den har lang holdbarhet og derfor svært egnet å dyrke før i tiden når man ikke hadde kjøleskap.

Hodekålen har mange og tette blader og er ganske så hardfør. Å dyrke hodekål i litt røffere klimaene passer derfor bra og den kan langtidslagres. Hvitkål og rødkål er kalorifattig og inneholder vitamin A og C. Kål som man dyrker frem selv er definitivt mye søtere og mer crispy enn noen kål du får kjøpt i butikken!

Denne kålsorten er på vår liste over ulike typer kål – les artikkelen her for inspirasjon til andre typer kål å dyrke! I denne artikkelen tar vi for oss hvordan dyrke hodekål fra frø til høsting.

Hvordan dyrke hodekål

Å dyrke hodekål er litt mer krevende enn andre kålsorter som for eksempel spisskål, svartkål eller grønnkål. Er du litt uerfaren i dyrking av kål generelt bør du ikke unngå å plante hodekål, men du bør lese deg litt opp på hva du må tenke på når du skal dyrke denne kåltypen.

For en sunn vekst av hodekål, bør du sørge for å plassere de et åpent og solfylt sted med veldrenert, næringsrik og leirete jord.

Hvordan-dyrke-hodekål

Man kan starte med å så frøene i et utendørs såbed for senere omplanting når de blir større, ellers kan man starte innendørs ved forkultivering for en tidligere start.

Du kan starte såing fire-seks uker før den siste frostdagen på våren er, eller 10-12 uker før frosten kommer på høsten for en høst- eller vinteravling.

Slik sår du hodekål fra frø innedørs:

  1. Klargjør små potter med såjord. Alternativt kan du bruke et såbrett og spre frøene tynt utover og deretter transplantere de i hver sin potte senere når de er blitt større.
  2. Lag et hull i midten av potten og så to-tre frø i hver potte ca. 1cm dypt.
  3. Dekk over med jord og vann godt.
  4. Plasser pottene et mørkt og varmt sted inntil de starter å vokse.
  5. Når de har vokst rundt to-tre cm tynner du ut plantene slik at det blir en plante per potte. Ta den som ser sterkest og sunnest ut.
  6. Plasser de et lyst og svalt sted for videre vekst.
  7. Når faren for frost er over må du venne plantene til utemiljøet gradvis. Sett de ut et solfylt sted og øk utetiden litt og litt en uke før du planter de ut permanent.

Frøplantene er klare til å plantes ut rundt seks uker etter frøene er sådd. På dette tidspunktet bør de ha utviklet tre-fire voksne blader (ikke frøbladene som er de første bladene planten får).

Klargjør plassen utendørs med veldrenerende og næringsrik jord. Bland gjerne inn litt gjødsel en uke før utplanting. Lag en rekke som er litt dypere en potten og plasser plantene med 45cm avstand fra hverandre og vann godt. Dette hjelper også jorden til å sette seg godt rundt røttene.

Stell av hodekål

Stell-av-hodekål

Hodekål trives godt utendørs når det er mellom 18-24 grader. Tre uker etter du har plantet ut hodekålen kan du gjødsle de, men bruk gjødsel med lite nitrogeninnhold. Får de for mye nitrogen kan dette føre til mye bladmasse og forsinket modning da den bidrar til økt vekst av selve planten og ikke grønnsaken/frukten.

Har planten din derimot for lite nitrogen, kan de nederste bladene begynne å bli gule og det brer seg oppover planten. Litt tilførsel av for eksempel blodmel kan hjelpe med å fikse problemet.

Vanning

Sørg for jevn jordfuktighet med regelmessig vanning, spesielt under tørkeperioder. Unngå å vanne direkte på kålhodene da dette kan føre til råte. Ujevn vanning kan føre til sprukne hoder.

Jorddekke

Legg organisk masse som trespon, gressklipp eller lignende rundt kålen for å bevare fuktigheten i jorden samt holde jorden kjølig – spesielt i varmt vær.

Ugress

Sørg for å luke ugress jevnlig og hold området fritt for ugress. Dette vil bidra til at ugresset ikke stjeler næringen og plassen kålen trenger for å vokse og produsere kål.

Gjødsel

Gjødsle jevnlig med for eksempel neslevann, hønsegjødsel eller lignende da hodekål trenger mye næring, ellers kan veksten stoppe opp og stilken bli puslete og for svak til å holde bladene oppe og produsere selve kålhodet. Gjødsle hver annen uke.

Høste hodekål

Frøpakken vil fortelle deg forventet størrelse på kålen når den er høsteklar. Hodet bør være fast når den skal høstes. Bruk en skarp kniv til å kutte hodekålen ved bunnen.

Skjær et dypt kryss i den gjenværende stammen for at det skal vokse opp et sekundærhode. Etter det andre hodet er høstet, grav opp roten og kvitt deg med det (ikke i komposten) for å forhindre eventuell klubberotsykdom på neste års avling.

Kålhoder kan sprekke av flere årsaker, kraftig regn eller tørke er vanlige årsaker. Dersom dette skjer må du høste kålen snarest.

Oppbevare hodekål

Hodekål smaker best når den spises like etter høsting. Man kan fint oppbevare hodekål i kjøleskapet i en-to uker, ellers kan man tørke, fryse eller konservere den ved å sylte de til for eksempel surkål.

Skadedyr og sykdommer

Hodekål er som alle planter utsatt for ulike skadedyr og sykdommer. Under finner du noen av de som kan skade dine hodekålplanter.

Skadedyr

Et triks for å holde kålormen og kålsommerfuglen unna hodekålene dine er å plante blomkarse i nærheten av kålen som en ¨felle¨ eller offerplante. Kålormen elsker blomkarse og vil mest sannsynlig gå på disse plantene fremfor å spise opp kålen.

Andre tiltak for at kålsommerfuglen ikke skal få tilgang til kålen kan være å legg nett over avlingen. Dette hindrer sommerfuglen i å legge eggene sine på kålen som etter hvert blir kålormer som ødelegger avlingen.

Mynte kan plantes i nærheten av kålen for å tiltrekke seg billene som ellers ville angrepet kålen.

Bladlus

De skaper misfarging og flekker på bladene og dårlig vekst. Andre tegn kan være at bladene krøller seg som følge av at plantens saft suges ut av insektene.

Bladlus

Har planten din fått bladlus kan den alternativt bekjempes med neemolje eller en Såpeblanding:

  • Vann
  • Zalovann
  • Litt kanel

Gjør dette jevnlig og følg nøye med i starten på våren da bladlusen ofte starter sin invasjon. Dusj plantene med blandingen noen ganger så vil kanskje bladlusen forsvinne.

Sykdommer


Klubberot

Dersom plantene dine visner raskt kan denne soppen være skyld i det. Hele planten, inkludert alle røtter må graves forsiktig opp og fjernes. Hvis røttene er misdannet og klumpete er klubberot problemet. Fjerne plantene raskt (ikke i komposten) for å hindre at soppen fortsetter å leve i jorden. Prøv å heve Ph-verdien i jorden til over 7,2.

Klubberot

Vi ønsker din erfaring med å dyrke denne gode grønnsaken – legg gjerne igjen en kommentar under og fortell oss hva du bruker hodekål til!

Legg igjen en kommentar